Kasvoja karanteenista! 100 teosta pääsee jatkoon syyskuun aikana, lukijat saavat äänestää verkkonäyttelyssä

01.09.2020
IMG 4804

Katri Kovasiipi, Teemu Mäenpää ja Marja-Liisa Torniainen viettivät sunnuntaina Tampereella pitkän päivän, kun he arvioivat esikarsintakierroksen läpäisseitä teoksia. Kuva: Kaisa Järvelä

KUVATAIDE | Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn esikarsinta on valmis – koossa on 275 upeaa teosta. Syyskuun aikana asiantuntijaraati valitsee teoksista 100 kiinnostavinta, joiden joukosta lukijat pääsevät äänestämään suosikkinsa kolmessa sarjassa.

Kaisa Järvelä, teksti ja kuva

Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn asiantuntijaraati kokoontui sunnuntaina Tampereella ensimmäisen kerran. Raati kävi läpi 275 teosta, jotka on kesän aikana julkaistu Kulttuuritoimituksen sivustolla ja Instagramissa.

Kulttuuritoimituksen järjestämään yhteisötaidenäyttelyyn tuli viime keväänä ehdolle huikeat 738 teosta 400 eri osallistujalta. Yli 16-vuotiaista osallistujista 185 oli alan opiskelijoita tai ammattilaisia ja 175 harrastajia. Alle 16-vuotiaiden sarjassa osallistujia oli 40. Noin 80 prosenttia osallistujista oli naisia.

Näyttelyn kuraattorina ja näyttelytyöryhmän puheenjohtajana toimiva kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen suoritti työryhmänsä kanssa kesän aikana esikarsinnan ja valitsi Kulttuuritoimitus.fi-sivustolle ja Instagramiin julkaistavaksi 275 teosta. Viimeiset esikarsinnan läpäisseet kuvat julkaistiin Kulttuuritoimituksen sivustolla ja Instagram-tilillä maanantaina 31.8.2020. Kaikki näyttelyssä julkaistut teokset näet täältä.

Torniainen myöntää, että esikarsintatyö oli haastavaa, sillä kaikki teokset tulivat kesän aikana itselle läheisiksi ja tärkeiksi. Valtavasta joukosta joutui karsimaan myös paljon taidokkaita töitä.

Torniainen toivookin, että tulevaisuudessa olisi vielä mahdollisuus saada kaikki mukaan lähetetyt teokset esille tavalla tai toisella.

Maria Wolfram Coronan varjossa 2 huhtikuu2020

Ensimmäisenä Kasvoja karanteenista! -näyttelyssä julkaistiin Maria Wolframin teoksia. Coronan varjossa 2 esiteltiin Kulttuuritoimituksessa 25.5.2020.

Mahdollisimman monipuolinen kattaus

Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttely ei ole varsinainen kilpailu, mutta raati haluaa silti antaa tekijöille tunnustusta tehdystä työstä.

Esikarsinnan läpäisseet teokset pääsivätkin heti asiantuntijaraadin arvioitavaksi. Sunnuntaina ensimmäisen kerran kokoontuneessa raadissa työskentelevät Italiassa opiskellut, ihmiskuvaukseen profiloitunut taidemaalari Riikka Lenkkeri sekä Tampereen Tammelan runomuraalin keväällä maalannut Teemu Mäenpää. Kolmantena asiantuntijana toimii kokenut kuvataidekriitikko Katri Kovasiipi, joka Torniaisen tavoin kuuluu myös Kulttuuritoimituksen kirjoittajiin.

Torniaisen vetämä työryhmä pyrki tekemään esikarsintatyönsä niin, että raati saisi arvioitavakseen mahdollisimman monipuolisen teoskattauksen.

– Osallistujien kirjo ylsi 3-vuotiaista lapsista uransa huipulla oleviin ammattikuvataiteilijoihin ja yli 90-vuotiaisiin eläkeläisiin. Myös näkökulmia karanteeniaiheeseen oli monia, Torniainen kertoo.

Esikarsintavaiheessa Torniainen pyrki huolehtimaan, että erityyppiset näkökulmat ja tekijät pääsevät tasapuolisesti esille. Kuvien täytyi olla myös teknisesti riittävän laadukkaita, että niiden julkaiseminen Kulttuuritoimituksen sivuilla oli mahdollista.

– Viime kädessä teosten taso kuitenkin ratkaisi, hän kertoo.

Kuvien lisäksi Torniainen tutustui huolella teksteihin, joita useimmat tekijät olivat teostensa mukaan liittäneet. Taustatyöhön kuului myös taiteilijoiden verkkosivuihin ja muuhun tuotantoon tutustuminen.

Kuutti Lavonen Lupa rakastaa 2020 kuva Rauno Träskelin

Kuutti Lavonen oli yksi näyttelyyn osallistuneista ammattilaisista. Kuvassa teos Lupa rakastaa. Kuva: Rauno Träskelin

Tasokkaita harrastajia

Jo asiantuntijaraadin ensimmäinen yhteinen työpäivä osoitti, että teosten joukosta erottuvat melko helposti ne kirkkaimmat helmet, jotka raati haluaa nostaa parhaimmistoon. Raatilaiset olivat yksimielisiä siitä, että tärkeintä tämän tyyppisiä töitä arvioidessa on keskittyä niistä välittyvään tunteeseen ja tulkintaan. Myös vilpittömän rehellisellä otteella tehdyt teokset erottuivat edukseen.

– Joukosta nousevat selvästi ne teokset, joissa on uskallettu irtautua pelkästä hyvin piirtämisen ja maalaamisen taidosta ja annettu tilaa ilmaisulle, Katri Kovasiipi kertoo.

Teemu Mäenpää kiittää myös niitä taiteilijoita, jotka ovat lähteneet käsittelemään karanteeniaihetta hieman poikkeavasta näkökulmasta.

– Yleisvire teoksissa on melko ahdistunut, joten esimerkiksi huumori kiinnittää heti huomion, hän toteaa.

Raati kehuu, että myös harrastajapuolelta on löytynyt todella kiinnostavia töitä. Pelkän kuvan perusteella ei heidän mukaansa välttämättä aina edes erota, minkä teoksen takana on ammattilainen ja minkä harrastaja.

Annika Tolvanen

Kuva numero 275 eli viimeinen näyttelyssä julkaistu teos oli tämä tuoreen ylioppilaan Annika Tolvasen nimetön teos.

Lukijoiden ja raadin suosikit

Seuraavien viikkojen aikana raadin tavoitteena on valita kummastakin aikuisten sarjasta 30 parasta työtä. Alle 16-vuotiaiden sarjasta jatkoon otetaan kaikki 40 teosta.

Lukijat saavat valita omat suosikkinsa syksyn aikana Kulttuuritoimitus.fi-sivustolla avattavassa äänestyksessä. Myös raati tekee sadan parhaan teoksen joukosta vielä omat nostonsa. Tekijöiden parhaimmisto palkitaan taidetarvike- ja taidekirjapaketeilla.

Toiveena on, että teokset pääsisivät jatkossa esille myös kiertonäyttelyn muodossa. Perinteisten näyttely-ympäristöjen lisäksi teoksia on visioitu esimerkiksi kauppakeskusten tai kadunvarsien valotauluille. Kuraattorin haaveena on päästä kokoamaan kuvasato kirjaksi, joka sisältäisi kuvien lisäksi myös painavan tekstiosuuden pandemia-ajasta.

Voit tutusua näyttelyssä julkaistuihin teoksiin Kulttuuritoimituksen verkkosivuilla tai toimituksen Instagram-tilillä. Kuvien julkistamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Kasvoja karanteenista!

  • Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyyn pyydettiin viime keväänä taideteoksia lasten, harrastajien ja ammattilaisten sarjoissa.
  • Määräaikaan mennessä ehdolle tuli 738 teosta 400 eri taiteilijalta.
  • Kesän aikana kiinnostavimmat 275 teosta on julkaistu Kulttuuritoimituksen sivustolla ja Instagramissa.
  • Syksyn aikana asiantuntijaraati valitsee teoksista vielä 100 kiinnostavinta, joista sekä he että yleisö nostavat esiin lopulliset suosikkinsa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää