HBO:n, Netflixin ja Amazon Primen kauhu- ja supersankari-tv-sarjat tuovat jännitystä loppuvuoteen

17.06.2020
PÄÄKUVA kuva HBO Max image

Doom Patrol -sarjan toinen kausi alkaa 26.6.2020. Kuva: HBO Max

TELEVISIO | HBO:n, Netflixin ja Amazon Primen kauhu- ja supersankari-tv-sarjat saavat fanin silmät hehkumaan olohuoneen sinisessä hämyssä. Doom Patrol, Umbrella Academy, The Boys ja Jupiter’s Legacy saavat seuraa kauhusarjoista Lovecraft Country ja Stranger Things, joista jälkimmäinen tulee jo neljänteen kauteensa. Mutta onko se sarjan päätöskausi?

Petri Hänninen

Suoratoistokanavien HBO:n, Netflixin ja Amazon Primen kauhu- ja supersankarisarjatarjonta näyttää tänä kesänä houkuttelevalta. Doom Patrol, Umbrella Academy ja The Boys saavat toisen kautensa, ja uutuutena joukkoon liittyy Mark Millarin ja Frank Quitelyn sarjakuvaan perustuva Jupiter’s Legacy.

Elokuussa HBO:lla starttaa kauhusarja Lovecraft Country, mutta suurin arvuuttelun kohde on Stranger Things: päättyykö sarja neljänteen kauteensa?

Doom Patrol

Pelin avaa 26.6.2020 Doom Patrol -sarjan toinen kausi. DC Universen ja HBO Maxin tuottama tv-sarja on uskollinen käsikirjoittaja Grant Morrisonin ja piirtäjä Richard Casen unenomaisen häiriintyneelle sarjakuvalle.

Ykköskausi oli mielipuolisinta ja hillittömintä mitä televisio on vähään aikaan silmämunille läiskinyt. Antisankarit painiskelivat enimmäkseen itsensä kanssa, vaikka nurkissa pyöri joukko pahiksiakin.

Uudella kaudella joukkoon liittyy Dorothy Spinner, jolla on kyky luoda mielikuvitusystävistään todellisia. No, kaikki ystävät eivät ole ystävällisiä. Todellinen Doom Patrol -kyky, sillä hallittuna moinen voima on mahtava, mutta hallitsemattomana painajainen aivan kaikille.

Doom Patrolin ensimmäisen kauden arvio on luettavissa täällä.

Umbrella Academy

Doom Patrolin sukulaissarjan Umbrella Academyn niin ikään toinen kausi alkaa Netflixillä 31.7.2020. Gerard Wayn käsikirjoittamaan ja Gabriel Bán piirtämään supersankarisarjakuvaan perustuvan tv-sovituksen toisen kauden sisältö on toistaiseksi täysi arvoitus. Tarjolla on vain toukokuinen julkaisupäivän kertova traileri, jossa näyttelijät joraavat kukin tahoillaan.

Tähtikaarti Ellen Page, Aidan Gallagher, Cameron Britton, Tom Hopper ja Emmy Raver-Lampman on sen verran vaikuttava, että sarjalta voi odottaa mitä vain.

Umbrella Academyn ensimmäisen kauden arvio on luettavissa täällä.

The Boys

The Boys perustuu Garth Ennisin käsikirjoittamaan suoraan sanottuna lapsellisen vastenmieliseen sarjakuvaan. Se, ettei tekijällä ole mitään sanottavaa, eikä edes oikeastaan halua kertoa itse tarinaa, on peitetty suorasukaisella seksillä ja väkivallalla.

Onneksi tv-sarjaan on poimittu vain sarjakuvan hyvät jutut ja kerrottu ne oikein. Siinä missä sarjakuva rönsyilee suuntaan jos toiseen, tv-sarja pitää juonen tiukan napakasti vain ja ainoastaan yhdessä suunnassa.

The Boys ei oikeastaan kerro supersankareista, vaan siitä miten yksilön oikeudet ja vapaus on valjastettu suuryhtiöiden käyttöön. Raha ja ahneus pyörittävät yhteiskuntaa ja sekoittavat ihmisten pään niin, etteivät he enää erota oikeaa väärästä.

Amazon Prime ei ole virallisesti ilmoittanut The Boysin toisen kauden aloituspäivää, mutta huhujen mukaan se alkaisi samoihin aikoihin kuin ensimmäinen kausi viime vuonna, eli heinäkuun lopulla.

The Boysin ensimmäisen kauden arvio on luettavissa täällä.

Lovecraft Country

J.J. Abramsin tuottama uusi kymmenosainen kauhusarja Lovecraft Country pyörähtää käyntiin elokuussa HBO:lla. Sarja sivuaa samaa aihetta kuin Damon Lindelofin Watchmen-sarja eli amerikkalaisessa yhteiskunnassa piilevää rasismia.

H.P. Lovecraft (1890–1937) oli yksi merkittävimpiä kauhukirjailijoita. Hän loi Cthulhu-mytologian ja Suuret muinaiset, jotka odottavat päivää jona voisivat palata ja hävittää ihmiskunnan maapallolta. Onkin nokkelaa nostaa rasismi esiin juuri Lovecraftin nimeä kantavassa tv-sarjassa, sillä hänen tekstiensä sisältämästä rasismista on keskusteltu paljonkin.

Lovecraftin kertomuksissa on omanlaisensa tunnelma, ja hän oli mainio luomaan 1920-luvun tunnelmia. Etukäteen on vaikea sanoa paljonko tv-sarjassa on painotettu lovecraftmaisia piirteitä. Ainakaan trailerissa nähtävät geneeriset kasarimonsterit eivät vastaa käsitystä hänen hirviöistään.

Jupiter’s Legacy

Netflix on ilmoittanut Mark Millarin ja Frank Quitelyn supersankarisarjakuvaan perustuvan Jupiter’s Legacyn ensi-iltapäivän olevan vuoden 2020 aikana, mutta mitään sen tarkempaa ei ole vielä ilmoitettu.

Tv-sarjan takana on Steven S. DeKnight, joka on tuottanut muun muassa sellaisia kehuttuja tv-sarjoja kuin Daredevil, Spartacus ja Smallville. Jupiter’s Legacy kertoo ensimmäisistä supersankareista, jotka tulivat maailmaan 1930-luvulla, ja kuinka heidän lapsensa kamppailevat eteenpäin vanhempiensa uroteot harteillaan.

Mitään teinidraamaa ei ole odotettavissa, vaan enemmänkin The Boys -tyyppistä brutaalia tarinankerrontaa, yllättäviä juonenkäänteitä ja äkkiväärää huumoria. Millarin muita filmattuja sarjakuvia ovat muun muassa Kick Ass, Wanted ja Kingsman: Salainen palvelu.

Stranger Things

Netflixin huippusarjaksi singahtanut Stranger Things tulee jo neljänteen kauteensa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan sen pitäisi olla sarjan viimeinen kausi, mutta viidennestäkin on jo huhuttu. Jääköhän edes siihen, sillä näinköhän kultamunia muniva hanhi noin vain teurastettaisiin. Sarjan taiteellinen ilmaisu jäi rahan varjoon viimeistään kolmoskaudella, kun tuotesijoittelu haukkasi massiivisen osan ruutuajasta.

Perinteisen tapaan tulevalla kaudella sarjaan istutetaan varmasti jälleen pari uutta hahmoa, samaan aikaan kun entiset eivät poistu. Juonenkuviotkaan tuskin poikkeavat radikaalisti perinteisestä kaavasta. Joka tapauksessa luvassa on parasta 1980-luvun esikuville uskollista kauhuviihdettä.

Stranger Thingsin neljäs kausi on tarkoitus julkaista vuoden 2021 alussa, mutta voi olla että koronavirus siirtää sarjan aloituksen keväälle.

Stranger Thingsin kolmannen kauden arvio on luettavissa täällä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua