Halla-ahon stunttina Elämäni biisissä – tällaista oli presidenttiehdokkaiden lähetyksen kenraaliharjoituksessa

07.11.2023
Elämäni biisi finaali 2023

Jussi Halla-aho, Pekka Haavisto, Aleksander Stubb, Olli Rehn ja Mika Aaltola. Kuva: Mikko Vattulainen

TELEVISIO | Yle kutsui median edustajia Elämäni biisin -finaalilähetyksen kenraaliharjoitukseen. Kulttuuritoimituksen Irmeli Heliö sai sujahtaa Jussi Halla-ahon nahkoihin.

”Oli hienoa seurata miten tämä valtava koneisto kaikilta osin toimi. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan suunniteltu, minuutilleen, sekunnilleen.”

Irmeli Heliö, teksti

Lauantain 4.11.2023 Elämäni biisi -jakso oli erityinen. Finaali lähetettiin suorana Tampereen Nokia Arenalta eikä Mediapoliksesta kuten tavallisesti. Erikoislähetykseen sohvalle oli kutsuttu viisi presidenttiehdokasta:

Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Aleksander Stubb. Turvajärjestelyt olivat sen mukaiset.

Oli jännittävää olla stunttina kenraaliharjoituksessa. Minun osakseni tuli se puoli sohvasta, johon lähetyksessä istutettaisiin Halla-aho ja Haavisto. Olin Halla-aho.

Kun kaikki oli paikoillaan, alkoi kenraali, jossa koko lähetyksen käsikirjoitus käytiin läpi. Oli hauskaa keksiä, mikä kuvaisi minua, tai siis stuntti-minääni, parhaiten presidenttinä ja mitä sanoisin vinkiksi biisistä, josta minulla ei tietenkään ollut harmaintakaan aavistusta. Se, mikä ohjelmassa esitetty kappale kuuluu kenellekin, on hyvin varjeltu salaisuus. Stunttien arvaukset menivät aika lailla metsään.

* *

Oma entinen urani monikameraohjaajanani Yleisradiossa nosti päätään tuttuna adrenaliinina, kun sain olla osana suoran lähetyksen kenraaliharjoitusta. Oli hienoa seurata miten tämä valtava koneisto kaikilta osin toimi. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan suunniteltu, minuutilleen, sekunnilleen.

Yksi asia Katja Ståhlia huolestutti: kuinka hän ehtii bändilavalta ajoissa sohvalle vieraiden luokse. Matka lavalta sohvalle on nimittäin Nokia Arenalla huomattavasti pidempi kuin Mediapoliksen studiolla. Korkokengillä ja pitkän mekon kanssa ei ole niin helppo kiiruhtaa! Yksi jännitystekijä suoraan lähetykseen.

Elämäni biisi finaali 2023

Yleisöä oli Nokia Arenalla yli 7 000 ja kotikatsomoissa noin 1,5 miljoonaa. Kuva: Mikko Vattulainen

Elämäni biisi on ilmiö. Se on noussut yhdeksi Ylen suosituimmista ohjelmista. En pidä sitä minään ihmeenä. Mikäs sen mukavampaa kuin asettautua kotisohvalle karkkipussi seurana arvuuttelemaan vieraiden ihmisten musiikkimakuja.

Katja Ståhl on juontajana kertakaikkisen välitön ja rento. Hänen huumorinsa, välillä hyvällä tavalla piikikäskin, uppoaa ainakin minuun täysin. Luonteva tyyli rentouttaa vieraat, eikä meitä stunttejakaan jännittänyt yhtään.

* *

Varsinaista lähetystä pääsimme seuraamaan katsomosta, ja kaikki meni niin kuin pitikin. Katja ehti hyvin bändilavalta sohvalle, vaikkakin hiukan hengästyneenä, ja oli saman tien valmiina toivottamaan presidenttiehdokkaat tervetulleiksi. Ylimääräistä aikaa ei jäänyt kyllä sekuntiakaan.

Presidenttiehdokkaat olivat alkuun ehkä hiukan totisia eikä kovinkaan suurta irrottelua biisien aikana näkynyt. Sen sijaan jokainen kyllä hehkutti lähetyksen erinomaista bändiä ja solisteja.

Arvuutteleminen ja niiden perusteleminen kirvoitti vieraista jo rennompaa meininkiä. Vaan aika lailla pieleen presidenttiehdokkaatkin toistensa kappaleita arvailivat. Tarinat olivat osittain kampanjahenkisiä, mutta toisaalta, mikäs siinä.

Mika Aaltola oli valinnut omaksi elämänsä biisiksi Samuli Putron kappaleen Olet puolisoni nyt, jonka Irina tunteikkaasti esitti. Aaltola taisi viedä voiton tarinansa pituudessa, kakkoseksi taisi tulla Halla-ahoa. Halla-ahon tarinassa ei oikein löytynyt sitä perussyytä, miksi juuri tämä kappale eli YUP:n Yövieraat (nyt Tero Vesterisen esittämänä) oli jättänyt tunnejäljen. Halla-aho analysoi kappalevalintaansa muttei avannut mitään itsestään.

Elämäni biisi finaali 2023

Diandra ja tanssijat nostavat korkkarit kattoon. Kuva: Mikko Vattulainen

Diandran upeasti esittämä Kaija Koon Korkkarit kattoon oli Alexander Stubbin valitsema kappale. Merkitys ja tarina löytyi oman elämän vahvoista naisista. Isä-Göranin silmät taisivat kostua pojan puheista.

Olli Rehnille puolestaan Juice Leskisen Juankoski Here I Come (nyt Jore Marjarannan tulkitsemana) merkitsi rakkautta ja surua. Rehn oli saanut levyn  sisareltaan, joka vain 21-vuotiaana kuoli auto-onnettomuudessa. Surusta toipumisessa auttoi rakkaus juankoskelaiseen Merjaan. Automatkoilla kohti kotiseutua pariskunta soittaa kappaletta nupit kaakossa.

Pekka Haaviston elämän biisi oli Leonard Cohenin Hallelujah. Diandran ja Vesterisen upeasti esittämän kappaleen Haavisto omisti sodan uhreille niin Ukrainassa kuin Lähi-idässä. Hänelle kappale merkitsee toivoa tulevaisuuteen.

* *

Nokia Areenan monituhatpäinen yleisö eli mukana täysillä. Diandran ja Vesterisen Hallelujah-esityksen aikana katsomoon syttyi kännyköiden valomeri ja  tunnelma herkistyi. Illan kruunasi vielä Arja Saijonmaan esittämä Ystävän laulu. Vahva ja tunteikas tulkinta, taisin pyyhkäistä silmäkulmaani.

Elämäni biisi on kerännyt huikean määrän katsojia. Se on ohjelmaformaattina melkeinpä täydellinen: koko perheen ohjelma, jossa on selkeä rakenne, vaihtuvat vieraat sekä Katja Ståhlissa erinomainen ja luonteva juontaja. Pisteenä iin päälle ohjelmassa on panostettu upeaan solistikaartiin ja kertakaikkisen mahtavaan bändiin.

Elämäni biisi -ohjelmaformaatti on puhtaasti suomalainen. Siitä lienee kiittäminen sisällöntuottajaa ja käsikirjoittajaa Petja Peltomaata.

Elämäni biisi finaali 2023

Solistikaarti Vesterinen, J-P Leppäluoto, Irina, Arja Saijonmaa, Diandra, Jore Marjaranta, Ilta ja Kasmir. Kuva: Mikko Vattulainen

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua