Monitaiteinen tanssiteos Luontosalaseura syventyy ihmisen luontoyhteyteen Onkiniemi Ateljeella

14.06.2021
kt luontosalaseura 2028 1300x650 1

Anna Pesonen (vas.), Tuija Touhunen ja Oona Leinonen kutsuvat Luontosalaseuran yleisön mukaan yhteiseen riittiin.

TANSSI | Kokemuksellinen ja meditatiivinen Luontosalaseura vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta ja ihmisen yhteyttä ympäröivään luontoon tanssin avulla. Monikerroksinen teos tutkii ilmastokriisiä ja tarjoaa vaihtoehdon tulevaisuuden dystopioille.

Elissa Määttänen, teksti
Kalevi Suopursu, kuvat

Oona Leinosen, Anna Pesosen ja Tuija Touhusen luoma Luontosalaseura on performatiivinen ja paikkasidonnainen tanssiteos, joka tutkii ihmisen suhdetta luontoon sekä ykseyden kokemusta ympäröivässä maailmassa. Monitaiteinen kokonaisuus saa ensi-iltansa 15.6.2021 Onkiniemi Ateljeella ja sen ympäristössä. Teos yhdistää tanssivan ihmiskehon liikkeet, Ninni Luhtasaaren keraamiset suihkulähteet sekä Kalevi Suopursun VHS-estetiikan.

Kaksiosaisen teoksen ensimmäinen puoli rakentaa yhteisen reitin ja riitin Onkiniemi Ateljeen ympäristöön ja liittää tekijät ja kokijat toisiinsa. Yhteenkokoavan aloituksen pyrkimyksenä on antaa tilaa yhteydelle toisiin ihmisiin ja luontoon sekä vahvistaa yhteisöllistä kokemusta. Varsinaisen osallistavan performanssin sijaan Luontosalaseura haluaa aktivoida katsojien läsnäoloa.

Luontosalaseura tupsauttaa eteemme kolme uuden ajan olentoa.

– Luomme teoksella maailman, jossa seuraavalle askelmalle kehittyneet olennot ovat yhtä kaiken ympäröivän kanssa. Maailman, missä ympäröivä nähdään jopa vaaleanpunaisten silmälasien läpi ja erilaiset yksityiskohdat saavat ansaitsemansa merkityksen. Maailman, jossa tarvitsemme elinvoimaista ympäristöä, koska se antaa meille kaiken mitä meillä on.

Teoksen toinen osa tapahtuu sisätiloissa. Onkiniemi Ateljeen puolella esityksen meditatiivinen voima vahvistuu, kun kokemukseen kerrostuu mukaan Ninni Luhtasaaren solisevat suihkulähteet, Kalevi Suopursun retrofuturistinen VHS-estetiikka ja Anna Pesosen säveltämät äänimaisemat. Luontosalaseuran visuaalinen maailma on samaan aikaan rauhoittava ja rikas. Värikartaston sammutetut pastellit ja puvustuksen lakoninen koristeellisuus täydentävät ja tukevat kuvastoa ja tarinaa. Luhtasaaren suihkulähteiden veikeät hahmot rinnastuvat Luontosalaseuran uuden ajan olentojen olemuksiin synnyttäen katsojalle animistisen mielleyhtymän pienestä kyläläisten joukosta. Suopursun tavaramerkkiset videot toimivat esityksessä kaikuina menneisyyden dystopiasta, realistista ilmastokriiseistä.

Luontosalaseura on kummunnut tekijöiden henkilökohtaisesta ilmastoahdistuksesta ja sen aiheuttaman lamaannuksen purkamisesta. Leinonen, Pesonen ja Touhunen pohtivat, voisiko tulevaisuus olla jotain muuta kuin mitä dystopiat meille väläyttävät ja voisiko oman luontoyhteyden voimistaminen olla ratkaisevana tekijänä ilmastokriisin torjunnassa.

– Taustalla on ajatus ja ymmärrys siitä, että se mitä tapahtuu sademetsissä, vaikuttaa myös meihin tällä puolen maapalloa. Samaan tapaan positiiviset asiat voivat myös levitä. Luontosalaseuran tarkoituksena on vahvistaa hyvää. Kenties esitys luo ketjun, jonka myötä muutkin ihmiset haluavat vahvistaa sitä.

kt luontosalaseura 2014 1300x867 1

Luontosalaseuran maailmassa seuraavalle askelmalle kehittyneet olennot ovat sinut luonnon kanssa. Kuvassa vasemmalta Anna Pesonen, Oona Leinonen, Tuija Touhunen.

Oona Leinonen, Anna Pesonen ja Tuija Touhunen ovat toisilleen tutut kouluajoilta Kuopiosta. Tarkempi tutustuminen tapahtui myöhemmin heidän löytäessään toisensa jälleen samasta mutta uudesta kaupungista, Tampereelta. Vuonna 2017 alkaneen taiteellisen yhteistyön ensimmäinen virallinen hedelmä oli tanssiteos Vaikutuksia ympäröivästä (2018).

Kokoonpanon tekijöistä Oona Leinonen ja Tuija Touhunen toimivat tanssin saralla ammattilaisina, niin vapaalla kentällä kuin opetustyön parissa. Anna Pesonen on puolestaan ammattimuusikko, joka on tuttu muun muassa kokoonpanoista Samanna ja Amuri. Pesosen aiemmat kokemukset yhteistyöstä tanssijoiden kanssa jäivät kytemään, ja polut yhdistyivät kolmikon kohdatessa.

Luontosalaseura on kollektiivinen teos, jonka kaikki taiteelliset ratkaisut ovat tekijöiden yhteisiä ja yhdessä päättämiä. Kokonaisuus on muodostunut vähitellen kuluneen vuoden aikana. Ajanjaksoon on sisältynyt mökkiresidenssejä eri vuodenaikoina, uppoutumisharjoituksia metsässä, vuoden kierrosta ja luonnonelementeistä inspiroitumista. Luontosalaseura on sen kaiken loppukoonti. Tekijöiden mukaan esityksen palaset ovat loksahdelleet orgaanisesti paikoilleen Luhtasaaren keraamisia teoksia, Suopursun VHS:iä, esitystilaa ja Onkiniemi Ateljeessa samaan aikaan esillä olevaa Milla-Maija Saaren taidenäyttelyä myöten.

Erityisen merkityksellisenä tekijät pitävät esityksen sijaintia. Vaikka tanssiteoksen alkuosa ei olekaan esteetön ulkona tapahtuvan luonteensa vuoksi, tekijät kokevat tärkeänä pyrkimyksen mahdollisimman suureen saavutettavuuteen. Onkiniemi Ateljee on maksuton, matalan kynnyksen tila, jonne kaikki ovat tervetulleita. Tämä on tärkeää kolmikolle, jonka yleisenä johtoajatuksena on se, että taide kuuluu kaikille.

Luontosalaseura-tanssiteoksen ensi-ilta Tampereella 15.6.2021 Onkiniemi Ateljeella ja sen ympäristössä. Seuraavat näytökset 16.6. ja 17.6. Esitykset alkavat klo 19, kesto 1 h. Esityksen ensimmäinen osio toteutuu ulkotilassa Onkiniemen ympäristössä. Ulkotilan reitti ei ole esteetön. Esityksen toinen osio tapahtuu Onkiniemi Ateljeessa. Esitys on maksuton, mutta paikkoja rajoitetusti — varaukset luontosalaseura [at] gmail [piste] com.

* *

Luontosalaseura

Esiintyjät ja konsepti: Oona Leinonen, Anna Pesonen, Tuija Touhunen
Äänimateriaali: Anna Pesonen
Tekniikka: Kalevi Suopursu
Keraamiset suihkulähteet: Ninni Luhtasaari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua