Sade ei lannistanut lauantain musariväkeä – raportti Valkeakosken Työväen musiikkitapahtumasta

05.08.2023
Ismo Alanko Kuvaaja Tarja Lempinen

Ismo Alanko esiintyy. Kuva: Tarja Lempinen

FESTIVAALI | Työväen 51. Musiikkitapahtuma Valkeakoskella keräsi 26 000 kävijää. Tapahtumassa esiintyi kolmen päivän aikana yhteensä 36 artistia ja bändiä. Ensimmäisen kerran järjestettyyn Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailuun osallistui 107 kappaletta. Voittajakappaleeksi valittiin Sauli Alipirjelän Punalaputettu.

11.31

On lauantaiaamupäivä 27.7.2023. Junailijan pilli viheltää, ja kiskot alkavat laulaa. Lähdemme siskoni kanssa Valkeakoskelle Työväen musiikkitapahtumaan eli kavereiden kesken Musareille. Olemme festarineitsyitä, vaikka Musarit järjestetään jo 51. kerran.

Tämän kesän uutuus on dieselveturin vetämä Musarijuna Tampereelta. Junavaunu on suoraan suomalaisesta mustavalkoleffasta. Odotan, että Esa Pakarinen astuu vaunuosastolle haitarin kera laulaen: ”Junnailijan pilli ilimoo jo viilsi, ilimoo jo viilsi. Kiskottii kirskuivat, tervehykset vie…”

Mutta nyt ollaan menossa Valkeakoskelle. Ovesta ei tule Pakarinen, vaan viereiseltä penkiltä nousee laulaja-lauluntekijä Jari Uutela kitaran kanssa ja aloittaa: ”Kun mä sinut kohtasin, oli ilta ihanin…” Meno on letkeää ja ihmiset hymyilevät. Musarit tarjoaa pullakahvit ja matka sujuu joutuisasti.

Konduktööri Sohvi Sirkesalo kertoo päivän ohjelmasta. Vaunuosaston yksimielinen toive on, että Museojunasta tulisi perinne.

IMG 5693

Laulaja-lauluntekijä Jari Uutela viihdyttää kitaran kanssa museojunan matkustajia. Kuva: Maarit Saarelainen

13.20

Olemme perillä. Asemalla odottaa bussi, joka vie meidät pelipaikoille. Vettä sataa kuin aisaa, mutta silti ihmiset hymyilevät ja juttelevat toisilleen.

Ollaankohan me oikeasti Suomessa?

Konduktöörimme jakaa rannekkeet ja festarialueen kartan: Päälava, Sirkusteltta, Sananvapauden lavaa, VIP-teltta, Salakapakkaa. Löytyy myös bajamajaa, vesivessaa ja Työväen ruokalaa.

Sade pitää järjestäjät kiireisenä, kun he modifioivat keikkapaikkoja ja keskusteluja osittain sisätiloihin Jylhävaaran saliin ja kahvilaan.

VIDEO: Musareiden toiminnanjohtajalle Marianne Haapaojalle tämä on 26. festivaali. Hän kertoo, että artistitarjonta ja järjestelyt ovat keränneet kiitosta. Hymyileviä kasvoja riittää sateesta huolimatta.

14.30

Festarialueen Sirkusteltassa aloittaa Saarni Sirkus ja hetikohta perään Manserock Goes Tampere Big Band – Mikko Alatalo & Heikki Hela. Seurueemme hajaantuu hetkeksi.

Meitä kiinnostaa miten maa makaa, ja suuntaamme sateen vuoksi Jylhävaaralle siirrettyyn toimittaja Jari Korkin juontamaan kansanedustajien paneelikeskusteluun. Keskustelemassa ovat Antti Lindtman (SDP), Hilkka Kemppi (Kesk.), Arto Satonen (Kok.), Anna Kontula (Vas.) ja Mira Nieminen (PS). Katsomo on tupaten täynnä. Kahvilaan improvisoidaan lennossa kaiuttimet, että myös sinne kuuluu.

Keskustelu on kiihkeää. Hallitus yritti seistä ja oppositio taittaa peistä. Positiivisena asiana todetaan, että äitiyspakkaukseen on lisätty pallo.

Tilaisuus todistaa, että keskusteluille on tarvetta. Ihmiset haluavat tavata ja seurata poliittisten vaikuttajien kommentteja muutenkin kuin pelkästään median välityksellä.

16.00

Työväen yhteislaulut vetävät salin täyteen. Loistava kokoonpano (Reino Backström, Tipi Tuovinen, Kyösti Suokas) sekä Työväen Tyttöjen energia pitävät huolen siitä, että laulu raikaa ja tunnelma on katossa. International saa yleisön pongahtamaan seisomaan.

17.00

Jossain vaiheessa on pakko syödä. Ystävällinen henkilökunta ja maittava kanapata taittavat nälän.

18.00

Paperitorin verraton artistikattaus saa yleisön kerääntymään lavan eteen, vaikka toiveista huolimatta sade ei laannu. Sadetakkimeri sananmukaisesti höyryää musiikin tahdissa.

Tarinankertoja, räppäri-artisti Paleface kokoaa oman innokkaan fanijoukkonsa. Eikä rocklegenda, lauluillaan elämää ihmettelevä Ismo Alanko petä koskaan. Alangon energia ei ole hyytynyt.

Myös edesmennyttä laulaja-lauluntekijä Liisa Tavia muistettiin kynttilälyhdyin ja musiikilla tapahtuman Sirkusteltassa.

VIDEO: Musareiden Paperitorin lavan edessä sadetakkimeri sananmukaisesti höyryää musiikin tahdissa. Lavalla juuri nyt Ismo Alanko.

21.00

Halusimme jotain uutta ja mukaansatempaavaa. Salakapakan lavalta löytyy upea Ykspihlajan Kino-orkesteri, joka kuljettaa kuulijansa 1950–1960-lukujen suomi-iskelmien ja elokuvamusiikin hämyiseen tunnelmaan. Orkesteri perustettiin alun perin säveltämään ja soittamaan musiikkia Juho Kuosmasen mykkäelokuvaan Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012). Sittemmin se on tehnyt musiikkia myös muihin Kuosmasen elokuviin.

Tämä riehakas ja taitava poppoo saa sydämet hymyilemään. Kokoonpanossa soittavat Airolan sisarukset Oona, Anna ja Laura sekä Miia Reko, Reetta Kuisma, Ilkka Tolonen ja Tuomas Asanti.

VIDEO: Oona Airola, Miia Reko ja Laura Airola kertovat millaisia aineksia Yksipihlajan Kino-orkesterin biisit sisältävät ja miten ne ovat tulleet osaksi bändin ohjelmistoa.

00.00

Kello kaksitoista lyö ja alkaa Jylhävaara yö, eli disco. Aluksi tanssilattialla on tilaa, mutta siitähän se meno kiihtyy, kun DJ Sami lämmittää.

364002423 833559848310778 4041246546782888576 n

Yövuoro-disco Jylhävaarassa. Kuva: Maarit Saarelainen

02.12

Pikapikaa kipaisemme maksuttomaan yöbussiin, joka vei meidät Valkeakoskelta Tampereelle.

04.15

Mistä on hyvä musafestari tehty?

Säteilevästä, hienosta artistikattauksesta, musiikin voimasta, mainiosta seurasta, yhdessäolosta, kiinnostavista keskusteluista. Etanat, sammakot tai koiranhännän tupsukatkaan eivät haittaa silloin, kun mukana on myös ripaus inkivääri ja kukkasia.

Olemme väsyneitä, mutta olo on onnekas ja auvoisa. Onneksi lähdettiin. Sade ei saanut lannistettua hymyileviä, musiikista nauttivia ihmisiä. Monipuolinen tarjonta antoi jokaiselle jotakin. Nyt oltiin vain yksi sateinen lauantai, mutta ensi kesänä tullaan useammaksi päiväksi.

Maarit Saarelainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua