Maj Karman perälautaosasto heräsi Porista 30-vuotiskiertueen viimeisen keikan jälkeen

19.12.2022
01 maj karma by marita salonen kulttuuritoimitus

Maj Karman neljän päivän kiertue huipentui kotikentällä Satakunnassa. Kuva: Marita Salonen

MUSIIKKI | Harjavallan ylpeys Maj Karma huipensi 30-vuotiskiertueensa lauantaina Yyterissä. Basisti Koo Kuritun mukaan bändin tarina ei ole vielä tässä: ”Finaalissa on uuden alku.”

Karman verran kovempi kulttibändi, kokonaistaideteos Maj Karma päätti komeasti 30-vuotiskiertueensa Yyterin virkistyshotellissa Meri-Porissa lauantaiehtoona fanaattisen fanilauman edessä. Ilmassa oli suuren perhejuhlan tuntua.

Ylipappi Ylppö viritti porukan tunnelmaan sopivan satakuntalaisesti vittuilemalla porukan huutaessa Ukkosta radalle heti ensimmäisessä kaarteessa: ”Ei kai me nyt niin  tyhmiä olla, että soitettaisiin suurin hitti heti alussa.” Eivät soittaneet. Hyvä.

Herra Ylppö on mielletty Maj Karman nokkamieheksi. Hän on jo niin paljon avannut itseään julkisuudessa, että annetaanpa puheenvuoro Kokemäenjokivarren rockfilharmonian perälautaosastolle: Koo Kurittu (basso), J. Savolainen (rummut) sekä bändin moottori, legendaarisen KarmaRockin päällikkö Häiriö Piirinen (kitara).

02A maj karma koo kurittu by marita salonen kulttuuritoimitus

02B maj karma koo kurittu by marita salonen kulttuuritoimitus

Koo Kurittu nostattaa tunnelmaa keikan alusta loppuun. Kuva: Marita Salonen

* *

Kimppahaastattelu tehdään heti sunnuntaina keikan jälkitunnelmissa: äijät ovat yhä Porissa odottamassa junan lähtöä. Kiinnostavaa on tietää, oliko tämä nyt tässä. Kai nyt jatkoa seuraa?

– Finaali on uuden alku, toteaa Koo Kurittu.

– Kiertue tavoitti alun 2 000 kuuntelijaa Porin lisäksi Tampereella, Jyväskylässä ja Tavastiakin myytiin hetkessä loppuun Helsingissä.

Maj Karma on fyysinen bändi paitsi saundiltaan myös lavaesiintymiseltään. On pakko kysyä, mikä on kovan kunnon salaisuus. Ei ole ihan teinipoikien yhtye.

– Me urheillaan. Lavaesiintyminen näyttää helpolta mutta taustalla on kovaa työtä, niin fyysisesti kuin musiikillisesti, sanoo J. Savolainen.

05 maj karma hairio piirinen by marita salonen kulttuuritoimitus

Häiriö Piirinen, bändin ja KarmaRockin moottori. Kuva: Marita Salonen

Maj Karman keikkadramaturgiaan on pitkään kuulunut energinen rumpusoolo. Savolainen mainitsee esikuvaksi legendaarisen Led Zeppelin -rumpalin Bonzo Bonhamin. Savolaisen soolotulkinta tunnetaan nimellä ”Janne’s Tulkkila” – kotipaikkakuntansa Kokemäen keskusta siis mainittu.

Virkistyshotelli Yyterissä jytisi lauantain keikalla rumpusoolon aikana siihen malliin, että jäät firmojen pikkujoulujen grogilaseissa kilisivät!

03 maj karma herra ylppo by marita salonen kulttuuritoimitus

Herra Ylppö pottuilee Yyterissä täysillä mukana elävälle yleisölle: – Onko teillä kaikilla autokuski? Kuva: Marita Salonen

* *

Maj Karma on sielultaan harjavaltalainen yhtye. Vuosittainen KarmaRock järjestetään pikkukaupungissa Kokemäenjoen rannassa joka kesä. Tapahtumalla on aivan omanlaisensa leima: yllätyksellisyys, vinksahtanut huumori, hippimeininki yhdistyneenä teollisuuskaupungin tunnelmaan.

Kitaristi Häiriö Piirinen on tapahtuman tuottaja ja sielu. Hän allekirjoittaa näkemykseni Maj Karmasta: yhtye on kokonaistaideteos ja tehnyt Harjavaltaa tunnetuksi.

Minkä muun kaupungin sloganissa on leimallisesti bändi mukana?! Harjavalta julistaa olevansa ”Karman verran parempi”.

04 maj karma j savolainen by marita salonen kulttuuritoimitus

J. Savolainen, valmiina räjäyttämään klassikkosoolonsa. Kuva: Marita Salonen

* *

Lupaan perälautaosastolle (äijillä on jo kiire junaan), että en juuri analysoi musiikkia tai nostele yksittäisiä teoksia esiin keikasta. Sen vaan sanon, että tunnelma oli hetkittäin kuin 1980-luvulla Berliinissä klubilla Die Toten Hosenin keikalla.

Kyllä se Ukkonenkin kuultiin Yyterin encoressa, joka muuten sisälsi varmaan kymmenen biisiä! Parhaimpana höpötysmantra, joka mallinsi edesmennyttä Sielun Veljet -yhtyettä, mutta Veljet olisi kyllä kuulostanut tanssibändiltä Karman rinnalla.

Hieno finaali ja uuden alku! Maj Karma ei tee kompromisseja vaan Kauniita Kuvia niin kuin yhtyeen alkuperäinen nimikin sanoi.

Heikki Syrjänen, teksti
Marita Salonen, kuvat

Kirjoittaja on Harjavallasta kotoisin oleva klarinetisti, joka on seurannut Maj Karmaa alusta asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua