Annamaija Saarela lupaa Tampere G Livelabiin kokonaiselämyksiä genrerajoista piittaamatta

Frenckellin pannuhuone on ollut kuin hylätty vanha soitin. Nyt se on löydetty, putsattu ja laitettu taas vireeseen, toimitusjohtaja lupaa.

Siskotuulikki Toijonen, teksti
Anitta Vuorisola, kuvat

– Tunnelmat ovat katossa tietenkin! On hienoa, että Muusikkojen liitto on lähtenyt rohkeasti uudistamaan toimintaansa elävän musiikin edistäjänä. Olen saanut olla mukana luomassa jotakin aivan ainutlaatuista yhdessä fantastisten ammattilaisten kanssa, oppinut valtavasti uutta, tutustunut hienoihin ihmisiin ja saanut paljon iloa, G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela iloitsee klubin terassin avajaistunnelmissa.

Tampereella perjantaina 19.7. avajaisiaan viettävän G Livelabin konseptin syvin idea on Saarelalle kirkassointinen. Se on elävän musiikin klubitoiminnan laadun kehittäminen. Mainesanoja hän ei panttaa.

– Klubimme on kokonaiselämys, jossa erittäin korkeatasoinen äänentoisto, upea miljöö, arkkitehtuuri ja sisustus sekä laadukkaat ravintolapalvelut kohtaavat tämän hetken kiinnostavimman elävän musiikin genrerajoista piittaamatta. Ohjelmisto on erittäin monipuolinen. Genelecin kaiutinjärjestelmä takaa erinomaisen äänentoiston, ja kaiken kruunaa Casagrande Laboratoryn fantastinen sisustussuunnittelu sekä kaupungin paras miljöö Tammerkosken näkymillä, Saarela hehkuttaa.

Saarelassa on sähköä

Annamaija Saarela on uskonut hankkeen toteutumiseen koko ajan, vaikka haasteitakin on ollut riittämiin. Prosessi on ollut pitkä, monipolvinen ja aika hidaskin johtuen rakennuksen erityisluonteesta suojeluarvoineen.

G Livelabin perustaminen Tampereelle varmistui lopullisesti keväällä 2018, kun Muusikkojen liiton hallitus siunasi rakennusurakan. Saarela on hankkeen sähköistänyt dynamo, vaikka hän hieman vähätteleekin osuuttaan.

– G Livelab -konsepti ei ole millään muotoa minun ideani vaan Muusikkojen liiton. Minun roolini hankkeen alkumetreillä oli vinkata liitolle, että Frenckellin pannuhuoneen uudesta käytöstä on tulossa ideakilpailu. Liitto oli juuri silloin avannut Helsingin G Livelabin ja alustavia ajatuksia klubitoiminnan laajentamisesta myös muihin kaupunkeihin oli herännyt.

Saarela oli heti alkuvaiheessa hankkeessa mukana tekemässä ehdotusta ideakilpailuun. Ja kuinka ollakaan ehdotus G Livelab -hankkeesta voitti kilpailun. Muusikkojen liitto palkkasi Saarelan osa-aikaiseksi projektipäälliköksi viemään hanketta eteenpäin. Topakkaan tapaansa hän tarttui tarkempien suunnitelmien tekemiseen, rahoituksen hankintaan ja muuhun valmisteluun. Viime vuoden maaliskuussa Annamaija Saarela nimitettiin Livelaboratorio Tampere Oy:n toimitusjohtajaksi.

Rakkaudesta musiikkiin

– Birger Federleyn vuonna 1905 suunnittelema kaunis kaarikattoinen rakennus on ainutlaatuinen. Se aivan kuin kutsui G Livelabin luokseen, Annamaija Saarela tunnelmoi.

Monissa musiikkialan tehtävissä meritoitunut Saarela tunnetaan sitkeydestään ja innovatiivisuudestaan. Pakkomielteekseen hän ei Tampereen G Livelab -hanketta kuitenkaan myönnä.

– Pakkomielle on aika vahva sana, mutta kyllähän kaikkia taiteen parissa työskenteleviä yhdistää palava intohimo, rakkaus lajiin.

Tampere on surullisen kuuluisa kaupunkina, jossa uusia hankkeita vastustetaan väellä ja voimalla. Hurjaa vastustusta kohtasivat aikanaan jopa Näsinneula ja Tampere-talo, tunnelin vastustamisen taltuttamiseen tarvittiin melkoista poliittista suhmurointia ja ratikan vastustaminen sai jo tragikoomisia piirteitä.

Niinpä on ihmeellistä, että Saarela ja kumppanit eivät juuri lainkaan ole törmänneet G Livelabin vastustajiin. Päinvastoin. Tieto klubin avaamisesta on otettu vastaan erittäin myönteisesti. Tätä haastattelua tehtäessä Saarela uumoili avaamista odotettavan jo kiihkeästi, ja mikäs sen mukavampaa.

Rakennus kutsui luokseen

Remontin suunnittelu ja toteutus on ollut todella vaativaa. Birger Federleyn vuonna 1905 suunnittelema kaunis kaarikattoinen halli Tammerkosken rannalla on suojeltu ja kaiken lisäksi se sijaitsee muinaismuistoalueella.

– Rakennus on aivan ainutlaatuinen. Se aivan kuin kutsui G Livelabin luokseen. Tietääkseni liitto ei edes harkinnut muita tilavaihtoehtoja. Frenckellin pannuhuone on kuin hieno vanha soitin, joka on ollut vähän hylätty ja epävireessä, mutta nyt löydetty uudelleen, putsattu ja laitettu taas vireeseen. Ja se soi todella kauniisti!

Sisäänkäyntikerrokseen on rakennettu esiintymistilat, aula- ja keittiötilat. Niiden ylle on rakennettu parvi, johon mahtuu muutama kymmenen asiakaspaikkaa ja toimistotilat. Alakerroksessa on saniteettitilat, sosiaalitilat ja harjoitustila muusikoille. Asiakaspaikkoja klubilla on lähes 300.

Monipuolinen ohjelmisto

Toiminnanjohtajana Saarela vastaa ensisijaisesti Tampereen G Livelabin ohjelmiston suunnittelusta, mutta tekee myös paljon yhteistyötä Helsingin G Livelabin ohjelmiston suunnittelijoiden kanssa. He muun muassa buukkaavat yhdessä kansainvälisiä artisteja. Jatkossa myös muu Tampereen G Livelabin tiimi osallistuu ohjelmasuunnitteluun. Lisäksi mukana on muitakin asiantuntijoita: Mikko Määttänen, Eclipse Jazz Clubista vastaava Tapio Ylinen sekä klassisen musiikin neuvonantajana Helena Hiilivirta.

– Monipuolisen ohjelmiston takaamiseksi on tärkeää, että mukana on eri alojen asiantuntijoita, Saarela tähdentää.

Julkistettu ohjelmisto onkin linjakas, monimuotoinen ja kiinni ajassa. Syksyn ohjelmisto on saanut erittäin positiivista palautetta, ja se tietenkin lämmittää toiminnanjohtajan mieltä. Syksyn mittaan klubi tarjoilee 60 konsertti-iltaa.

Urbaania kotimaista ja maailmantähtiä

Yhdysvaltalainen jazzpianisti Jason Moran on yksi Tampereen G Livelabin syyskauden tähtiesiintyjistä.

Avajaiskauden annista Saarela haluaa nostaa esille klubin ohjelmiston monimuotoisuuden.

– Meille ovat tervetulleita kaikki genret ja yleisöt. Klubimme on myös täysin esteetön – myös esiintyjille. Lisäksi meillä noudatetaan turvallisen tilan sääntöjä, ja anniskelussa pyritään lähituotteisiin ja ekologisuuteen, Saarela valistaa.

Kansainvälisen tarjonnan huikeimmiksi esiintyjiksi avajaiskaudella hän nostaa Jason Moranin, Bianca Gismontin ja Arild Andersenin. Saarela odottaa kiihkeästi myös Trygve Seimin Helsinki Songs -projektia.

Kotimaasta klubille rientää niin monta hienoa kokoonpanoa, että toiminnanjohtajan on vaikea nostaa esiin heistä ketään muiden kustannuksella. Mutta ei hän malta olla mainitsematta Laura Moisiota ja Kamus Quartetin erikoisprojektia sekä kovaa vauhtia uudeksi kansainväliseksi tähdeksi matkalla olevaa Jesse Markinia.

Myös kotimaisen urbaanin musiikin kova taso ja suosio näkyvät klubin ohjelmistossa. Saarela ylpeänä kertoo ja tähdentää, että mikään musiikinlaji ei ole vierasta tai kiellettyä Tampereen G Livelabissa.

Myös yhteistyö muiden festivaalien kanssa sujuu. Syksyllä klubilla on Maailmantangon, Tanssimanian, Majaoja-lyömäsoitinkilpailun ja Lost in Musicin konsertteja.

Livelaboratorio Tampere Oy, joka pyörittää Tampereen G Livelabia, ei maksa omistajilleen osinkoa. Voitto käytetään elävän musiikin edistämiseen. Yritys on rekrytoinut vakituiseen työsuhteeseen klubille ravintolatoimenjohtajan, vuoropäällikön, teknikon ja tuottajan. Ostopalveluna lisäksi eteispalvelu ja järjestyksenvalvonta sekä tarvittava baarihenkilöstö.

Saarela on tyytyväinen siitä, että tehtäviin on saatu ykkösluokan ammattilaiset, joiden kanssa on hyvä lähteä tekemään työtä. Tiimiin Saarelan lisäksi kuuluvat Minna Salomaa, Jaani Haapasalo, Pasi Ristolainen ja Jenni Karjala.

Musiikin intohimoinen edistäjä

Monissa musiikkialan tehtävissä meritoitunut Saarela tunnetaan sitkeydestään ja innovatiivisuudestaan. Pakkomielteekseen hän ei Tampereen G Livelab -hanketta kuitenkaan myönnä.

Annamaija Saarela on harrastanut musiikkia lapsesta asti, mutta ammattimuusikon uralle ei veri vetänyt. Hän opiskeli yliopistossa pääaineenaan Suomen kirjallisuutta ja sen lisäksi tiedotusoppia, musiikkitiedettä ja taloushallintoa. Jo opiskeluaikana hän työskenteli Tampereen Musiikkijuhlilla, ja eteni lopulta Tampereen Jazz Happeningin, Tampereen Sävelen ja Tampere Biennale toiminnanjohtajaksi. Sieltä tie vei UMO Jazz Orchestran toiminnanjohtajaksi, sitten Muusikkojen liiton projektipäälliköksi, Raahen Rantajatsien festivaalijohtajaksi, yrittäjäksi ja Pirfestin toiminnanjohtajaksi.

Vuonna 2015 Saarela sai ansaitusti Muusikkojen liiton tunnustuspalkinnon pitkäjänteisestä työstä musiikin toimintaedellytysten edistämiseksi.

– Se ehkä kertoo siitä sitoutumisen tasosta, jolla tätä työtä olen tehnyt. Rakastan musiikkia sen moninaisissa muodoissa; vaikka minut ehkä mielletään jazz-ammattilaiseksi, kuuntelen ja seuraan musiikkia hyvin laajalla skaalalla.

Saarela näkee pitkän ja maineikkaan uransa enemmänkin horisontaalisena jatkumona kuin vertikaalisina huippuina.

– Yksi työ on johtanut toiseen, olen tarttunut työtilaisuuksiin sitä mukaa kun niitä on eteen tullut. G Livelab -projektin vetäminen on kieltämättä vaatinut kaiken mahdollisen osaamisen hyödyntämistä ja runsaasti uuden opettelua. Olen todella kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä työtä – toivottavasti ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

– Elävä musiikki antaa energiaa, voimaa, elämyksiä, ajattelemisen aihetta, iloa, rentoutumista, viihdykettä ja kollektiivista hyvää oloa. Tutkitusti musiikin kuuntelulla on myös runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. Musiikki onkin erinomainen lääke moneen vaivaan, parhaimmillaan yhdessä rakkaiden ihmisten kanssa nautittuna!

Pannuhuoneelta kajahtaa

G Livelab Tampereen terassin avajaisia juhlitaan perjantaina 19.7.2019. Kello 14 alkaen Laikun lavalla lapsia ilahduttavat Ota kiinni, Pötkönen, ja varttuneempaa väkeä Mikko Antila & Eeva Rajakangas -duo, Rinne & Wimme ja Suistamon sähkö. Terassilla musiikkitarjonnasta huolehtivat dj:t Juissi ja Matti Nives.

Ensimmäinen varsinainen keikka 17.8. on klubin urbaanin musiikin klubikonsepti Club Diven avaus. Luvassa on performanssitaidetta, musiikkia ja runoutta luovasti yhdistelevä SITOI sekä omaperäinen kombo Dxxxa D & Minkki. Diven on kuratoinut Mikko Määttänen.

Klubin viralliset avajaiset on 22.10. Avajaisissa esiintyy kaksi 10-vuotisjuhliaan viettävää kokoonpanoa, Mopo ja Herd. Myös yllätyksiä on luvassa. 

Tampere G Livelab Tampere

  • Tampereen G Livelabia hallinnoi Livelaboratorio Tampere Oy, jonka omistaa Muusikkojen liitto. Livelaboratorio Tampere Oy:n hallitukseen kuuluu joukko kotimaisen musiikki- ja kulttuurikentän vaikuttajia: Ahti Vänttinen (pj), Tanja Douglass, Helena Hiilivirta, Tapio Korjus, Sami Kuoppamäki, Mari Kärkkäinen, Perttu Pesä sekä Ari Pulkkinen. 
  • G Livelab Tampere on toinen musiikkiklubi G Livelab -brändin alla, ensimmäinen avattiin Helsinkiin vuonna 2016.
  • Tampereen G Livelabin toimitusjohtaja on Annamaija Saarela
  • Tutustu G Livelabin ohjelmistoon täällä.