Viggo Wallensköldin hahmot kantavat itseään ylpeydellä – näyttelyt Mäntässä ja Helsingissä

25.06.2024
IMG 1099

Viggo Wallensköld. Kuva: Arto Murtovaara

KUVATAIDE | Taidemaalari ja kirjailija Viggo Wallensköld avasi juhannusviikon puolivälissä näyttelynsä Helsingissä jo edellisellä viikolla Mäntässä avatun rinnalle. Samoilla tulilla Galleria Halmetojassa kippisteltiin hänen aiemmin keväällä ilmestynyttä runokirjaansa.

Arto Murtovaara, teksti

Rennot julkkarit otettiin alta pois ennen näyttelyn avajaisia. Sitä juhlistivat kustantajat Aleksi ja Touko Siltala sekä kirjallista väkeä aina runoilija Jouni Inkalasta lähtien. Kirjailija-taiteilija hyöri myhäillen galleriassa ympäriinsä.

– Nyt on tyhjentynyt olo, Viggo Wallensköld puhaltaa, kun näyttelynkin avajaiset ovat lähes pulkassa.

– Hyvältä tuntuu, jännitetty on, pitkään. Nyt kun näyttely on pystyssä, on aika kiva fiilis.

Helsingin Galleria Halmetojan näyttelyn lisäksi avoinna on toinenkin näyttely samalla Maalauksia-nimellä – sekin Galleria Halmetojassa, mutta Mäntässä. Kirjanjulkkareineen kaikkineen paketti oli melkoinen rypistys.   

– Kustantaja (Aleksi Siltala) puhui hienosti ja minä en osannut puhua mitään, Wallensköld manaa. 

IMG 1094

Interiöörikuva galleriasta. Kuva: Arto Murtovaara

Maalauksistaan Wallensköld sanoo, ettei lainkaan mieti tekevänsä niitä tietyille seinille johonkin tiettyyn näyttelyyn; hän tekee teoksia, joista sitten katsotaan, mitkä mihinkin näyttelyyn päätyvät. Näistä molemmista näyttelyistä hän kertoo olleensa tietoinen noin puolentoista vuoden ajan.

– Kyllähän se on ollut tiedossa, että se on tulossa, ja ainahan sitä miettii, että toivottavasti työt riittävät ja toivottavasti ne ovat tarpeeksi hyviä.

Näyttelyn vanhimmat teokset ovat tällä kertaa vuodelta 2021. Edellinen näyttely ”Veikolla” (Galleria Halmetoja) oli vuonna 2020 – sen jälkeisiä teoksia siis. Tuoreimman hän kertoo saaneensa valmiiksi pari viikkoa sitten.

IMG 1098

Kustantaja Aleksi Siltala ikuistaa Viggo Wallensköldin ja runokirjan tuoreen omistajan. Kuva: Arto Murtovaara

* *

Kirjailijanakin kunnon kannukset hankkinut Viggo Wallensköld, 55, on hyvin vahvasti tunnustettu nykytaiteilija. Taideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi valmistunut Wallensköld on Vuoden nuori taiteilija (2005) sekä muiden muassa juhlavuoden 2021 ehdokas Suomen suurimpaan kuvataidepalkintoon Ars Fennicaan.

Hänen edellinen suuri näyttelynsä Helsingissä oli esillä HAMissa (2022).

Omilla nettisivuillaan Wallensköld sanoo usein ajattelevansa maalauksiaan osana tarinaa. Ne ovat tavallaan välähdyksiä toisesta, fiktionaalisesta todellisuudesta, mutta sisältävät viittauksia myös hänen omaan kokemusmaailmaansa. Hän vertaa maalausprosessiaan samassa yhteydessä seikkailuun. 

– Ajattelen, että nämä ovat samaa kokonaisuutta Mäntän näyttelyn teosten kanssa eli nämä ovat samalta aikakaudelta. Viggo on maalannut nämä kolmen viime vuoden aikana. Yhtä aikaa, vähän erilaisia teoksia, eri näkökulmista, galleristi Veikko Halmetoja summaa.

– Hänellähän on tällainen vapaampi tyyli ja toisaalta tämmöinen tarkempi tyyli ja sitten erilaisia yhdistelmiä niistä. Täältä löytyy näitä kumpiakin teoksia, samoin Mäntästä.

– Aihehan on Viggolle tyypillinen. Hänhän on aina tehnyt voimaantuneita ihmishahmoja, jotka eivät kehollisesti ole välttämättä niitä kaikkein stereotyyppisimpiä ihmisiä, mutta sitten toisaalta hän kuvaa itsensä kaltaisia hyvinvoivia, valkoihoisia, ehkä ylempää keskiluokkaa edustavia ihmisiä, jotka asuvat kauniissa kodeissa ja kantavat itsensä ylpeästi riippumatta siitä, millainen heidän kehollinen ulottuvuutensa on.

viggothumbnail IMG 1102

Teos Kirjailija/Aamu, öljymaalaus kankaalle (2021–2023). Kuva: Arto Murtovaara

Halmetoja sanoo, että Wallensköldin teoksissa voi nähdä kultaisen häkin; vaikka kuvattava edustaisi hyvinvoivaa, valkoista ylempää keskiluokkaa, voi olla, että keho tuntuu rajoitteena: ”et voi olla juuri sen näköinen kuin haluat”.

– Mutta toisaalta näiden teosten hahmot ovat – tuntuu, että he kantavat itseään ylpeydellä. Näissä on hyvin usein sellainen reipas katsekontakti.

Veikko Halmetoja sanoo arvostavansa Viggo Wallensköldiä siitä, että tämä tuo ”ihmisiä meille, meidän ympärille teostensa kautta, uudenlaisia tapaamisia, kohtaamisia ja jokainen on persoona”.

– Toisaalta olen kuullut sellaistakin, että jokainen näistä on jollain tavalla Viggon omakuva, mutta siitä huolimatta: itsestäänhän monet taiteilijat ammentavat.

Viggo Wallensköld – Maalauksia. Galleria Halmetoja Helsingissä 4.8.2024 asti ja Galleria Halmetoja Mänttä-Vilppulassa 18.8. asti.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua