Terttu Ahola itki ja nauroi onnesta, kun voitti äänestyksen: ”Ei haittaa, vaikka saisin taas rytmihäiriöitä”

05.11.2020
terttu ahola kulttuuritoimitus

Kuva: Seppo Ahola

ÄÄNESTYS | Lohjalainen Terttu Ahola näki unta, että hän sai paljon kukkia. Seuraavana päivänä tuli tieto: hän on voittanut yleisöäänestyksen Kasvoja karanteenissa! -yhteisötaidenäyttelyn harrastajien sarjassa. Ammattilaisten ja taideopiskelijoiden sarjan äänestys jatkuu vielä 8.11.2020 kello 23.59 saakka.

Marita Salonen

Terttu Aholan maalaus Ulos, hattu päähän! sai 17,7 % Kasvoja karanteenissa! -yhteisötaidenäyttelyn harrastajien sarjasssa annetuista äänistä. Seuraavaksi suurimmat äänisaalit keränneiden teosten välillä käytiin tiukka taisto. Yhteensä 486 äänestäjää valitsi suosikkinsa raadin valitseman 30 työn joukosta.

Yleisöäänestys, harrastajien sarja

  1. Terttu Ahola: Ulos, hattu päähän!, 84 ääntä
  2. Noora Verho: Joko se meni?, 64 ääntä
  3. Tarja Sohmer: Hippasilla koronan kanssa, 58 ääntä
  4. Hanna Makkonen: Päivä 8, 56 ääntä
  5. Katri Tenhola: Omakuva, 39 ääntä

Kaikki harrastajien sarjan yleisöäänestykseen valitut teokset löydät täältä. Huomaathan, että äänestysaika on jo loppunut!

Jutun lasten ja nuorten sarjan yleisöäänestyksen voittajasta, 12-vuotiaasta Puu Kekkosesta, voit lukea täältä. Jutun ammattilaisten ja taideopiskelijoiden sarjan voittajasta, Sini Sompista, löydät puolestaan täältä

* *

Voittajatyö on tehty punaliidulla ja mustaliidulla. Terttu Ahola keksi käyttää mustaliitua viime keväänä, mutta se osoittautui todella harvinaiseksi. Hän soitteli taidekauppoihin ympäri Suomea ja jäljitti lopulta taiteilija Kuutti Lavosen sukulaisen ulkomailta, kun kävi ilmi, että nimenomaan Lavonen käyttää mustaliitua.

yleison suosikki HARRASTAJAT terttu ahola ulos hattu paahan

Terttu Ahola: Ulos, hattu päähän!, 2020.

Kun onnittelupuhelu Kulttuuritoimituksesta saapuu voittajalle, hän itkee ja nauraa pitkään ennen kuin pystyy puhumaan – niin kuin vain vahvoista karjalaisista juurista tehty nainen voi.

Jo ensimmäinen vaihe eli 275 esiteltävien kuvien joukkoon pääseminen oli hänelle suuri ja tunteikas asia. Kun tieto tuli kesällä aviomiehen sähköpostiin, menossa oli Terttu Aholan näyttelyn viimeinen päivä Lohjan pääkirjastossa.

– Juotiin juhlakahvit ystävien kanssa ja iloittiin. Seuraavana aamuna tuli sitten flimmeri! Sanoin lääkärillekin, että ei voinut mitään, kun oli niin mahtavaa. Suuret tunteet vaan ryöppysivät. Miten on mahdollista, että olen tässä – jatkossa 275:n joukossa!

”Maalaan niin kauan kuin jaksan”

Lokakuun viimeisellä viikolla Terttu Ahola täytti 75 vuotta. Nyt hän kiittää, ettei olisi voinut parempaa syntymäpäivälahjaa saada.

– Olin kyllä aika järkyttynyt, kun sain tästä äänestyksen voitosta ensimmäisen puhelun. Mutta eihän se mitään, jos siihen kuolee, että saa muita ilahduttaa, hän nauraa kihertää.

– Sitä paitsi selvisin jo toisestakin vaiheesta, kun pääsin 30 joukkoon!

Karjalaiset juuret ovat Terttu Aholan voimavara. Hän on syntynyt Vihdissä sodan jälkeen, muuttanut Pusulaan, ollut nummilainen, sitten nummipusulalainen ja on nyt lohjalainen.

– Maalaan ehdottomasti niin kauan kuin jaksan. Se on vähän niin kuin pieni tauti. Maalaaminen vaatii sen, että teen sitä kaikilla soluillani. Siinä pystyy unohtamaan kaiken, sairautensakin.

terttu ahola kulttuuritoimitus

Maalauksen kuuluu olla muovikelmussa, mistä Terttu Ahola sai hyvää palautetta Lohjan-näyttelyssä. – Korona on kietonut meidät kaikki omalla tavallaan kääreeseen, hän sanoo. Kuva: Seppo Ahola

– Olisin maalannut korona-aikana joka tapauksessa paljon koronan tainnuttamiseksi omassa itsessäni, mutta nyt Kulttuuritoimitus antoi tämän mahdollisuuden, että ihmisistä voi välittää tällä tavalla. Onhan tämä aikamoinen palkinto työlle, jota olen tehnyt 40 vuoden aikana. Merkitsee mahdottoman paljon, että olen saanut ilahduttaa ihmisiä työlläni.

Terttu Ahola näkee, että korona-aika on erityisen hyvä aika maalaamiseen.

– Mikä sen ihanampaa kuin että saataisiin kaikki ihmiset maalaamaan. Kaikki osaavat omalla tavallaan. Se rauhoittaa ihmistä, voi antaa omille tunteilleen valtaa. Kauneus voi peittää rumuuden. Koronakin peittyy kauniilla tekemisellä ja sillä, että ryhtyy tekemään itse jotakin eikä hae valmiita elämyksiä. Voi saada jopa itseluottamusta lisää tämän ajan ansiosta!

Terttu Ahola kiittää äänestäjiään aviomiehensä Seppo Aholan kuvaamalla videolla.

* *

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi Kasvoja karanteenissa! -yhteisötaidenäyttelyssä päättyy ammattilaisten ja taideopiskelijoiden sarjan yleisöäänestys. Äänestysaika jatkuu 8.11.2020 saakka ja äänestää voi täällä. Tulokset julkistetaan torstaina 12.11.2020.

Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidetaidenäyttelyn palkintogaala järjestetään keskiviikkona 25.11.2020. Silloin paljastuvat raadin valinnat voittajiksi. Parhaiden töiden palkitseminen striimataan Tampereelta.

 

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää