Ammattilaissarjan yleisöäänestyksen voittaja Sini Somppi maalasi poikansa mielenmaiseman yhden iltapäivän aikana

Marita Salonen
12.11.2020
03 sini somppi B

ÄÄNESTYS | Kasvoja karanteenissa! -yhteisötaidenäyttelyn viimeinen yleisöäänestys on päättynyt Sini Sompin ylivoimaiseen voittoon. Hänen muotokuvansa sai kolmanneksen kaikista äänistä ammattilaisten ja taideopiskelijoiden sarjassa. Seuraavaksi on luvassa palkintogaala keskiviikkona 25.11.2020, jolloin raati paljastaa suosikkinsa.

Marita Salonen

Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn kolmas ja viimeinen äänestys sulkeutui sunnuntaina 8.11.2020 kello 23.59. Siihen mennessä ammattilaisten ja taideopiskelijoiden sarjaan osallistuneen Sini Sompin teos Verho oli saanut 260 ääntä. Ehdolla olleista 30 työstä valitsi suosikkinsa 815 äänestäjää, joten Sompin maalaus keräsi kaikista äänistä peräti 32,3 prosenttia.

Yleisöäänestys, ammattilaisten sarja

  1. Sini Somppi: Verho, 260 ääntä
  2. Aino Rytkönen: Voiko hammaskiveä poistaa itse?, 85 ääntä
  3. Marika Lahdenperä: Karanteeniballadi, 82 ääntä
  4. Misa Saraste: Wild Mood Swing, 68 ääntä
  5. Liisa Luostarinen: Kasvot 2,45 ääntä


Kaikki ammattilaisten sarjan yleisöäänestykseen valitut teokset löydät 
täältä. Huomaathan, että äänestysaika on jo loppunut!

Jutun harrastajien sarjan yleisöäänestyksen voittajasta, Terttu Aholasta, voit lukea täältä, ja jutun lasten ja nuorten sarjan voittajasta, Puu Kekkosesta, puolestaan täältä.

* *

Kun Sini Somppi ilmoittautui mukaan Kulttuuritoimituksen Kasvoja karanteenista! yhteisötaidenäyttelyyn, hän esittäytyi viestissään näin: ”Olen perinteinen muotokuvamaalari. Ihmisyys kiehtoo minua loputtomasti, en kyllästy sen tutkimiseen koskaan.”

Maalaaminen on tamperelaiselle taiteilijalle kutsumus, ja tosissaan hän on tehnyt muotokuvia kuusi vuotta. Verho syntyi alla prima -maalauksena eli yhdeltä istumalta.

– Kuvassa on kahdeksanvuotias poikani, hän on tottunut olemaan mallini ja muusani. Oli kotikoulupäivä ja hän teki tehtäviään. Minä maalasin silloin paljon akvarelleillä kotona, Sini Somppi kertoo.

– Tosi monet ovat sanoneet, että tähän teokseen jää kiinni. Niin aikuiset kuin lapset pystyvät samaistumaan kuvan ja viime kevään tunnelmaan. Siinä herätään taas uuteen päivään, epätietoisuus ja tilanteeseen liittyvä jopa kyllästyminen näkyy kasvoilta.

24. Sini Somppi Verho 1

Sini Somppi: Verho, 2020.

Sukkadiskoa päivisin

Sini Somppi kertoo olevansa itseoppinut taiteilija ja muotokuvien tekijä.

– Taiteilijana olen urani alussa. Nyt olen kuudetta eli viimeistä vuotta Sara Hildén -akatemiassa. Lisäksi opiskelen Tampereen yliopistossa monikielistä viestintää maisteriohjelmassa.

Imatralta kotoisin oleva Sini Somppi, 34, on asunut Tampereella kymmenkunta vuotta.

– Tampere on henkinen kotini.

Korona-ajasta hän kertoo selviytyneensä taiteen ja kulttuurin sekä ulkoilun ja liikunnan avulla.

– Suosittelen kotidiskoa, tanssimista. Meillä on muutamien ystävien kanssa sukkadiskoprojekti, päihteetön päivädisko aikuisille. Nyt korona-aikana olemme tanssineet vain keskenämme.

Ensi keväänä näyttely

Sini Somppi työstää nyt toista yksityisnäyttelyään, joka tulee Arthouse Cafe Kehräsaareen ensi keväänä Tampereella.

– Se on toinen yksityisnäyttelyni. Hautumassa on isoja öljyväritöitä, muotokuvia. Kantavana teemana on erilaiset tajunnantilat ja pysähtyneisyys.

Nähdäänkö näyttelyssä korona-ajan tunnelmia? Sini Somppi sanoo, että ainakin vallitseva tilanne vaikuttaa taiteeseen.

– Käytän aina eläviä malleja. Ensin lavastan tietyn vision mukaan, sitten otan valokuvan. Samasta teemasta syntyy ensin akvarelli, vasta sitten öljyvärityö. Niin syntyi kuva pojastanikin.

Sini Somppi kiittää äänestäjiään Mika Poralin kuvaamalla videolla:

* *

Mitä seuraavaksi?

Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidetaidenäyttelyn palkintogaala järjestetään keskiviikkona 25.11.2020. Silloin paljastuvat raadin valinnat voittajiksi. Parhaiden töiden palkitseminen striimataan Tampereen Galleria Himmelblausta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää