Tampereen Saskiat – 70 vuotta työtä taiteen hyväksi

06.05.2024
saskia0505

Iidu Tikkasen puuaiheisia teoksia Galleria Saskiassa. Kuva: Sari Harsu

KUVATAIDE | Saskiat ovat Suomessa toimivia taideyhdistyksiä, joiden tehtävänä on edistää ja tukea paikallista kuvataidetta. Tampereen Saskiat on yhdistyksistä toiseksi vanhin, ja sen ylläpitämä Galleria Saskia on pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut taidegalleria Tampereella.

Sari Harsu, teksti

Vuonna 1954 toimintansa aloittanut yhdistys toimi aluksi nimellä Tampereen Taiteilijaseuran Naisjaosto ry, mutta nimi vaihtui jo kesäkuussa 1962 Tampereen Saskiat ry:ksi. Nimi on peräisin kuuluisan taiteilijan muusalta, barokkimaalari Rembrandtin vaimolta Saskialta.

Yhdistys tukee ja edistää kuvataidetta Tampereella pyörittämällä vapaaehtoisvoimin taidegalleriaa ja kokoamalla kuvataiteesta kiinnostuneita yhteiseen toimintaan. Jäsenistöön kuuluu yli sata eri-ikäistä naista.

Tampereen Saskiat aloitti galleriatoiminnan vuonna 1970, ja ensimmäinen näyttelytila oli Kauppahallin virastotalossa Hämeenkadulla. Galleria on sijainnut kaikkiaan viidessä eri osoitteessa keskikaupungin vanhoissa arvorakennuksissa. Nykyään Galleria Saskia toimii Hiekan taidemuseon kiinteistössä osoitteessa Pirkankatu 6. Siellä järjestetään vuodessa 13–15 taidenäyttelyä, joihin on vapaa pääsy. Vuonna 2023 galleriassa vieraili lähes 11 000 taiteen ystävää.

Tällä hetkellä Galleria Saskiassa on esillä Iidu Tikkasen puuaiheisia teoksia. Näyttely jatkuu 15.5. asti.

Juhlat Raatihuonella

Tampereen Saskiat juhli seitsemänkymppisiään lauantaina 4.5. Raatihuoneen vastaanotolla yhdessä kutsuvieraiden ja neljästä kaupungista Saskia-päiville saapuneiden saskioiden kanssa.

Juhlinta jatkui Ravintola Laternassa. Juhlapuheen piti tamperelainen kuvataiteilija Tuula Lehtinen, jonka laajaa ja monipuolista taiteellista uraa esittelevä näyttely oli esillä Tampereen taidemuseossa 24.2.–5.5.2024. (Lue Katri Kovasiiven arvio näyttelystä.)

Iltajuhlassa jaettiin myös Saskia-yhdistysten 2 500 euron stipendi, jonka sai kuvataiteilija Ida-Sofia Fleming.

Laternassa kuultiin liikuttavien puheiden lisäksi Tampereen Ukuleleorkesterin ja Runoimprovisaatioryhmä Muuntajan esitykset. Juhlan juonsi toimittaja Minna Joenniemi.

Galleria Saskian kotisivuille pääset tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua