Mitä on olla puoli vuotta ilman? Vuoden nuori taiteilija Nastja Säde Rönkkö teki ihmiskokeesta taidetta

07.06.2019

Vuoden nuori taiteilija Nastja Säde Rönkkö ja kokenut konstruktivistikonkari Lars Holmström täyttävät Tampereen taidemuseon teoksillaan kesäksi.

Kaarina Lehtisalo

Valinta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi tuli Nastja Säde Rönkölle (s. 1985) hankalaan aikaan – mutta myös viime tingassa. Soitto Tampereen taidemuseosta tuli noin vuosi sitten, vain hieman ennen kuin Rönkkö oli vetäytymässä netittömyyteen, vapaaehtoiseen offline-elämään puoleksi vuodeksi Somerset House Studion taiteilijaresidenssiin Lontossa.

– Sen jälkeen minut tavoitti vain kirjeillä, Rönkkö naureskelee.

Mutta mitä ilmeisimmin haasteet näyttelyn järjestämisessä on voitettu, sillä Vuoden nuoren taiteilijan näyttely Altered Breaths, Future Feelings avataan Tampereen taidemuseossa lauantaina 8. kesäkuuta.

Vaikka Rönkön titteli nyt on ”vuoden nuori taiteilija”, hän on ehtinyt tehdä jo paljon teoksia. Lontoossa ja Helsingissä asuva Rönkkö on ehkäpä tunnetumpi ulkomailla kuin kotimaassa, sillä hän on opiskellut taidetta sekä Venäjällä että Iso-Britanniassa. Lisäksi hänet tunnetaan LaBeouf, Rönkkö & Turner -kollektiivista, jonka muut jäsenet ovat brittitaiteilijan Luke Turner ja yhdysvaltalainen näyttelijä-taiteilija Shia LaBeouf (Transformers-elokuvat, Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta).

Tampereella Rönkkö esiintyy yksityisnäyttelyssä, jossa suurin osa teoksista on videoita tai multimediateoksia. Taiteessaan Rönkkö pohtii ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuutta, ja hän tutkii myös, miten digitaalisuus ja netti on muuttanut ihmisiä vain parin, kolmen vuosikymmenen aikana.

Yksi näyttelyn teoksista käsittelee juuri tuota netitöntä aikaa, jonka Rönkkö vietti Somerset House Studiossa. 6 months without -multimediateoksessa on mukana muun muassa niitä kirjoja, joita Rönkkö luki tuona aikana, ja sanomalehtiä, joita hän osti päivittäin pysyäkseen kärryillä asioista.

Tärkeä osa teosta ovat myös kirjeet, joita Rönkkö sai offline-tilassaan.

– Ajattelin, että saan kirjeitä ehkä vain äidiltäni, mutta niitä tuli lopulta joka puolelta maailmaa, aivan tuntemattomilta ihmisiltä. Kirjeisiin vastaamiseen meni monta tuntia päivässä.

Koekaniinin kokemuksella Rönkkö kertoo, että tuon puolen vuoden aikana unen laatu parani huomattavasti. Vaikeuksiakin toki oli, esimerkiksi bussiin pääseminen ei aina onnistunut ilman netin kautta ostettua lippua. Nettiä sai käyttää vain hätätilanteissa, ja myös nämä poikkeustilanteet Rönkkö kirjasi ylös.

Entä miltä tuntui palata takaisin online?

– Aluksi ihan kauhealta. Puhelin tuntui oudolta ja katsoinkin sitä ihmeissäni: mikä tuo on? Maileja oli tullut sähköpostiin suunnilleen kolme ja puoli tuhatta.

Konstruktivismin konkari

Yhtä aikaa Vuoden nuoren taiteilijan näyttelyn kanssa Tampereen taidemuseossa avataan – museojohtaja Taina Myllyharjun sanoin – ”kokeneen konkarin” näyttely, Lars Holmströmin LXX – spectrum.

Tämä ilmaisu lienee paikallaan, sillä Lars Holmström (s. 1949) on paitsi valmistunut taidemaalariksi Lahdesta jo 1973, hän on toiminut Kankaanpään taidekoulussa sekä opettajana että rehtorina, sekä ollut perustamassa Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitosta. Hän myös toimi pitkään Tampereen taiteilijaseuran puheenjohtajana.

Holmströmin näyttelyssä on esillä maalauksia, reliefimaalauksia, konstruktioita ja videoteoksia. Koko uraansa Holmström ei ole suinkaan näyttelyyn kantanut, sillä lähes kaikki teokset ovat tämän vuosituhannen puolelta – ja suurin osa neljän viime vuoden ajalta.

Holmströmillä on Tampereella useampikin rauta tulessa, sillä hänellä on myös toinen näyttely samaan aikaan. Taidekeskus Mältinrannassa avataan Holmströmin LXX – digit, jossa on nähtävillä Holmströmin digitaaligrafiikkaa.

Vuoden nuori taiteilija 2019 -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 11.8.2019 asti, jonka jälkeen näyttely siirtyy Turkuun Aboa Vetus & Ars Nova -museoon 13.9.2019.

Holmströmin näyttely Tampereen taidemuseossa on avoinna 11.8.2019 asti, Mältinrannassa näyttely on avoinna 25.6.2019 saakka.

Nastja Säde Rönkkö

Syntynyt: Helsingissä 1985.

Työskentely: Itsenäisenä taiteilijana ja LaBeouf, Rönkkö & Turner -kollektiivissa yhdysvaltalaisen näyttelijä-taiteilija Shia LaBeoufin ja brittiläisen taiteilijan Luke Turnerin kanssa.

Koulutus: Kuvataiteen maisteri Lontoon Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011.

Lars Holmström

Syntynyt: Tampereella 1949.

Työskentely: Taiteilijana jo 1970-luvulta lähtien. Kankaanpään taidekoulun opettaja ja rehtori 1980–90, Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksen taiteen osaston johtaja 1991–93.

Koulutus: Taidemaalari Lahden taidekoulusta vuonna 1973.