Verkkoa maalattiin Finlaysonin asfalttiin toukokuun puolivälissä. Kuva: FAA
KUVATAIDE | Pelot, pelillisyys ja fantasiat kohtaavat Roni Kuulasvuon taiteessa. Kuulasvuo on tehnyt Tampereella alkavaan Finlayson Art Areaan kaupunkitilaa hyödyntävän katumaalauksen, joka sisältää yhteisöihin, viestintään ja ansaan jäämisen tematiikkaa.
Janica Brander
Finlaysoninkujan aukiolla, Himmelblaun alaovella, Finlayson Art Arean näyttelyvieraat vastaanottaa Roni Kuulasvuon katumaalausteos Verkko. Teoksen tyyli on graafinen, mutta seittimäinen kuviointi ja värit tuovat tasaiseen asfalttipihaan dynaamista eloa. Kuulasvuo on huomioinut sommittelussa myös rakennusten sijainnit ja muodot.
– Ideana on ohjata katsojan katsetta tietyillä seittilangoilla, Kuulasvuo kertoo.
Yhdistäjä vai ansalanka?
Teos sisältää monenlaista symboliikka ja tulkintamahdollisuuksia. Verkko voi olla turvaverkko. Se voi toimia myös hämähäkinverkon tavoin, jolloin seittiin voi jäädä kiinni, ja siitä pitää pyristellä vapaaksi.
– Suunnittelin teoksen viime vuonna, jolloin korona oli polttavampi aihe. Teoksessa on yhteiskunnallisia ajatuksia sosiaalisten verkostojen ja tietoverkkojen merkityksestä. Verkko yhdistää myös Finlaysonin alueella olevia ihmisiä ja yrityksiä.
Kuulasvuon teos on väritykseltään tummansini-pinkki, ja se kirjaimellisesti vangitsee katseet.
– Haluan osoittaa teoksen tematiikan kautta, että kysymys on positiivisesta aiheesta.
Näyttävä katumaalaus ilahduttaa todennäköisesti perheen pienimpiä ja houkuttelee näyttelyyn ohikulkijoita, jotka eivät välttämättä tiedä Finlayson Art Areasta.

Katumaalaukset ovat perinteinen osa Finlayson Art Area -festivaalia. Kuva: FAA
Synkkyyttä ja symboliikkaa
29-vuotias Kuulasvuo vaikuttui yläkoululaisena Francisco de Goyan teoksesta Saturnus syö poikansa.
Taiteilijan ura alkoi kutsua voimakkaasti siviilipalveluksessa Turun kaupunginteatterissa, minkä jälkeen Kuulasvuo alkoi opiskella Hyvinkään taidekoulussa. Hänen tuotantoonsa kuuluu maalauksia, piirustuksia, installaatioita, veistoksia ja grafiikkaa.
Vaikka taiteilijan tarinaa ei tuntisi, Kuulasvuon taiteesta löytää goyamaista, synkkää runsautta sekä myyteillä, populaarikulttuurilla ja lavastusmaisuudella leikittelyä.
– Muita tyylisuuntauksia, joista olen saanut vaikutteita, ovat symbolismi ja ekspressionismi. Keskiaika gotiikkoineen on jossain määrin minulle tärkeä aikakausi, samoin Tolkienin mytologia ja fantasia.

Kuva: FAA
Fantasialla leikittelyä
Eskapismin lisäksi fantasia on tarjonnut Kuulasvuolle lapsesta asti kiintopisteitä elämään. Mytologiat ja niistä ammentava taide ovat hänen mielestään tärkeitä välineitä, joiden avulla ihminen voi käsitellä psyykettään ja tunteitaan. Kuulasvuo tarkastelee taiteessaan varsinkin pelottavia ja epämiellyttäviä kokemuksia.
– Teokseni käsittelevät usein häpeää, aggressioita ja ulkopuolisuuden tunteita.
Kuulasvuo käyttää Warhammer-fantasiapeliä ja siihen kuuluvia miniatyyrifiguureja aiheiden työstämis- ja irrottautumismenetelmänä. Warhammer on hänelle paitsi peli, myös keino leikitellä ja treenata lempiaiheidensa ympärillä.
– Se on vähän kuin maan möyhimistä. Tekemistä, jossa ei ole tulosvastuuta, ja joka vapauttaa taiteen tekemisen saralla.
Tulevaisuudessa Kuulasvuo toivoo tekevänsä vielä enemmän öljyväritöitä ja grafiikkaa ja jatkavansa pelkojensa haastamista.
– Toivon, että taiteeni yhdistäisi ihmisissä itsessään prosesseja ja antaisi työkaluja vaikeiden tunteiden käsittelyyn.
Finlayson Art Area Tampereen Finlaysonin alueella 10.6.–28.8.2022.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Euroopan siistein taidefestivaali” – Helsinki Biennaali 2025 antaa tilaa muille elollisille
KUVATAIDE | Ihminen saa jäädä Helsinkin Biennalessa sivuosaan ja tilalle nousevat eläimet, vesi, kasvit, hyönteiset, mineraalit ja muut elolliset.
Vapriikin Seitsemän sisarta kuljettaa meidät yhteisille juurillemme näyttäen, kuinka taide on jo aikojen alusta ollut erottamaton osa ihmisyyttä
KUVATAIDE | Aboriginaaliryhmän kuratoima ja valvoma Songlines-näyttely seitsemästä sisaresta on nähty ennen Vapriikkia Pariisisissa, Berliinissä ja Plymouthissa – sekä tietysti Canberrassa.
Rauno Rintasen taide on ajattelua, keksimistä ja tekemistä – Ajatusjälkiä-näyttely Nokian taidetalolla
HENKILÖ | ”Olen ollut aika pahoissakin paikoissa, semmoisissa missä ihmiset ovat ilkeimmillään. Että jos joku nyt sanoo, että mun taulu on ihan paska, ei se harmita mua sen enempää.”
Öljyn lumo ja tuho – Monira Al Qadirin näyttely Kiasmassa
KUVATAIDE | Näyttely muistuttaa kiusallisesti, että öljy on syvemmällä jokaisen elämässä kuin päivittäin tulee ajatelleeksi. Mikromuovin muodossa se on tunkeutunut itse kunkin elimistöön.