Suuri päivä kuvin – ehdokkuus Suomen Kulttuurigaalassa on Kulttuuritoimitukselle iso asia

24.10.2023
Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Suomen Kulttuurigaalan ehdokkaat julkistettiin Galleria Himmelblaulla Tampereen Finlaysonilla. Kuva: Mikko Vattulainen

KUVAKOOSTE | Kulttuuritoimitus on yhdeksän muun hienon ehdokkaan lisäksi ehdolla Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa, joka televisioidaan suorana lähetyksenä Ylen TV1:ssä marraskuun lopulla.

Teksti Kari Pitkänen ja Mikko Vattulainen

Kuvat Mikko Vattulainen

Kulttuuritoimitus.fi on ehdolla Suomen Vuoden kulttuuriteoksi 2023. Kymmenen eri tavoilla ansioitunutta ehdokasta julkistettiin 12. lokakuuta Tampereen Finlaysonilla järjestetyssä tilaisuudessa.

Kulttuuritoimitukselle ehdokkuus on yllätys ja suuri kunnia. Tieto ehdokkuudesta aiheuttikin tekijöiden keskuudessa onnellista säpinää. Saimme loistavan syyn kokoontua yhteen syksyisen juhlan merkeissä.

Mikko Vattulaisen kuvakooste kertaa päivän tapahtumat. Samalla se avaa ajatuksia siitä, miksi vapaaehtoistyö on Kulttuuritoimituksen väelle kutsumus, ja mikä merkitys toimituksella on tekijöilleen.

Yleisöäänestyksen perusteella valittava voittaja kerrotaan 24.11. järjestettävässä Suomen Kulttuurigaalassa, jonka toteuttavat Yle ja Kulta ry. TV1 ja Yle Areena välittävat gaalan Tampereen Tohlopin Mediapoliksesta suorana lähetyksenä.

Yleisöäänestys jatkuu 2.11.2023 asti. Äänestykseen tästä.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Kultttuuritoimituksen iloinen iskuryhmä matkalla reippain askelin Finlaysonin Art Arealle ja Suomen Kulttuurigaalan ehdokkaiden esittelytilaisuuteen. Joukossa Tuija Saarimäki (vas.), Marja Aaltio, Kari Pitkänen, Katri Kovasiipi, Antti Lähde, Marita Salonen ja Eli Harju.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Kulttuuritoimituksen toimituksen tiloissa oli sähköä ilmassa ennen palkintoehdokkaiden esittelyä. Ehdokkuus haluttiin julki mahdollisimman pian ja tiedotustiimi valmistautui huolella. Pöydän ympärillä Marita Salonen (vas.), Katri Kovasiipi, Eli Harju, Marja Aaltio, Antti Lähde ja Kari Pitkänen.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Suomen Kulttuurigaalan ehdokasesittely järjestettiin Galleria Himmelblaunin tiloissa Tampereen Finlaysonilla. Paikalle saapui mukavasti eri kategorioiden ehdokkaita ympäri Suomen.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Gaalan pääsihteeri Riia Martinoja avasi Suomen Kulttuurigaalan palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuuden Galleria Himmelblaun tiloissa. Martinoja korosti jo ehdokkaiden julkistamisen olevan merkittävää, koska siitä alkaa yleisöäänetys, johon koko kulttuurikansa voi osallistua.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

”On iso juttu, että Yle panostaa ja lähtee tekemään Kulttuurigaalaa isosti. Erityishaaaveeni on, että perheet seuraisivat gaalaa yhdessä. Suomalaiset ovat poikkeuksellisen ahkeraa kulttuurikansaa, vaikka eivät ehkä itse muistakaan sitä”, toteaa Gaalan toisen pääjärjestäjän Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Kulttuuritoimitus kertoi Suomen kulttuurigaalan ehdokasesittelystä reaaliaikaisesti live-lähetyksessä verkossa.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Marja Aaltio haastatteli gaalan live-lähetykseen muun muassa Kulttuurin kehto -sarjassa ehdokkaana olevan Kaustisen kunnan kunnanjohtajaa Minna Nikanderia (oik.) ja Kansanmusiikkijuhlien toiminnanjohtajaa Waltteri Valoa.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Galleria Himmelblaun omistaja ja galleristi Pentti Ketonen arvostaa Kulttuuritoimituksen työtä, koska toimituksen lisäksi kulttuurista kirjoittavat laajemmin vain Kaleva ja Helsingin sanomat. ”Kulttuuri on pelastus nykytilanteessa. Sitä täytyy vain saada markkinoitua.” Maalaus seinällä on tamperelaistuneen Teemu Mäenpään käsialaa.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Aleksi Valta kertoi tilaisuudessa Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmasta. Ohjelman tarkoitus on tarjota kaikille kahdeksasluokkalaisille mahdollisuus korkeatasoiseen taide-elämykseen, sekä työkaluja kasitellä sitä.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Vuoden kulttuuriteko -ehdokkaiden esittelyssä Kulttuuritoimituksen väki pääsi perustelemaan ehdokkuutensa syytä. Omaa työtä on hankala kehua kovatasoisessa porukassa, mutta hyvin Antti Lähde, Marita Salonen (kesk.) ja Katri Kovasiipi löysivät ytimen.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Vuoden kulttuuriteko -sarjassa kilpailee useampikin Tamperelainen kulttuuriteko. Yksi ehdokkaista Kulttuuritoimituksen ohella on suuren suosion saanut Purkutaidetalo Pinni 47, josta kävivät kertomassa vastaava tuottaja Maiju Mertanen (vas.) ja maksulliset näyttelykerrokset kuratoinut Teemu Mäenpää.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Velvollisuuksien jälkeen toimituksen väki kokoontui isommalla porukalla Finlaysonin Väinö Linnan aukiolle skumpalle ja yhteiskuvaan. Lari Aaltonen kaataa kuohuvaa.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Toimituksen noin sadasta tekijästä reilu parikymmentä ehti nostamaan maljaa Väinö Linnan aukiolle Tampereen Finlaysonilla.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Yhteiskuvan jälkeen juhlat jatkuivat toimituksen tiloissa.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Juhlan hetki on loistava mahdollisuus kohdata kollegoja ja vaihtaa kuulumisia. Pienen toimituksen tilat täyttyivät puheesta ja naurusta.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Journalismin opiskelija Eli Harju kertoo Kulttuuritoimituksen olevan yhteisö, johon on helppo tulla mukaan. ”Olen tätä suositellutkin ihmisille. Missään ei voi toteuttaa ja nähdä kuin täällä. Parempaa ei voi tehdä.”

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Karjalan heimo -lehden entinen päätoimittaja ja nykyinen freelancertoimittaja Aila-Liisa Laurila kertoo Kulttuuritoimitukseen liittymisen olleen itsestään selvää. ”Oli aikaa ja kiinnostusta. Tässä poitiivista on monipuolisuus ja se, että saa itse valita aiheet ja tehdä kritiikkiä poitiivisen kautta.”

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Maineella ja kunnialla Kulttuuritoimituksen verkkosivuja ylläpitämään saatu Juha Kurkikangas kertoo olevan kiva olla mukana. ”Pääsee tutustumaan toimittajapiiriin ja haistelemaan sisäpiirijuttuja.” Myös uudet kontaktit ovat kiinnostavia. Talkoilu on poikinut jonkin verran palkallisiakin töitä.

Kultgaala ehdokkuudenjulkistus2023

Hyvässä seurassa on helppo hymyillä. Kulttuuritoimituksen vahvuuksiin kuuluu hyvä yhteishenki. ”Friikkupohjalla on muuten melko yksinäinen toimija, mutta Kulttuuritoimitus tuo yhteisön. Aina löytyy joku, jonka kanssa keskustella ja jolta saa palautetta”, kertovat Marja Aaltio (vas.), Päivi Vasara, Irmeli Heliö ja Aila-Liisa Laurila.

* *

Äänestä meitä!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys. 

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua