Kesälehti Tampere kävi katsomassa Pohjoismaiden ainoaa tehdaspuutarhaa ja kysyi Nipa Neumannilta, millainen on uusi Dingo-musikaali

13.06.2024
SanteriUrhonen15

Tehdaspuutarhuri Santeri Urhonen ja kesätoimittaja Eli Harju Finlaysonin katolla. Kuva: Anitta Vuorisola

KESÄLEHTI | Tällä viikolla Kesälehdessä sukelletaan luonnonmukaisen puutarhan saloihin ja ihmetellään Tuomiokirkon rakastettuja ja kiisteltyjä taideteoksia.

Eli Harju, teksti

Viikonloppuna avautuva Finlayson Art Area (14.6.–25.8.2024) täyttää 10 vuotta. Taidetapahtumassa muutos näkyy räiskyen joka vuosi, mutta alueen tehdaspuutarha onkin toinen juttu. Se, mitä siellä nyt tehdään, näkyy lopullisessa muodossaan vasta vuosien päästä.

– Ajatus on, että maailman tappiin asti tehdään tätä. Tää ei ole mikään neljän tai viiden vuoden projekti, tehdaspuutarhan ideoija ja toteuttaja Santeri Urhonen kertoo Kesälehden haastattelussa.

Kesälehti tutustui Urhosen kanssa alueen kasveihin ja hänen puutarhaideologiaansa, jossa kauniilla kesäkukilla ei ole juuri tekoa. Välillä kävijät soittelevat Urhoselle huolestuneina, että Finlaysonin katon niitty on kuollut. Kuollut se ei kuitenkaan ole, Urhonen valistaa, vaan sen ajoittaiselle ankeudelle on syynsä.

Urhosen puutarhuroinnin lisäksi Kesälehdessä tutustutaan Tampereen Komediateatterin Dingo-musikaaliin. Videolla itse Nipa Neumann kertoo, mitä hän uudesta teoksesta ajattelee.  Muuta klassikkomusaa Tampereella lähiaikoina tarjoilee Hervanta Open Air (14.–15.6.2024).

Tampereelle jo kauan sitten saapuneita klassikoita ovat Hugo Simbergin teokset Tuomiokirkossa. Onpa yksi niistä äänestetty jopa Suomen parhaaksi vuonna 2005. Syntyaikanaan ne olivat kuitenkin poikkeuksellisia ja Simberg tiesi jo etukäteen, että niistä syntyisi kohu.

Lue kaikki jutut: Kesälehti Tampere!

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua