Taiteilijaresidenssi ilman tulosvastuuta – Lapuan vanhalla ammustehtaalla ei ole pakko tehdä mitään

16.07.2019

Taiteilijayhteisö Vanha Paukku on kovassa käytössä ympäri vuoden. Residenssitaiteilijoilla on tekemisissään vapaat kädet, mitään ei edellytetä.

Kirsi Haapamatti, teksti ja kuvat

No, mitä sait aikaan residenssikautenasi? Kai pidät näyttelyn? Moni taiteilijaresidenssi etenkin maailmalla edellyttää, että residenssissä työskentelevä taiteilija sitoutuu lahjoittamaan taidettaan residenssin pyörittäjälle, järjestää oleskelunsa aikana työpajoja tai pitää näyttelyn.

– Uskon, että se, ettemme edellytä mitään, vaikuttaa meille hakeutumiseen, Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Mäki-Oversteyns sanoo.

– Minun mielestäni residenssikausi voi olla onnistunut, vaikkei kirjailija kirjoittaisi riviäkään tai kuvataiteilija maalaisi. Jo oleskelu uusissa ympyröissä edesauttaa taiteen tekemisessä, vaikka juuri nyt ei mitään näkyvää tulosta syntyisikään.

Lapuan residenssissä on taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Maggie MacDonald saapui Suomeen Kanadasta, Torontosta.

Olemme Vanha Paukku -residenssissä viettämässä iltaa kesän 2019 taiteilijavieraiden kanssa. Maggie MacDonald on saapunut Lapuan kesään Kanadasta, Torontosta. Kirjailija-muusikko MacDonaldille päätös tulla Lapualle oli helppo:

– Katselin eri residenssejä resartis.org-sivustolta ja hain mahdollisimman rauhallisia paikkoja. Lapua pienenä, luonnonläheisenä kaupunkina tuntui sopivalta. Toin kahden kuukauden residenssijaksolle mukanani myös mieheni ja lapseni, ja olemme viihtyneet täällä loistavasti.

Kööpenhaminassa asuva norjalais-turkkilainen Bobbie Esra G. Pertan kertoo kaivanneensa kipeästi rauhaa ja hengähdystaukoa ihmisvilinästä.

– Minulla on meneillään intensiivinen videoeditointijakso, mutta Kööpenhaminassa en kuullut omia ajatuksianikaan. Väsyin betoninäkymiin ja jatkuvaan kanssakäymiseen. Olen Lapualla liikkunut lähialueen metsissä ja nauttinut rauhasta. Kesä täällä tuli todella tarpeeseen.

Lapuan residenssin kanssa samalla viivalla oli eräs paikka Italiassa, mutta yksi asia käänsi pelin Lapuan voitoksi:

– Italian residenssikäytäntöön kuului, että taiteilija kokkaavat yhdessä ja viettävät illat keskenään. Sellaista tiivistä yhteisöllisyyttä en olisi nyt kestänyt, Pertan nauraa.

Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin päämaja on Lyijylankaosaston luova yhteisö, kaksikerroksinen rakennus patruunatehtaan pihapiirissä.

Lapuan taiteilijaresidenssissä siis piilottelee erakkoja? Päin vastoin, vapaus ja oma rauha ovat synnyttäneet yhteisöllisyyttä. Taiteilijat ovat järjestäneet työpajoja ja erilaisia taidetempauksia, joita paikalliset asukkaat on kutsuttu kokemaan.

– Rakennuksen yläkerrassa on iso ateljeetila, ja myös alakerrassa on työskentelytilaa. Taiteilijat tulevat tänne ja tekevät, mitä lystäävät. Aika usein on syntynyt jotain yhteistä. Tärkeää kuitenkin on, että vetäytyminen omaan rauhaan on mahdollista.

Residenssin asuinhuoneistot eivät sijaitse työtilan pihapiirissä. Kotiinkin voi siis hautautua, jos niin haluaa. MacDonald on järjestämässä työpajan ja Pertanin töitä on esillä kulttuurikeskuksen tiloissa. Naiset eivät siis ole näkymättömissä, vaikka maaseudun rauhaan tulivatkin.

Työtilaa käyttävät residenssivieraiden lisäksi paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset, joten ihmiskontakteja syntyy väkisinkin. Lisäksi taiteilijat osallistuvat vuotuisille Vanhan Paukun festivaaleille 26.–27.7.2019.

Idea yhteisöllisestä työtilasta syntyi, kun Susanna Mäki-Oversteyns freelancetoimittajana tympääntyi yksin tekemiseen.

Maggie MacDonaldilla on työn alla ilmastonmuutosta ja ilmastoahdistusta käsittelevä kirja. Bobbie Esra G. Pertan editoi turkkilaisista taiteilijoista kertovaa dokumenttia. Lisäksi hänellä on menossa projekti, jossa hän syö vain vihreää ruokaa, pääasiassa suomalaisesta luonnosta löytämiään villiyrttejä. Projekti on Instagramissa tunnuksella #greenfoodgalore.

Susanna Mäki-Oversteyns iloitsee residenssin suosiosta. Hän on idean äiti, sillä alun perin idea yhteisöllisestä työtilasta syntyi, kun Mäki-Oversteyns freelancetoimittajana tympääntyi yksin tekemiseen.

– Olisipa edes kahvitteluseuraa! hän huokaili vuonna 2015.

Ideasta syntyi Luovuudella lujemmaksi -hanke ja sittemmin päätös Mäki-Oversteynsin freelanceuralle. Hän on luotsannut yhteisöllistä työtilaa ja taiteilijaresidenssiä Lapuan kulttuuripäällikkönä viime vuodesta alkaen.

Lapuan residenssi on tarjolla myös suomalaisille luovan alan tekijöille, mutta suurin osa vieraista on ulkomailta.

– Kontrastin hakeminen omaan arkeen on useimmilla se juttu, Mäki-Oversteyns sanoo.

Vanha Paukku

  • Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin päämaja on Lyijylankaosaston luova yhteisö, kaksikerroksinen rakennus patruunatehtaan pihapiirissä.
  • Vanha Paukku -kulttuurikeskus on levittäytynyt vanhan patruunatehtaan alueelle.
  • Tehtaalla räjähti vuonna 1976, ja onnettomuudessa kuoli neljäkymmentä tehtaan työntekijää. Rakennusten seinissä näkyy yhä merkkejä räjähdyksestä.

Vanha Paukku -residenssisivut

Maggie MacDonaldin sivut

Bobbie Esra G. Pertanin sivut