Kulttuurigaala palkitsi Lahden Malva-museon Vuoden kulttuuritekona

24.11.2023
Kulttuurigaala 11
Malva-museon Petra Hasila, Anne Laiti. Tuulia Tuomi ja Tiina Granqvist. Kuva: Mikko Vares

PALKINNOT | Lahteen huhtikuussa 2022 avattu visuaalisten taiteiden museo Malva yhdistää kaksi perinteikästä lahtelaista museota, Taidemuseon ja Julistemuseon. 

Lahteen huhtikuussa 2022 avattu visuaalisten taiteiden museo Malva palkittiin perjantaina 24.11. Vuoden kulttuuritekona Ylen suorana lähetyksenä välittämässä Kulttuurigaalassa. Malva yhdistää kaksi perinteikästä lahtelaista museota, Taidemuseon ja Julistemuseon. Malvan tavoite on uudistaa suomalaista museokenttää. Avajaisvuonna museo keräsi yli 75 000 kävijää.

Tampereen Mediapoliksessa järjestetyssä Kulttuurigaalassa jaettiin palkintoja merkittävistä kulttuurialan saavutuksista. Kulttuuritoimitus oli yksi kymmenestä ehdokkaasta Vuoden kulttuuriteko -palkintoon.

Kulttuurigaalassa palkitut

  • Vuoden kulttuuripersoona: Käärijä
  • Vuoden kulttuuriteko: Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva
  • Vuoden kulttuurikehto: Kaustinen
  • Kansainvälisyyspalkinto: Iiu Susijara
  • Kulttuurin hyvinvointi: Kirjastoammattilainen Henriika Tulivirta
  • Kulttuurin tulevaisuus: Katutanssija-koreografit Kaisa Nieminen ja Marika Peura
  • Vuoden taide-elämys: Circopera 2.0
  • Elämänura: Esko Salminen

* *

Kulttuurigaala 7

Kulttuuritoimituksesta gaalassa nähtiin Lari Aaltonen, Marja Aaltio, päätoimittaja Marita Salonen ja Eli Harju. Kuva: Mikko Vares

Kulttuurigaalassa Kulttuuritoimitusta edustivat päätoimittaja Marita Salonen ja tekijäyhteisömme jäsen, journalistiopiskelija Eli Harju. Päätoimittaja Salonen on otettu Vuoden kulttuuriteko -ehdokkuudesta. 

 – Ehdokkuuden merkitys on suuri Kulttuuritoimitukselle. Tavallaan me edustamme kaikkia ”kilpailijoitamme” tässä sarjassa, sillä teemme juttuja koko kulttuurikentältä. Kiitos Ylelle Kulttuurigaalasta, joka nostaa kulttuurin arvoa tällä tapahtumalla, Marita Salonen sanoo.

 Kulttuuritoimituksen tekijäyhteisö on monimuotoinen: on toimittajia, kuvataiteilijoita, tutkijoita, eri alojen asiantuntijoita, valokuvaajia, kuvittajia, kirjoittajia ja journalistiopiskelijoita. 

 Emoyhtiö Kulttuuritoimitus Suomi Oy on yleishyödyllinen osakeyhtiö. 

 Kulttuuritoimitus Suomi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Pitkänen pohtii ehdokkuutta näin: 

 – Se on kaunis tunnustus ja arvostuksen osoitus kulttuurialan tekijöille ja alaa eri tavoin käsitteleville toimittajille, kirjoittajille ja valokuvaajille. Se on myös osoitus siitä voimasta ja tärkeydestä, joka kulttuurin eri muodoilla Suomessa yhä onneksi on.  

 – Nyt toivomme, että kulttuurialan merkitys näkyy myös määrärahoissa ja valtion ensi vuoden budjettipäätöksissä eli kaavaillut isot leikkaukset perutaan tai ainakin jaksotetaan pidemmälle ajalle, Pitkänen sanoo. 

Kulttuuritoimitus on perustettu toukokuussa vuonna 2019. Verkkomedia on julkaissut vajaan viiden vuoden aikana yli 5 700 artikkelia. Tekijäyhteisöön kuuluu yli sata rekisteröityä jäsentä. 

Vuoden Kulttuuriteko -valinnan ratkaisi yleisöäänestys. Yleisö sai äänestää myös vuoden Kulttuuripersoonasta. Muissa sarjoissa painoi raadin näkemys. 

Kulttuurigaala järjestettiin toista kertaa. Vielä tänä vuonna Kulttuurigaala on noin 250 hengen kutsuvierastilaisuus. Ensi vuonna gaala on yleisötilaisuus. Sekin järjestetään Tampereella. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua