Kaupungin valot yhdistää kulttuurialoja – yhdistyksen ensimmäinen tapahtuma on vappuaattona Tampereen Laternassa

24.04.2022
IMG 5011

Erkki Kiviniemi Koppelossa. Teos Paula Puikkosen. Kuva: Päivi Vasara

KULTTUURITOIMIJA | Kaupungin valot -yhdistys rekisteröitiin viime vuoden puolella. Sen ensimmäinen tapahtuma on vappuaattona tamperelaisravintola Laternassa.

”Pyrimme yhdistämään kulttuurin eri aloja ja näin tuomaan synergiaa.”

Päivi Vasara, teksti ja kuvat

Erkki Kiviniemi on kulttuurin moniottelija. Osaamisensa hän yhdistää nyt uuteen virkaansa eli Kaupungin valot ry:n hallituksen puheenjohtajuuteen.

Myös Kaupungin valot ry on yhdistävä tekijä eri kulttuurin alojen välillä. Tarkoituksena on käyttää synergian voimaa kaikkien kulttuurin osa-alueiden hyväksi.

– Olen perustanut kymmeniä yhdistyksiä ja niissä on ollut omat mutkansa. Kaupungin valot rekisteröitiin viime vuoden puolella. Ei ollut päällekkäisiä nimiä ja rekisteröinti sujui vartissa. Hyvä alku uudelle toiminnalle.

IMG 5015

Galleria Koppelon kellarissa on taidelainaamo. Kuva: Päivi Vasara

Kirjakellari ja taidelainaamo

Erkki Kiviniemi piti Galleria Koppeloa Tampereen Kauppakadulla toiminimellä vuodesta 2007 viime vuoden loppuun. Nyt galleriaa pyörittää Kaupungin valot, ja näyttelytoiminta jatkuu. Uutta on se, että Koppelon kellarissa on kirjamyyntiä ja taidelainaamo.

Lisäksi Kaupungin valot ry ottanut järjestääkseen Runoraati-tapahtumat Tampereen Teatterin Kulttuuriravintola Kivessä. Muusikko Heikki Salo ja kirjailija Nina Hakalehto ovat Runoraadin vakiokasvoja ja sanailevat leikkisästi toisiaan vastaan taistellen runoudesta.

Hallitus ja ohjelmaneuvosto

Kaupungin valot ry:n hallituksen puheenjohtaja on Erkki Kiviniemi. Pienilukuiseen hallitukseen kuuluvat lisäksi Hanna-Liisa Onnela, Ulla-Leena Alppi ja Pauliina Rask.

Ohjelmaneuvostoon kuuluu enemmän väkeä ja sitä vetää kulloisenkin tapahtuman luonteen mukaan eri henkilö. Ensimmäinen tapahtuma on vappuaattona Laternassa, joka sopii hyvin toiminnan alkupisteeksi: Laterna on legendaarinen jazz-ravintola, jonne mentiin teatterin jälkeen päivälliselle. Se oli myös paikka, jonne porukka kokoontui Teatterikesän ja Tampereen elokuvajuhlien jatkoille. Tätä nykyä Laterna on tilausravintola.

Vappuaaton tapahtumaan mahtuu sata henkeä, ja lippuja on myyty hyvin ennakkoon. Vetäjänä on teatteriohjaaja Marika Vapaavuori.

Rennosti vappumenoa

Vapputapahtuma noudattelee samaa linjaa kuin Kaupungin valot -yhdistys muutenkin eli se pyrkii yhdistämään kulttuurin eri aloja.

– Tämä on tilaisuus tavata ja tutustua sekä laajentaa tuttavapiiriä. Oman kuplani rajoittuneisuuteen törmäsin, kun haettiin kulttuuripääkaupungiksi. Laterna on yhdistyksen ensimmäiselle tapahtumalle mitä luontevin ja sopivan epävirallinen paikka, sanoo Marika Vapaavuori, joka on ollut Laternan vappuhulinoissa mukana jo lapsena vanhempiensa kanssa.

Vapputapahtumaa ei ole tiivistetty tiukkaan ohjelmalla, vaan aikaa on jätetty juttelulle.

– Johtoteema on, että ohjelma on monipuolista. Juhlan henki on nostalginen ja vappuisesti keinahteleva. Janne Laurilalla on soolo, Kusti Vuorisen trio tanssittaa ja Eriikka Magnusson hoitaa runopuolen. Lisäksi on open stage -mahdollisuus.

Jokin toinen tapahtuma jatkossa voi olla aivan erilainen.

– Minä arvelen, että tällaisia kaikkia kulttuurielämän lohkoja yhdistäviä ja ylittäviä tapahtumia kaivataan. Onhan lähihistoria ollut kulttuurialalle koetteleva. On paikkansa keskustelutilaisuuksille, joissa pohditaan sitä, mikä kaikki on vinossa, mutta tämä vapputapahtuma ei ole se paikka, vaan se on ilonpitoa.

Siinä sivussa toki tehdään Kaupungin valot -yhdistystä tunnetuksi ja kerrotaan, keitä he ovat.

Keskeisiä toimijoita

Galleria Koppelon taiteellisena johtajana toimii Paula Puikkonen, jonka työhuone sijaitsee gallerian tiloissa. Kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia vetää kuvataiteilija-kirjailija Tiina Poutanen. Viita-akatemiaa edustaa Sari Harsu. Myös näyttelijä-ohjaaja Eriikka Magnusson on mukana Kaupungin valoissa. Jazz-harrastusta vie eteenpäin Raimo Puustinen. Helsinkiläisen Aviador-kustantamon toimitusjohtaja Vesa Tompuri tuo kirjanjulkistamistapahtumia Tampereelle. Julkkareita on sekä Kulttuuriravintola Kivessä että Laternassa. Tahmelan Huvilalla niitä on jo ollutkin.

– Laternan ravintolapäällikkö Pauliina Rask on mukana yhdistyksen hallituksessa. Hän on löytö, sillä hän opiskelee parhaillaan kulttuurituottajaksi ja on harjoittelussa Kulttuuritalo Laikussa, Erkki Kiviniemi sanoo.

Laternan vapputapahtuman jälkeen seuraava tiedossa oleva suurempi ponnistus on Annikki Off -ohjelmaan kuuluva runoilta, jossa on mukana neljä kustantajaa.

IMG 5014 1

Koppelosta löytyy myös kirjakellari. Kuva: Päivi Vasara

Taustaa pitkältä ajalta

Erkki Kiviniemi kirjoittaa Kulttuuritoimitukselle etenkin runoudesta ja kirjallisuudesta. Hän on kirjailija, runoilija, aforistikko, kriitikko ja kustantaja. Kiviniemi perusti vuonna 1996 kaunokirjallisuuteen ja runouteen keskittyvän Kirjankustantamo Sanasato Oy:n. Hän on ollut mukana perustamassa suomalaisen kirjallisuuden kansainvälistymistä edistävää Tulenkantajat-palkintoa vuonna 2012 ja on toiminut sen jälkeen sen palkintoraadin jäsenenä.

Vuonna 2009 Kiviniemi perusti Runokauppa Kattilan. Kirjakauppa vaihtoi omistusta ja nimeä, mutta Kiviniemi vastasi sen kirjallisuustapahtumien ohjelmasta aina kaupan maaliskuun lopussa 2019 tapahtuneeseen sulkemiseen asti.

Tämän jutun kirjoittaja on maksanut Kaupungin valojen jäsenmaksun, lähinnä kannatusmielessä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua