Mikko Vartiainen esittelee Vinhan antikvariaattipuolta. Kuvat: Johanna Peltola
KIRJAKAUPPA | ”Vinha on syntynyt onnellisten tähtien alta”, sanoo Pasi Vainio, toinen Ruovedellä uudelleen avatun kirjakauppa Vinhan uusista omistajista. Alun perin Vinha perustettiin vuonna 1903 – ja sama suku toimi kirjakauppiaina neljässä sukupolvessa.
Johanna Peltola, teksti ja kuvat
Ruovedelle saapuessani huomio kiinnittyy Kautun kanavan ylitettyäni rannalla sijaitseviin vanhoihin huviloihin, joissa kuvittelen suurten suomalaisten taiteilijoiden viettäneen aikaansa. Taiteilija Ellen Thesleffin tukikohta oli Muroleen kanavalla ja Akseli Gallen-Kallelan huvila Kalela sijaitsee sekin Ruovedellä.
Asiaa selvitettyäni huomasin Kalelan todella sijaitsevan lähellä Kautun kanavaa, kylässä nimeltä Ruhala. Tähdet tuntuvat olevan oikeissa sijainnissa ja asennoissa suhteessa taiteelliseen inspiraatioon, jota Ruovedeltä on aiemminkin haettu. Myös Hugo Simbergin sanotaan käyneen oppia hakemassa Gallen-Kallelan huvilalta.
Taiteellisia legendoja Ruovedellä riittää, ja yksi tarinoista liittyy paikalliseen Vinhan kirjakauppaan. Pasi Vainio huomasi vuonna 2020 Twitterissä viestin, jonka mukaan yksi Suomen vanhimmista kirjakaupoista on myynnissä. Hän työskenteli tuolloin Otavan toimitusjohtajana ja otti heti yhteyttä kauppiaaseen.
– Kysyin, että voisiko Otava kustannusyhtiönä auttaa jollain tavalla tilanteessa. Neljännen polven kirjakauppias Mika Kauppinen oli kuitenkin päätöksensä tehnyt ja sanoi myyvänsä talon mihin käyttöön tahansa. Asiaa hieman pohdittuani minulle muistui mieleen lapsuuteni haave omasta kirjakaupasta ja ajatus alkoi itää mielessäni, Vainio kertoo.
Lopullinen päätös viedä asia eteenpäin syntyi yhteistyössä kirja-alan pitkän linjan ammattilaisen, moniyrittäjä Mikko Vartiainen kanssa.
– Mikko sanoi, että eiköhän tämä ole meidän kahden homma jatkaa kirjakaupan pitämistä ja siitä yhteistyö kirjakaupan pelastamiseksi ja uudistamiseksi lähti.
Lopullinen vahvistus hankkeen eteenpäin viemiselle tuli Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastolta, joka myönsi vuonna 2022 rahaston kärkihankkeen rahoituksen kirjakaupan muuttamiselle kulttuurikeskukseksi. Tällä rahoituksella on pystytty toteuttamaan ainakin osa suurehkosta remontista, joka kirjakauppaan on tehty.
– Vähän jännitti etukäteen apurahanjakotilaisuus, että saisimmeko jotenkin nuivan suhtautumisen, kun kaksi helsinkiläistä kaveria sai tällaisen avustuksen. Mutta alusta asti vastaanotto on ollut todella lämmintä ja kannustavaa”, Vainio kertoo.
* *
Kirjakaupan tarina jatkuu: Vinha avattiin sunnuntaina 23.4., ja jonoa kauppaan oli heti aamusta asti.
Muodonmuutoksen kirjakauppa on tässä välissä ehtinyt uusien omistajiensa toimesta kokea. Kirjakaupan historiaa on kunnioitettu remonttia tehtäessä, ja se on jo ennen kirjakaupan avaamista ehditty tallentaa Vainion ja Vartiaisen, Vinhan tuottajan Kati Pihkosen sekä Ruoveden nykyisen kesäasukkaan, Alivaltiosihteeristä tutun Jyrki Liikan toimittamaan teokseen Vinha – 120 vuotta kirjakauppaa Ruovedellä. Kirja on nidottu Otavan kirjapainossa Keuruulla, joka on Vainion mukaan suomen ainoa jäljellä oleva kirjapaino.
* *
Kirjakaupan uudistamista on selkeästi harkittu huolella. Uutta on ainakin galleria ja yläkerran majoitustilat, jotka ovat kesällä kenen tahansa vuokrattavissa ja talvikuukausina ammattimaisesti toimivien kirjailijoiden, kuvittajien ja muiden taiteilijoiden residensseinä. Kahvila on uudistettu ja sen yhteyteen on rakennettu oma terassi. Lisäksi takapihalle tulee esiintymislava ja keppihevosrata.
Residenssihaut eivät ole vielä auki, mutta niistä tiedotetaan myöhemmin. Yläkerran huoneita yhdistää yhteinen keittiö, jossa voi kuvitella kirjailijoiden vaihtavan ajatuksiaan kahvi- ja ruokatauoilla. Yksi huoneista on varattu koirakaverien kanssa yöpyville.
– Toivomme residenssistä hyvää vuorovaikutteista tilaa ja paikkaa. Residenssin aikana on mahdollista pitää myös pieni näyttely Vinhan tiloissa. Myöhemmin residenssiin voivat hakea myös kansainväliset taiteilijat, kunhan ehdimme laittamaan haun auki, tuottaja Pihkonen kertoo.
Uudet omistajat ovat hyvin avoimia yhteistyölle ja toimivatkin jo yhteistyössä eri tahojen kanssa. Tuottaja Pihkonen on alun perin kotoisin Ruovedeltä ja palasi työn vuoksi takaisin kotiseuduilleen. Hän kertoo Vinhan olleen hänelle tärkeä paikka, ja siksi hän on erityisen innoissaan siitä, että toiminta saa jatkoa.
Tällä hetkellä Galleriassa on esillä Erika Adamssonin näyttely Kadonnut aika.
– Galleria toimii tällä hetkellä kutsunäyttelynä. Pyrimme tarjoamaan kesällä aina kaksi pidempää näyttelyjaksoa, Pihkonen kertoo.
Adamssonin työt ovat saaneet innoituksensa historiallisista taloista ja tapahtumista. Taiteilija iloitsee ensimmäisen teoksen myynnistä jo ennen varsinaista kaupan avajaispäivää!
Adamsson maalaa työt alumiinille.
– Ammennan inspiraatiota historiallisista paikoista ja kohteista. Minut kutsuttiin tänne Vinhan kirjakaupan ensimmäiseen näyttelyyn ja olen ollut hyvin innostunut tästä projektista, hän kertoo.
* *
Mikko Vartiaisen mukaan Vinha pyrkii tarjoamaan kaikkea, mitä ihmiset voivat tarvita.
– Hinnat olemme pohtineet myös sitä kautta, että mitä olisimme itse valmiita maksamaan tuotteista. Emme halua ylihinnoitella, mutta ei tietenkään ole mahdollisuutta myöskään alihinnoitella.
Vartiainen on valinnut Vinhan antikvariaattipuolelle 250 banaanilaatikollista kirjoja. Vartiainen luottaa kirjojen valinnassa omaan näkemykseensä.
Vinhan kauppa on sekä galleria, antikvariaatti, kahvila, baari, tapahtumapaikka, kesäterassi, majatalo ja taiteilijaresidenssi. Löytyypä alakerrasta vielä kaurismäkeläistyylinen vanha kunnon puusauna sekä yllättäen pieni pesula, eli pyykkikone, jota voi vuokrata omaan käyttöön. Kahvilasta saa tarpeen tullen tilattua oikeaa samppanjaa ja kirjakaupan puolesta ostettua mustetta ja mustekyniä.
– Teemme sitä, mihin itse uskomme. Meille on tullut kyselyitä, miten meitä voisia tukea ja vastaamme siihen, että ostamalla kirjansa meiltä, Vartiainen sanoo.
Pasi Vainio kertoo, että hän halusi tehdä töitä sen eteen, että Suomen yksi viimeisistä kyläkirjakaupoista pysyisi olemassa. Hän oli aiemmin käynyt Vinhassa ja Ruovedellä kerran.
Remontti on hyvällä mallilla. Kahvilan puolella tehtiin pari päivää ennen avajaisia vielä viimeisiä viimeistelyjä. Toisen kerroksen majoitustilat on uusittu ja sisustettu kokonaan uudelleen. Ensimmäisiä varauksia majoituksiin otetaan jo vastaan ja toukokuun lopulla ensimmäiset yöpyjät tulevat Vinhaan. Huonekalut ovat kierrätettyjä uusia sänkyjä lukuun ottamatta.
Kirjoja on tietenkin käytetty myös yläkerran sisustuksessa, vaikka eivät ne pelkästään sisustusesineitä ole. Kaikki kirjat ovat myös myynnissä: jos jokin kirja jää majatalossa oleilun aikana kesken, sen voi lunastaa itselleen mukaan. Runsasta kirjahyllyä katsellessa tulee sellainen olo, että majataloon voisi mielellään jäädä toviksi kirjoja lukemaan.
Vinhan kirjakauppa osoitteessa Ruoveden tie 15. Avoinna arkisin klo 10–18. Lisätietoja verkkosivuilta.
* *
Vinhan kesää 2023
- Lasten satutunteja kesäkaudella joka toinen lauantai 3.6. alkaen.
- Vinhan kahvilan ensimmäinen pop up -näyttely on Heli Laaksosen Luonnos-kirjan kuvitusoriginaalien näyttely. 18.6.–27.8.
- Ystäväni puu -runokonsertti 21.6. klo 16.30. Esiintyjät Minna Katajamäki ja Marja Skaffari. Vapaaehtoinen pääsymaksu.
- Poikkitaiteelliset Vinhan kirjajuhlat 28.–30.7.2023.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.
Taku Hoon elämä oli isän käsissä, ja se meni pala palalta rikki – arviossa Kenelle kertoisin
KIRJAT | Pieni ja vaatimaton runokirja avaa lapsen kokemusmaailmaa perheessä, jossa kasvamisen keskiössä on mielenterveyspotilas, oma isä.