Kirjoituskilpailu: Kirjoita meille lyhytnovelli! Osallistumisaika päättyy 2.4. kello 23.59

21.03.2020
01 kirjoituskilpailu

Kulttuuritoimitus järjestää lukijoilleen avoimen kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on ikuistaa pala historiaa tästä poikkeuksellisessa maailmantilanteesta lyhytnovellien muodossa. Osallistumisaika päättyy torstaina 2.4.2020 kello 23.59. Palkintona on kassillinen uutuuskirjoja, ja osallistua voivat myös alle 15-vuotiaat omassa sarjassaan.

Elämme poikkeuksellisia aikoja, kun suuri osa ihmisistä on koronavirustaudin leviämisen ehkäisemiseksi vapaaehtoisessa tai pakollisessa karanteenissa.

Jokaisen arki on muuttunut ennen kokemattomalla tavalla. Siksi on tärkeää tallentaa tässä ajassa syntyvät kokemukset ja kertomukset.

Kilpailu sai ideansa siitä, miten Giovanni Boccaccio kirjoitti Decamerone-romaaninsa 1300-luvulla mustan surman herättämistä ajatuksista. Decameronessa hän kuvittelee Firenzen maaseudulle tautia pakoon lähteneet kymmenen nuorta, jotka tarinoivat aikansa kuluksi kahden viikon aikana sata novellia. Taide kehittyy ja kukoistaa myös poikkeusoloissa!

* *

Kulttuuritoimitus järjestää lukijoilleen avoimen kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on ikuistaa pala historiaa tästä poikkeuksellisessa maailmantilanteesta lyhytnovellien muodossa.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat (ei yläikärajaa) sekä 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat.

Kulttuuritoimituksen asiantuntijaraati valitsee voittajat kummastakin sarjasta, yhden tai useamman. Raadin johtajana toimii kulttuuritoimittaja Anne Välinoro. Sen muut jäsenet ovat kirjailija Juha Siro ja Kulttuuritoimituksen toiminnassa alusta asti mukana olleet toimittajat Marja Aaltio ja Kaisa Järvelä. Voit lukea lisää raadista täältä.

Kummankin kilpailusarjan voittajanovellit julkaistaan maanantaina 20.4.2020. Palkintona on kassillinen uutuuskirjoja ja kosolti julkisuutta. Lisäksi huhti–toukokuun aikana julkaistaan myös muita raadin valitsemia tekstejä.

Lyhytnovellikilpailun sarjat

 1. 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat (ei yläikärajaa): Aikaa itselle – kuinka selviydyn tyhjän kalenterin kanssa?
 2. 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat: Turvassa, ansassa – etäopiskelu sujuu koululaiselta, mutta entä kaikki muu, kaveritapaamiset, harrastukset ja vapaa-ajanvietto?

Kilpailuohje

 1. Lyhytnovellin nimen pituus enintään seitsemän sanaa.
 2. Novellin pituus enintään 2 500 merkkiä (tulostettuna), käsin kirjoitettuna tai tulostettuna vajaa kaksi liuskaa. Merkkimäärä on suuntaa-antava. Älä huolestu, jos et pysty tarkistamaan merkkimäärää.
 3. Tyyli on vapaa, mutta pitäydy teemassa. Anna mielikuvituksesi lentää tai kerro todellisuudesta.
 4. Koronaepidemia, sen aikaansaama eristys ja sosiaalisten suhteiden minimoiminen olkoon vain kimmoke kirjoittamiselle. Älä anna nykyisen tilanteen kahlita tarinaasi. Suomalainen kohtaa vaikeat asiat usein huumorin kautta. Voit käyttää myös tätä tyylikeinoa.
 5. Muista selkeä alku ja napakka lopetus.
 6. Voit kirjoittaa myös englanniksi tai ruotsiksi.
 7. Kirjoita tekstin loppuun omalle rivilleen oma nimesi tai nimimerkki, jolla tekstisi julkaistaan. Lähettämällä tekstin annat Kulttuuritoimitukselle luvan julkaista lyhytnovellisi.
 8. Kirjoita nimesi tai nimimerkkisi perään omalle rivilleen tieto, kumpaan sarjaan osallistut. (Sarja 1: 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat, Sarja 2: 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat.)
 9. Laita mukaan yhteystietosi: etu- ja sukunimi sekä puhelinnumero. Laita mukaan nimesi siinäkin tapauksessa, että osallistut kilpailuun nimimerkillä. Mikäli julkaisemme tekstisi, meidän on pystyttävä varmistamaan henkilöllisyytesi.

Lähetysohje

Kilpailuaika päättyy torstaina 2.4.2020 kello 23.59. Lähetä lyhytnovellisi sähköpostilla osoitteeseen . Kirjoita sähköpostiviestin otsikoksi ”Kirjoituskilpailu”.

Käsinkirjoitetut tai tulostetut liuskat voi postittaa osoitteeseen Kulttuuritoimitus, Satakunnankatu 22 G 157, 33210 Tampere. Kuoren vasempaan alkukulmaan merkintä ”Kirjoituskilpailu”.

Lisätietoja kirjoituskilpailusta antaa Anne Välinoro, sähköposti ja puhelin 050 327 3336.

* *

Tervetuloa mukaan! Koneet tulille ja kynät sauhuamaan!

Sata novellia on vasta hyvä alku!

Kilpailulautakunnan puolesta
Anne Välinoro, Kaisa Järvelä ja Janica Brander