Kirjailija Juha Siro mukana Kulttuuritoimituksen kirjoituskilpailun raadissa – tekstien takaraja 2.4.2020

26.03.2020
kirjoituskilpailu 1 raati

Kulttuuritoimitus järjestää lukijoilleen avoimen kirjoituskilpailun, jonka tarkoituksena on ikuistaa pala historiaa tästä poikkeuksellisessa maailmantilanteesta lyhytnovellien muodossa. Osallistumisaika päättyy torstaina 2.4.2020 kello 23.59.

Kulttuuritoimitus

Kulttuuritoimituksen 21.3.2020 käynnistämän lyhytnovellikilpailun raati on nimetty.

Kirjoituskilpailun johtajana toimii kulttuuritoimittaja Anne Välinoro. Hän nimesi raatiin kolme jäsentä: kirjailija Juha Siron ja Kulttuuritoimituksen toiminnassa alusta asti mukana olleet toimittajat Marja Aaltion ja Kaisa Järvelän.

Raatilaiset esittelevät itsensä näin:

– Minulla on kokemusta tekstien arviointityöskentelystä muun muassa Pirkanmaan kirjoituskilpailussa ja valtakunnallisessa Einari Vuorela -runopalkintoraadissa. (Juha Siro)

– Olen joskus ollut nuorille suunnattujen kirjoituskilpailujen esiraadissa, ja kisatekstien lukeminen oli aivan mahtavan jännittävää. (Marja Aaltio)

– Olen työskennellyt monta vuotta kirjakriitikkona ja ollut useampana vuonna mukana myös Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon esiraadissa. (Kaisa Järvelä)

Juha Siro kertoo, että häntä ei laisinkaan kauhistuta ajatus siitä, kuinka paljon luettavaa tekstiä on odottamassa. Hän ”tuomaroi” Kulttuuritoimituksen kilpailun tekstejä mielellään ja ehdotti heti toimintatapaa niiden tutkimiseen. Alkuvaiheessa jokainen kirjoitus siirretään saapumisjärjestyksessä pilvikansioon, jonne jokaisella raadin jäsenellä on pääsy.

Torstaihin 26.3.2020 mennessä kilpailuun oli lähetetty jo yli 40 lyhytnovellia.

* *

Kulttuuritoimitukseen on lähetetty joitakin kilpailua koskevia kysymyksiä. Päätoimittaja Marita Salonen vastaa.

Luopuuko tekstin lähettäjä kaikista oikeuksistaan?

– Ei toki. Kuten kilpailuohjeen kohdassa 7 sanotaan: ”Lähettämällä tekstin annat Kulttuuritoimitukselle luvan julkaista lyhytnovellisi.” Me saamme siis julkaista tekstisi Kulttuuritoimitus.fi-sivustolla. Jos kirjoituksia on tarve julkaista myöhemmin muualla tai muussa muodossa, jokaiseen julkaistavan tekstin kirjoittajaan otetaan erikseen yhteyttä luvan kysymiseksi.

Onko kysymys Decamerone-kilpailusta?

– Ei missään tapauksessa. Klassikkoteos toimi vain innoittajana, kun kilpailua ryhdyttiin ideoimaan. Kirja tulee varmaan kaikille sen lukeneille mieleen tässä erikoisessa elämäntilanteessa. Siinähän mustaa surmaa paenneet nuoret kirjoittavat aikansa kuluksi sata novellia.

Saako kilpailuun osallistua usealla tekstillä?

– Tottakai. Tervetuloa mukaan!

Kuinka tarkka on 2500 merkin mitta? Lasketaanko välilyönnitkin?

– Ei ole merkin päälle, eikä lasketa välilyöntejä. Kunhan teksti on suuruusluokaltaan tulostettuna pari liuskaa. Jos lähetetty teksti on selvästi liian pitkä, sitä pyydetään lyhentämään.

* *

Kulttuuritoimituksen kaikille avoimeen kirjoituskilpailuun voi osallistua 2.4.2020 kello 23.59 asti. Kilpailu on tarkoitettu lyhytnovelleille (noin 2 500 merkkiä). Kilpailussa on kaksi sarjaa: 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat sekä 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat (ei yläikärajaa). Osallistua voi paitsi suomen, myös englannin tai ruotsin kielellä.

Tarkemmat ohjeet kilpailuun osallistumisesta löydät täältä.

Kuvitus: Ville Pirinen