Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Timo Tossavainen.
TAPAHTUMA | Suomen tietokirjailijat ry on Suomen suurin kirjailijajärjestö. Se edistää tietokirjallisuutta sekä valvoo tieto- ja oppikirjailijoiden tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Yhdistykseen kuuluu yli 3 300 jäsentä.
Sari Harsu, teksti ja kuvat
Suomen tietokirjailijat ry:n kevätkokouspäivät pidettiin 17.–18.5.2024 Tampereella. Viime vuonna 40 vuotta täyttäneen yhdistyksen kevätkokouspäivien ohjelma alkoi perjantaina kaupungin vastaanotolla Museokeskus Vapriikin ravintola Valssissa.
Tampereen apulaispormestari Pekka Salmi ja Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Timo Tossavainen pitivät tervetulopuheenvuorot, joiden jälkeen ohjelmassa oli tarjoilua, vapaata seurustelua ja tutustumista Manserock-näyttelyyn.
Jo ennen varsinaisten kevätkokouspäivien alkamista yhdistyksen luottamushenkilöt ja toimiston henkilökunta kokoontuivat Tampere-talossa yhteiseen suunnitteluseminaariin, jossa keskusteltiin muun muassa tietokirjallisuuden tulevaisuudesta ja näkyvyydestä sekä tekoälyn vaikutuksesta tietokirjailijoihin. Lisäksi kuultiin tutkijoiden ja asiantuntijoiden kohtaamasta häirinnästä.
Kirjoitan, siis ajattelen
Lauantaina tietokirjailijat kokoontuivat Tampere-talossa, missä järjestettiin kevätkokous. Ennen kokousta oppikirjailija Eenariina Hämäläinen piti vuosikokousesitelmän otsikolla ”Miksi kirjoitan – ja kirjoitanko vielä 10 vuoden päästä?”
Hän puhui monen kirjoittajan kokemasta pakottavastakin tarpeesta kirjoittaa. Kirjoittaminen voi olla esimerkiksi pyrkimystä asioiden ja ajatusten kaaoksen järjestämiseen ja jäsentämiseen. Sitä se on Hämäläisellekin.
Opettajana toimiva oppikirjailija on tyytyväinen, kun saa oppilaat oppimaan,”edes sen, että kylmä sota ei ole sama kuin talvisota”.
Vuosikokousesitelmän pitäjä puhui myös tekoälystä tekstin tuottajana ja kielen kääntäjänä. Vielä vähän aikaa sitten käännösohjelman mielestä ”Hän on lääkäri” oli ruotsiksi ”Han är läkare ” ja ”Hän on sairaanhoitaja” oli ”Hon är sjuksköterska”. Nyt ohjelmaa on tasa-arvokalibroitu.
Hämäläinen viihdytti kuulijoita myös tekoälyn tuottamilla teksteillä, jotka eivät ainakaan vielä päihitä ihmisen laatimia kirjoituksia.
Vaikka tekoäly alkaisi tulevaisuudessa tuottaa laadukasta kirjallisuutta, Eenariina Hämäläisen mielestä on tärkeää, että meillä on kymmenen vuoden päästäkin ihmisiä, jotka kirjoittavat – siis ihmisiä, jotka ajattelevat.
Aktiivista ja monipuolista toimintaa
Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Haanpää esitteli vuoden 2023 toimintakertomuksen, josta käy hyvin ilmi, mitä yhdistys ylipäänsäkin tekee: järjestää jäsenilleen koulutuksia ja monenlaista muuta ohjelmaa, on mukana messuilla ja tapahtumissa, julkaisee kirjoja sekä jakaa apurahoja, palkintoja ja stipendejä. Viime vuonna yhdistys jakoi apurahoja kahdella miljoonalla eurolla.
Vuonna 2023 Suomen tietokirjailijat ry myönsi neljätoista palkintoa, joista suurimman eli 12 000 euron suuruisen Warelius-palkinnon saivat Laura Kolbe ja Riitta Konttinen. Muita yhdistyksen jakamia palkintoja ovat Tietopöllö-palkinto, Tietokirjailijapalkinnot, Tietokirjallisuuden edistämispalkinto ja Oppikirjapalkinnot.
Yksi tänä vuonna oppikirjapalkituista kirjantekijöistä on vuosikokousesitelmän pitänyt Eenariina Hämäläinen. Palkinto myönnetään yhdistyksen jäsenelle tai työryhmälle tunnustukseksi laajasta ja ansiokkaasta oppiteostuotannosta.
Lisäksi yhdistys osallistuu muun muassa tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon rahoitukseen.
Tietokirjailijoilla on myös aktiivista aluetoimintaa. Kolmetoista aluevastaavaa järjestävät tilaisuuksia eri puolilla Suomea. Tampereella aluetoiminnasta vastaa Riitta Suominen.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.