Uusiseelantilainen taiteilija Matthew Cowan etsii Etelä-Pohjanmaalta villiyden lähteitä

22.02.2020
cowan teitti

Matthew Cowan ihmettelee Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevaa suota, joka ei näytä olevan enää suo. Luonnontilainen suo on raivattu ja kuivattu polttoturpeen kaivuuta varten. Ennen villi ja koskematon, nyt raiskattu ja tapettu.

Kirsi Haapamatti, teksti ja kuvat

Taiteilija Matthew Cowan on suolla suunnittelemassa Wildness Makes This World -näyttelyään. Projektissaan Cowan haluaa tutkia ihmisten käsitystä villistä ja villiydestä.

– Olen kiinnostunut ihmisistä ja psykologiasta ja siitä, miten villiys ihmisten mielessä rakentuu. Se voi olla jotain aivan muuta kuin mitä itse ajattelen villiydestä. Minulle se merkitsee vaaraa ja jotain tuntematonta. Samalla liitän villiyden myös suuriin ihmisjoukkoihin. Sellaisen keskellä syntyy villiyttä.

Projektissa paikalliset (eteläpohjalaiset) ihmiset vievät taiteilijan itselleen merkityksellisiin paikkoihin. Sellaisiin, joissa he ovat kokeneet jotain villiä – omalla tavallaan. Cowan dokumentoi lokaatiot ja toteuttaa niihin teoksia, jotka ikuistetaan ja koostetaan Seinäjoen Taidehallin näyttelyyn lokakuussa.

– Seinäjoen taidehallin avustamana olen löytänyt projektiin sopivan määrän ihmisiä ja erilaisia paikkoja. Uskon, että kokonaisuudesta tulee monipuolinen ja kiehtova. Halusin mukaan myös musiikkia, siksi mukana on Laitakaupungin orkesteri, äänimaisemaa toteuttamassa.

Olen kiinnostunut ihmisistä ja psykologiasta ja siitä, miten villiys ihmisten mielessä rakentuu.

Matthew Cowan asuu Berliinissä ja tekee tohtorintutkintoaan Helsingin Kuvataideakatemiassa. Seinäjoelle hänet houkutteli Seinäjoen taidehallin Sanna Karimäki-Nuutinen, joka ihastui Cowanin edelliseen Suomi-projektiin, Para field notesiin.

– Siinä tutkin kansanperinnettä ja taikauskoa, vanhoissa kuvissa usein esiintyvää paholaismaista para-hahmoa. Itse asiassa tuo projekti oikeastaan toi ajatukseni villin äärelle. Olen ehkä kaikissa projekteissani kulkenut sitä kohti, Cowan pohtii.

– Minulle villiys merkitsee vaaraa ja jotain tuntematonta.

Kerrottakoon vielä, että alussa kuvattu tapettu suo on tämän jutun kirjoittajan valitsema merkityksellinen paikka. Villiys voi olla myös alkukantaista vihaa ja surua, menetetyn villin luonnon vuoksi.

Etelä-Pohjanmaalla Matthew Cowanin hovikuskina ja apukäsinä toimii Seinäjoen taidehallin taidekasvattaja Elina Teitti. Kaksikolla on tutkittavanaan tusinan verran eri kohteita Seinäjoella, Ilmajoella, Isossakyrössä, Lapualla ja Kurikassa.

Matthew Cowan: Wildness Makes This World Seinäjoen taidehallissa 7.10.2020–9.1.2021.