Työviksen tyttö antaa tärpit teatterien syyskaudelle 2024 – Katja Hirvoselle teatteri on elämäntapa

19.08.2024
tyoviksentyttopaakuva01

Työviksen tyttö ja näköisnalle. Kuva: Mikko Vattulainen

TEATTERI | Katja Hirvosen lempinimi on Työviksen tyttö. Hän kertoo nyt, mitä menisi katsomaan teatterien syksyn ohjelmistosta.

”Olen hakenut keskenään erilaisia esityksiä, jotta mahdollisimman moni löytäisi itselleen mieleistä katsottavaa.”

Päivi Vasara, teksti
Mikko Vattulainen, kuvat

Kolmannesta kerrasta voi jo sanoa, että se on tapa. Työviksen tyttö eli Katja Hirvonen on kertonut Kulttuuritoimituksen lukijoille teatteritärppinsä vuonna 2022 ja vuonna 2023, joten pitäähän tätä perinnettä jatkaa.

Pääpaino on Tampereen esityksissä, koska täällä Katja asuu ja täällä hän on saanut Tampereen Työväen Teatterin näyttelijältä Jari Aholalta lempinimensä. Työviksen tyttöä Katja käyttää myös somessa.

Instassa hän on asettanut itse itselleen ehtoja: pitää kertoa ainakin päällimmäiset vaikutelmat illan esityksestä ennen vuorokauden vaihtumista, jotta julkaisu osuu päivälle, jolloin hän katsoi esityksen.

– Aloitin Instragram-tilini alun perin itselleni päiväkirjaksi ja pyrin siihen, että voin aina palata tarkistamaan, milloin mitäkin olen katsonut.

Kun esitys päättyy noin kello 22 ja sitten kirjoittaa, voi nukkumaan meno livahtaa seuraavan vuorokauden puolelle. Ja siitä sitten aamulla töihin.

Teatteri on Katja Hirvoselle elämäntapa. Hän tekee töitä, jotta voi käydä teatterissa. Tämänhetkiseen elämäntilanteeseen se sopii. Katja pitää arjestaan.

– Ei tarvitse elää lomasta lomaan, kun tekee arjestaan itselleen mieluista, Katja sanoo.

Työviksen tyttö 2024

Katja Hirvosen lempinimi on Työviksen tyttö. Teatteri on hänelle elämäntapa. Kuva: Mikko Vattulainen

Työviksen tytöllä oli viime viikolla kolmivuotissynttärit, mutta todellisuudessa hän aloitti somen tekemisen jo seitsemän vuotta sitten. TTT:n Vuonna 85 kolahti vielä aikaisemmin, vuonna 2008, ja silloin teatterikärpänen puraisi Katjaa.

Teatterin katsomismäärät kasvoivat kuitenkin vasta sitten, kun Katja muutti Tampereelle. Teatterisomen hän perusti vuonna 2017.

– Olisinpa tajunnut perustaa sen jo aiemmin. Olisi ihanaa lukea ajatuksia Kasivitosesta näin vuosien jälkeen.

Työviksen tytön Insta-tili aktivoituu taas syksyn tullen, vaikka ei se lomalla ole ollut kesälläkään.

Synttäreihin liittyen Katja on saanut myös erityisen mieluisan lahjan Insta-tilinsä kautta. Mukana kuvioissa on nyt Työviksen tyttö -nalle. Sen hänelle teki lahjaksi someseuraaja, joka oli huovuttanut Porin Paradox-musikaalin näyttelijöille heidän roolihahmojensa näköiset nallet. Katja ajatteli, että hänen näköisnallellaan olisi hattu päässä ja punainen takki. Nämä hän sai. Ylimääräisenä mieluisana yllätyksenä on nallen kyljessä istuva hylje, jonka tärkeyden huovuttaja oli päätellyt, koska Vanhoja poikia Saimaan norppineen tuntuu olevan Katjan lempiesityksiä.

– On aivan käsittämätöntä, että oman teatteriharrastuksen päivittely someen voi mahdollistaa jotain tällaista, Katja toteaa kiitollisena.

Teatteritärppien lista ei ole tärkeysjärjestyksessä.

* *

Kummitusjuttuja Tampereelta (ennakko) 300 dpi

Kuva: Kari Sunnari

Kummitusjuttuja Tampereelta

Tampereen Työväen Teatteri

”Oikeastaan en pidä kauhusta enkä jännityksestä, koska minulla on vilkas mielikuvitus, mutta esitys on kiehtova. Saa nähdä, uskallanko kävellä pimeässä tämän katsomisen jälkeen enää missään Tampereella. Rakastan kuitenkin kaupunkihistoriaa, joten tämä on nähtävä.”

Ensi-ilta 17.10.2024. Lisätietoja täältä.

School of Rock

Tampereen Työväen Teatteri

”Mietin, tarvitseeko tämä esitys enää lisähuomiota, mutta musikaalit ovat lähellä sydäntäni ja tätä odotan. Olen pitänyt Samuli Harjanteen ohjauksista, joten uskon tämän olevan hyvä jatkumo Billy Elliotille ja Matildalle. On kiva nähdä lapsia näyttämöllä. Seuraan mielelläni, miten etenkin Alma Järvensivun tähti jatkaa tuikkimistaan tässä teoksessa. Alma oli yksi Matildoista ja hän on myös uuden Risto Räppääjä -elokuvan Nelli Nuudelipää.”

Ensi-ilta 5.9.2024. Lisätietoja täältä.

Vanhoja poikia

Tampereen Työväen Teatteri

Kenellekään someseuraajalleni ei ole voinut jäädä epäselväksi, kuinka paljon tästä esityksestä pidän. Jos et ole vielä nähnyt tätä, niin nyt jos koskaan on sen aika. Itselläni tulee täyteen 50 katsottua esitystä tänä syksynä, joten tiedän, mistä puhun. Jokainen uusi esitys tuntuu lahjalta, eikä tämän teoksen jatkumista voi pitää itsestäänselvyytenä. Näyttelijät ovat jo iäkkäitä, Roineen Eskokin täyttää 80 vuotta.”

Esitykset jatkuvat 5.10.2024. Lisätietoja täältä.

Taru Sormusten herrasta

Tampereen Teatteri

”Tampereen Teatterilla on nyt uusia esityspaikkoja, koska teatterin päärakennus on remontissa. Odotan kovasti, miltä Taru Sormusten herrasta näyttää Tampere-talon lavalla. Olen nähnyt Sormusten herran aiemmin Turun kaupunginteatterissa. Etenkin Tampere-talon visuaalinen toteutus ja esitykseen luotu äänimaailma kiinnostavat. Uskon tämän olevan elämys jokaiselle aistille.”

Esitykset 22.8.–21.9.2024 ja 18.12.2024–11.1.2025. Lisätietoja täältä.

Once-musikaali

Turun kaupunginteatteri

”En ole koskaan nähnyt tätä musikaalia. Minun piti katsoa se Helsingissä, mutta sitten esitys peruuntui ja muut näytökset olivatkin loppuunmyytyjä tai eivät sopineen kalenteriini. Menen katsomaan tämän paitsi esityksestä kuulemieni kehujen myös pääroolin esittäjän Linda Hämäläisen vuoksi. Hän on uskomattoman taitava monella osaamisalueella.”

Ensi-ilta 23.8.2024. Lisätietoja täältä.

53557731905 3e640231cc k

Kuva: Satu Kemppainen

Isä

Turun kaupunginteatteri

”Tarina muistisairaasta isästä on varmaan surullinen, mutta pidän myös siitä, että esitykset antavat ajattelemisen aihetta. Pääosassa on Taneli Mäkelä. Hän on yksi suosikeistani ja haluan nähdä Mäkelän mahdollisimman monessa teoksessa.”

Ensi-ilta 31.10.2024. Lisätietoja täältä.

Raunistula-musiikkikomedia

Linnateatteri

”Minulla on turkulaistausta. Muutin sieltä pois parikymppisenä. Raunistula on yksi Turun kaupunginosa ja kuten tuli mainittua kaupunkihistoria kiinnostaa minua. Uudet musiikkinäytelmät ovat aina mielenkiintoisia. Linnateatteri on ravintolateatterina kiva paikka vaikka aloittaa viikonloppu teatterin ja mukavan yhdessäolon merkeissä.”

Ensi-ilta 17.10.2024. Lisätietoja täältä.

Paula!

Rauman teatteri

”Olen nähnyt esityksen jo kahdesti ja tämä on mielestäni näkemisen arvoinen musikaali. Se kertoo iskelmälaulaja Paula Koivuniemen elämästä. Suosittelin tätä vuosi sitten, mutta tämä ansaitsee maininnan tänäkin syksynä varsinkin, jos jollain tämä on vielä näkemättä. Tänä syksynä on esitykseen luvassa myös uusia tuulia.”

Esitykset 6.9.–14.12.2024. Lisätietoja täältä.

Moulin Rouge! Musikaali

Helsingin Kaupunginteatteri

Tässä musikaalissa en odota niinkään sen musiikkia, joka käsittää lähinnä pop-musiikin suurimpia hittejä. Sen sijaan odotan esitykseltä sen upeaa visuaalista ilmettä niin lavastuksen kuin ensemblen käytön näkökulmasta. Liput ovat melko hintavat, mutta uskon kokemuksen olevan hintansa väärti.”

Ensi-ilta 29.8.2024. Lisätietoja täältä.

Angels in America

Kansallisteatteri, Helsinki

”Kansallisteatteri on minulle melko uusi aluevaltaus. Tykkään toisinaan mennä epämukavuusalueelle myös teatterin katsomisessa ja uskon Angels in American tarjoavan jotain uutta ajateltavaa. Inke Koskinen jätti Tampereen hiljattain. Jos en voi nähdä häntä täällä, matkustan hänen perässään. Ohjauksesta vastaa Linda Wallgren, jonka ohjauksista olen tykännyt ennenkin.”

Ensi-ilta 9.10.2024. Lisätietoja täältä.

53766725050 e6c916e568 k

Kuva: Jiri Halttunen / Kuvanmuokkaus: Eija Haukka

Bosslady

Jyväskylän kaupunginteatteri

”Tämä on uusi kotimainen kantaesitys. Odotan kovasti, miltä Maija Vilkkumaan säveltämä ja sanoittama musikaalimusiikki kuulostaa ja kuinka hyvin se on tunnistettavissa Vilkkumaan tekemäksi. Sovituksista ja musiikkidramaturgiasta vastaa Eeva Kontu. Myös Jyväskylän kaupunginteatteri on remonttievakossa ja on kiva nähdä, millainen esityspaikka on Jyväskylän Paviljonki.”

Ensi-ilta 28.9.2024. Lisätietoja täältä.

Veriveljet

Kuopion kaupunginteatteri

Veriveljet-musikaali Tampereen Teatterissa oli ensimmäisiä esityksiä, jonka näin Vuonna 85 -musikaalin jälkeen. Tarina kertoo kahdesta veljeksestä, jotka erotetaan toisistaan jo vauvoina, mutta jotka tarinan edetessä tutustuvat toisiinsa. Kuopiossa en ole ennen käynyt, kun sinne on vähän hankala matka, mutta nyt on kyllä pakko yrittää. Tämä olisi puhtaasti nostalgiamatka, ja Kuopiossa pääsisin näkemään myös ihanan Leea Lepistön.”

Ensi-ilta 6.9.2024. Lisätietoja täältä.

Tyttö ja varis

Hämeenlinnan teatteri

”En ole vielä päässyt näkemään tätä Sirkku Peltolan näytelmää. Olen aina pitänyt Peltolan elämänmakuisista teksteistä. Ne ovat syvällisiä, antavat aihetta ajatella ja niissä on kiehtovaa sanoilla leikittelyä. Tässä esityksessä on pääosassa hieno näyttelijä Marja Packalén, jota en ole vielä aiemmin päässyt näkemään teatterilavalla.”

Ensi-ilta 3.10.2024. Lisätietoja täältä.

Veljeni Leijonamieli & Ronja Ryövärintytär

Helsingin Kaupunginteatteri / Hämeenlinnan teatteri

”Niputan nämä kaksi esitystä, koska ne ovat Astrid Lindgrenin klassikkoja. Ronjassa viehättää paitsi tarina myös se, miten tyttö kuvataan virkistävällä tavalla rohkeana ja kapinahenkisenä. Vähän samalla tavalla kuin Peppi Pitkätossussa. Veljeni Leijonamieli on minulle tuttu vain kirjana. Se käsittelee kauniilla tavalla paitsi surua ja kuolemaa myös jokaisesta löytyvää rohkeutta. Nämä esitykset sopivat sekä aikuisille että lapsille ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden keskustella tärkeistä teemoista.”

Veljeni Leijonamieli, ensi-ilta Helsingin Kaupunginteatteri 17.10.2024. Lisätietoja täältä. Ronja Ryövärintytär, ensi-ilta Hämeenlinnan teatteri 5.9.2024. Lisätietoja täältä.

Seili

Seinäjoen kaupunginteatteri

”Aihe on minulle tuttu jo Turun kaupunginteatterin samannimisestä näytelmästä. Musikaali kertoo naisten elämästä Seilin saarella. Esitys ei liene kepeimmästä päästä, mutta se on varmasti koskettava ja taatusti se tarjoaa ajattelemisen aihetta. Tarinat perustuvat oikeisiin potilaskertomuksiin, mutta tietenkin niitä on näytelmään hieman dramatisoitu alkuperäistä kunnioittaen.”

Ensi-ilta 14.9.2024. Lisätietoja täältä.

kirka surun pyyhi silmistani kuva TAVATON media

Kuva: TAVATON media

Kirka – Surun pyyhit silmistäni

Kouvolan Teatteri

”Kävin äitini kanssa Kouvolassa katsomassa Myrskyluodon Maijan, mutta myös Kirka olisi kiinnostanut. Tämä esitys jäi kuitenkin koronan jalkoihin. Kun se nyt palaa, haluan tehdä uuden matkan Kouvolaan. Esityksen tekee ainutlaatuiseksi se, että Kirkan (Mikael Saari) veljeä Sammya esittää Saaren oikea veli Markus Waara. Olen nähnyt Kirkaa käsittelevän musikaalin Valkeakoskella ja pidän hänen musiikistaan.”

Esitykset 10.10.2024 alkaen. Lisätietoja täältä.

Komisario Palmun erehdys & Cabaret

Vaasan kaupunginteatteri

”En ole käynyt Vaasan kaupunginteatterissa. Aimo Räsäsen Palmu tuntuu hyvältä syyltä tehdä retki Vaasaan. Räsänen on ollut Palmun roolissa myös Komediateatterissa, joten haluan nähdä myös tämän uuden tarinan. Vaikken itse ole Cabaret-musikaalin suurimpia faneja uskon, että Vaasan kaupunginteatterin versio tästä musikaalista saa fanit suuntaamaan Vaasaan.”

Komisarion Palmun erehdys, ensi-ilta 1.11.2024. Lisätietoja täältä. Cabaret, ensi-ilta 12.9.2024. Lisätietoja täältä.

Hovimäki

Porin Teatteri

”Äitini seurasi televisiosta Hovimäki-sarjaa. Minusta on mielenkiintoista nähdä, miten televisiosarja saadaan toimimaan näyttämöllä. Odotan etenkin lavastusta, puvustusta ja muuta visuaalista puolta sekä historiallista ajankuvaa.”

Ensi-ilta 7.9.2024. Lisätietoja täältä.

* *

LUE LISÄÄ! Tampereen ja muu Pirkanmaan teatteriesitysten kalenteriin pääset tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua