Kuljun tietäjä Pertti ”Veltto” Virtanen: ”Historiallisilla vääristämisillä on valtavat mittasuhteet”

23.08.2019

Talo löytyy Kuljusta, läheltä vanhaa rautatieasemaa. Siellä hän on, keskellä kirjoja, joita on hyllyissä ja pinkoissa ja röykkiöissä lattiat täynnään. Aivan kuin tietäjä iänikuinen, suuressa parrassaan.

Erkki Kiviniemi, teksti ja kuvat

Pertti ”Veltto” Virtanen tunnetaan parhaiten rockmuusikkona ja värikkäänä kansanedustajana. Suurimman elämäntyönsä hän on kuitenkin tehnyt tutkiessaan 40 vuoden ajan kansanrunoutta, erityisesti itämerensuomalaisten psykohistoriaa ja kieliä sekä niiden suhdetta muiden kansojen mytologioihin.

Talo löytyy Kuljun omakotialueelta, läheltä vanhaa rautatieasemaa.

Siellä hän on, sisällä huoneessaan keskellä kirjoja, joita on hyllyissä ja pinkoissa ja röykkiöissä lattiat täynnään.

Siinä hän on, aivan kuin tietäjä, tietäjä iänikuinen, suuressa parrassaan.

Mitä ajattelet historiankirjoituksesta Suomen sukuisten kansojen osalta?

– Historiankirjoitus on aina ollut ja on yhä, täynnä epäselvyyksiä ja tosiasioiden vääristelyä. Historian kirjoittavat aina voittajat ja valloittajat, jotka pyrkivät tuhoamaan voittamansa ja alistamansa kulttuurit nimenomaisesti hävittämällä kaiken uskonnon, nimistön ja taiteen voittamiltaan kansoilta.

Ruotsalaiset muuttivat Turun Åboksi eli ”jokirannan asumukseksi”. Tämä tapahtui 1200-luvun ristiretken yhteydessä. Alkuperäinen Turgu-sana tuli venäläisestä kauppapaikka-sanasta.

* *

Puhumme siis päällekkäin useammasta ajanjaksosta, joten selvennetään:

1. Meteorit sekä Viroon että Välimereen iskeytyivät noin 3200–3300 vuotta sitten eli noin 1200–1300 eKr.

2. Sen jälkeinen aika on ollut jotenkin hämärää. Kenties pimeys on tuhonnut laajasti kulttuureita, mm. kaikki minealaiset.

3. Kreikkalaisen kulttuurin nousu tapahtui 2500–2000 vuotta sitten eli 500–40 eKr.

4. Roomalaisten valtakausi oli 40 eKr.–470 jKr.

5. Keskiaika n. 470–1492 jKr. Ristiretket tehtiin keskiajalla.

6. Uusi aika lasketaan alkavaksi Kolumbuksen matkasta Amerikkaan 1492 ja siitä alkoivat suuret löytöretket, joiden aikana europpalaiset suurin piirtein kartoittivat ja valloittivat koko maapallon.

* *

– Vääristämisillä on valtavat mittasuhteet. Tiedämme, kuinka Amerikkaan menneet eurooppalaiset hävittivät intiaanien kulttuurit ja vaihtoivat nimet oman kielensä mukaisiksi. Samoin tehtiin aboriginaaleille Australiassa. Mutta pimentoon on jäänyt se kaikki tuho, nöyryyttäminen ja kansojen murhaaminen, joka on tapahtunut Euroopassa ennen Hitlerin ja Stalinin jo paljastuneita ja myönnettyjä hirmutekoja. Uskontoja tuhottaessa tuhottiin kulttuureja, ajattelutapoja ja viisautta, joka usein liittyi luontoon.

– Käsityksen siitä, miten harhaisia maantieteelliset faktat olivat enimmäkseen, saa vaikka Kolumbuksen ja kumppaneiden vääristä luuloista, että meren takana Intia olisi aika lähellä. Ei ollut. Kaspianmerta luultiin meren lahdeksi. Ultima Thule, Pohjoinen meri, oli hirmuinen ja pelottava. Sinne ei saanut mennä. Roomalaiset luulivat menevänsä länteen, jonne kuvittelivat auringon aina laskevan. Todellisuudessa mitä pohjoisemmas mennään, sitä enemmä pohjoista kohti aurinko laskee. Roomalaiset olivat siis Itämerellä. Siellä oli jähmeää lasia, kylmyyttä ynnä muuta hirveää. Se oli tietysti jäätä, ja roomalaiset purjehtijat ihmettelivätkin Itämerta. Ennen roomalaisia pohjoinen meri oli aina tutkijoille, kuten Pytheakselle, Itämeri, Valdmer ja kreikan V-puutoksen takia ”Bald”. Sinne roomalaisetkin yrittivät ja tuhosivat koko laivastonsa, mutta olivat oikeasti tietenkin Itämerellä. Roomalaiset historiankirjoittajat muuttivat paljon b-alkuisia v-muotoon, mutta Baltianmeri jäi. Sivumennen: nimeni kirjoitettiin Barcelonassa ”Birtanen”, vielä äskettäin!

Entä vaihtoehtoista historiankirjoitusta?

– Suurin vääristely ja huijaus on tapahtunut kristittyjen valloittajien toimesta. Kansoja on käännytetty, kidutettu ja surmattu, kuljetettu orjuuteen ynnä muuta. Suomalaiset kokivat ruotsalaisten ristiretken kaameuden, kiduttamalla käännyttämiset, muinaisuskontojen pyhien esineitten tuhoamisen ja suoranaiset tappamiset. Liiviläisiä, ja muitakin heimoja ”Okeanoksen äärestä, hämärän mailta” pakeni meteorin takia Pohjois-Afrikkaan ja heidän jälkeläisiään on Libyassa, muita arabeja vaaleampana kansana. Saksalaisten kalparitareiden hyökkäysten jäljiltä taas kuurilaisia ynnä muita suomalais-ugrilaisia pakeni Suomeen. Tänne siirtyi vierasta nimistöä silloin.

Raamattu on hyväksytty suurine virheineen ja sitä on pidetty historiana, vaikka se on virheellistä tietoa täynnä. Sen sijaan kristittyjen hävityksiä pyritään salaamaan, vaikka todisteita on kosolti. Aleksandrian kirjaston palossa tuhoutui lähes kaikki perintötieto, ja se on miltei varmasti kristittyjen, ja luultavasti yhden keisarin, Konstantinus Suuren järjestämä tihutyö, jolla pyrittiin hävittämään kaikki pakanallinen uskonnollinen ja vanha tieteellinen tieto. Tämä tehtiin, jotta kristinuskon ja Raamatun totuus jäisi ainoaksi tiedoksi menneisyydestä.

– Virolaistutkija, Montrealin yliopiston professoriksi päätynyt Edgar V. Saks on selvittänyt koko eurooppalaisen paikannimistön ja tehnyt aika rohkeitakin rinnastuksia. Lennart Meri ei uskaltanut Saksin tuloksia käyttää, mutta ne ovat kyllä pääosin oikeita. Suomalaiset Lauri Kettunen ja Onni Okkonen ovat kartoittaneet itämerensuomalaisten kansojen nimistöä ja sanamuutoksia.

Keitä viikingit olivat ja mitä myyttejä tai harhoja tarinoihin heistä liittyy?

– Itämeren rannikon laivat olivat nimeltään Piraticoja, suomalais-ugrilaisten aluksia. Henrik Lättiläinen kirjoitti siitä 1200-luvulla ainoana. Tosiaan kun näitä rupeaa kaivelemaan, niin löytyy yhtäkkiä, että Pohjois-Norjassa, missä tehtiin parhaat viikinkilaivat, olivat tekijät aina suomalaisia..Suomalaiset osasivat ”velhoilla tuulen”. Se tarkoittaa, että he osasivat purjehtia myötä- ja vastatuuleen erittäin hyvin ja nopein käännöksin. Kalevipoegissa on selvemmin kuin Kalevalassa kuvattu, että suomalaiset olivat parhaita merenkulkijoita. Sitten se on käännetty jossain vaiheessa, että ne olivatkin lappalaisia. Hah!

Miten lappalaiset ovat siirtyneet historiassa?

– Lappalaiset ovat olleet reunoilla koko ajan, eivät juuri koskan Etelä-Suomessa, korkeintaan kesäaikaan saamelaiset eli lappalaiset kävivät aika etelässäkin riistan perässä. Se on saatu selville nykygenetiikalla. Lappalaiset ovat olleet kuin muuttolintuja. He liikkuivat enimmäkseen reuna-alueilla, mutta jälkiä on jopa Liivinmaalla. Laivoista löytyy juttuja viikinkisaagoista, tässä lukee (selailee jotain kirjaa): ”Viron viikingit hämmästyttivät”. Saarenmaalta on löydetty sellaisia laivoja, jotka ovat olleet siellä jo ennen viikinkiaikaa, mutta ne tulkitaan edelleen viikinkien aluksiksi.

– Ruotsalaiset ja norjalaiset ovat ottaneet kunnian koko viikinkiretkistä, vaikka laivat olivat enimmäkseen suomalaisten tekemiä ja virolaiset ja suomalaiset tekivät itäiset reissut. Eestiläisten ja suomalaisten matkat noin 800 jKr. esimerkiksi Bysanttiin on todistettu. Virallisen eli kristillisen tiedon ulkopuolista tutkimusta on saatu hyvin vähän julki.

– Koulussa Suomen historianopetuksessa loikattiin 1900-luvun lopulla kivikaudesta ristiretkiin. Johannes Messenius kirjoitti Suomen kronikassa Kainuun kuninkaista 800-luvulla. Matti Klingen Muinaisuutemme merivallat on käännetty nyt myös englanniksi: Ancient Power of the Baltic Sea. Klinge on tehnyt myös vandaalikytkennän. Eli Vantaa on saanut nimensä vandaaleista. Slaavi-nimi on aivan uusi, 1700-luvulla keksitty, ja historia puhuu vanhoista slaavilaisista, vaikka se oli saksalaisten yleisnimitys kaikille halveksituille kansoille idässä. Saksalaiset eli goottilaiset menivät Skandinaviaan aiemmin, ja siellä käännyttäminen toverikielellä oli helpompaa. Pääsivät näille rikkaille meripihkarannikoille.

– Viimeisten tietojen mukaan 60 000 palkkasoturia tuli käännyttämään ja tappamaan kaikki itämerensuomalaiset pakanat: preussilaiset, sempit – kaikki nimethän on muutettu. Kuurilaiset oli iso kansa, joka tapettiin sukupuuttoon. Preussilaiset (huom. itämerensuomalainen kansa alun perin) olivat myös niitä orjuutettuja. Nimet on muutettu. Tilalle Baltiaan tuli uusia kansoja. Liettualla ja Latvialla ei ole mitään merisanastoa. Ne ovat ihan uusia kansoja sillä alueella. Kuurilaiset oli suurin joukkomurhattu kansa. Koko meripihkarannikko eli Itämeren rannat on ollut äärimmäisen tärkeä alue ja intressien kohde roomalaisvallan aikana ja keskiajalla.

Miksi meripihka on ollut niin haluttua ja arvokasta?

– Siitä tuli muotia Roomassa, siitähän tuli hyvä flow. Vastaavaa oli ollut jo heettiläisillä eri nimellä.

– Monet nimenmuutokset selittävät sen, että kreikkalainen p on muuttunut v:ksi. Baltianmeri on sama kuin valtianmeri eli valtameri. Valta-sana tarkoittaa voimaa. Väinä taas on lähes paikallaan oleva, hiljaa liikkuva vesialue, joten kuten virtaava. Erilaisia muotoja on, kun väinä muuttuu voimakkaammaksi, ”Väinämöisen vesijälki tyynellä”.

– Meripihkan nimen antoivat kreikkalaiset: helektron (vrt. Hellas), h häipyy ja jää elektron, josta on tullut sähkön nimi.”

Analyyttisiä selityksiä voi loputtomiin keksiä ihmisen käyttäytymisestä. Mutta mikään tällainen jossittelu ei johda mihinkään, muuhun kuin hallintayritysten tuottamien ristiriitojen loputtoman upottavaan suohon.

Mihin sitä meripihkaa käytettiin?

– Pyhänä aineena. Se liitettiin taruun, jossa Phaeton putoaa mereen, ja sen sisaret itkee meripihkakyyneleitä. Juttu liittyy aurinkoon. Ja kun meripihkaa hieroo, se muuttuu magneettiseksi. Siinä oli jumalan voima, magneettisuus eli puoleensa vetävä ja parantava, siis healing-vaikutus.

– Meripihkaa ruvettiin löytämään, kun sanottiin, että aurinko vieraili pohjoisten kansojen luona. Phaeton tuli vaunuillaan, ja kun meteoriitti putosi, se teki siitä maailman pyhimmän paikan. Tuli pimeys, ja sen jälkeen kun sinne mentiin katsomaan, niin – Pytheas 350 vuotta myöhemmin sinne ensin meni – niin kaikki rannat olivat täynnä valtavia meripihkakimpaleita. Niitä oli hirvittävästi ja niitä ajateltiin ”auringon kappaleina”.

– Vanha aurinko putosi, vetovoimaa lisäävä, Helektronina. Meripihka oli puoleensa vetävää, joten naiset käyttivät sitä kauneuteen. Se oli siis kauneudenhoidon kallein tuote, ja samalla parantava.

– Hellvegen on taas meripihkatie, josta Lennart Meri kirjoitti. Se oli pakanoiden syntistä aluetta, kun taas goottilaiset ja ruotsalaiset olivat kaverikielisiä. Suomi ja eesti olivat noitien ja lohikäärmeiden valtakuntaa, joka piti käännyttää tai tuhota. Paavikin antoi käskyn: Jos eivät käänny, tappakaa! Luonnostaan helvetillistä porukkaa olivat kristittyjen vinkkelistä itämerensuomalaiset.

– Nythän viimeinen liiviä puhuvakin kuoli. Tuho täydellistyy. Rannikolle kristityt tulivat myös naamioituneina. He himoitsivat meripihkaa, kuin kultaa myöhemmin eri puolilla maailmaa himoittiin. Liiviläiset ynnä muut panivat rankasti vastaan, mutta sitten loput eliminoitiin sukupuuttoo, kaikki luokiteltiin noitakansoiksi.

”Suomalaiset ovat jämähtäneet jotenkin yleismaailmalliseen pintapuheesaeen ja analysointiin, vaikka kielessä on aivan loputtomasti mahdollisuuksia yhtenäisen kuvan luomiseen.”

Entä ne meteorit?

– Meteorit putosivat noin 3 200–3 300 vuotta sitten: Kaalinjärveen Viroon ja Santoriniin Kreikan Välimereen. Voi olla tulivuoren valtava purkauskin, kuten virallisesti väitetään.

– Itämeren kansoja tuli etelään, ne kertoivat, kuinka niitten metsät paloivat ja melkein kaikki kuolivat, ilma kylmeni. Ainahan tulivuorenpurkaukset aiheuttavat pimeää ja kylmää. Tänä vuonnakin Saint Helensin tulivuorenpurkauksen jälkeen Washingtonissa ja Vancouverissa ilma kylmeni vähäksi aikaa selvästi, vaikka purkaus oli pieni.

– Kuka näki kaukaa Kaalinjärven meteorin putoamisen? Olen aina sitä ihmetellyt, mutta Kalevala on täynnä näitä lauseita, kuten ”sormin pellot kynnettihin”, ei nähty mitään. Melkein koko luonto kuoli.

Keitä olivat Pronssiajan meri-ihmiset Välimerellä 1400 eKr?

– Vaikeampaa tutkittavaa, kun esimerkiksi vokaaleja ei ollut silloin kielessä. (Seuraa pitkä esimerkistö egyptin äännehistoriasta, jota en pystynyt litteroimaan).

– Santorini on ollut tulivuorireikä, jossa kaikki minealaiset kulttuurit tuhoutuivat. Se räjähdys on todistettu. Oli muutama sata täysin pimeää vuotta Kreikan alueella, itäisellä Välimerellä. Hyökyaallot olivat purkauksen jälkeen valtavia. Jotenkin kukaan ei uskalla sanoa ja kirjoittaa tästä mitään, kun raha on valtaa, eikä Raamatussa sanottu tästä mitään. Joten se ei muka ole totta. Aamen. ”Verisade” on kuitenkin mainittu joissain teksteissä.

– Raamattu seuraa vain Israelin kansaa. Paljon kiinnostavampia ovat esimerkiksi Tyrsenoit, ”Tyrrhenan meren etruskit”, jotka tulivat pohjoisesta. Ne on unohdettu, jätetty tutkimatta. Mitkä kansat olivat ennen Santorinin purkausta ja jälkeen? Vaikea kysymys. Ainakaan Raamattu ei kerro oikein mitään historiasta, koska se on yhden kansan pyhä kirja. Vain filistealaisia käsitellään, niitäkin pahoina vihollisina.”

Mitä pyhyyksiä Itämeren maissa oli ennen hävitystä?

– Kuurilaisten pyhä jumala on kurki, Paholaiseksi väännetty. Preussilaisten jumala oli myös Kurk, Wuisk, uisko on piraticon (laiva) oma nimi.

– Tuulivelhous johtui ketteristä laivoista. Henrik Lättiläisen Liivin kronikassa lukee: ”Kevyet laivat menivät ’noituudellaan’ suurten saksalaisten laivojen ohi ja sivuitse, miten halusivat.” Ja tämän Lättiläinen kirjoitti 1200-luvun lopulla kuurilaisten tuhomisten jälkeen.

– Lähetyssaarnaajat hyökkäsivät Riikaan. Yhdeksän isoa kokkia (goottien laivatyyppi), etelätuuli puristi ne länsirannikolle. Saarenmaalaiset hyökkäsivät vastaan välittämättä tuulesta, ”tahdon voimalla, alas ja ylös”. Näin kirjoittivat goottilaiset, mutta näitä ei oteta historiankirjoitukseen. Onneksi on jonkin verran tallella.

– Voisikohan Saxo Grammaticus (1100-luvulla jKr.) olla oikeassa, että Itämerellä on oltu jo aikaisemmin? Tämä vanha teksti kertoo näistä käynneistä ja virheellisistä ilmansuuntien tulkinnoista, kun ennen ajateltiin auringon aina laskevan länteen, suoraan. Mutta pohjoisessa se laskeekin miltei pohjoiseen, joten oli jouduttu vahingossa Itämerelle ja ihmeteltiin jäätä ”lasimerenä”, Tacitus käyttää samantapaisia ilmaisuja, kuten lasivuori (n. 100 jKr.), mutta kuvaa finnejä alkukantaisiksi kasvissyöjiksi, jotka eivät viitsi tai osaa viljellä maata.

Mikä oli Lohikäärmelippu?

– Lohikäärmelippu oli suomalais-eestiläisillä. Klingen kirjan kannessa on sen kuva.

– Purjehdustaitoa ja vanhoja laivanrakenteita ei juuri tutkita. Ei ole tehty kaivauksia, paitsi Saksan etelärannasta. Ainoa löytö on tulkittu saksalaiseksi laivatyypiksi, vaikka niillä ei ollut mitään sinne päinkään. Tosi naurettavaa tiedettä.

– Kristittyjä oli niin valtavasti, 60 000 miestä. Ne lahtasivat kuurilaiset ynnä muut Pohjoisen lohikäärmettä vastaan. Se oli ennen kalparitareita, jotka sitten tekivät lopun lopuista. Naiset ja lapset jätettiin ensin henkiin, mutta toisessa aallossa kaikki tapettiin.

Onko mytologioiden yhtenäisyyttä olemassa?.

– Kaikki maailman mytologiat ovat jollain lailla yhteydessä keskenään, mutta vaikutusten suuntia on miltei mahdoton tutkia. Oletataan yleensä aina niin, että suomalaiset ovat muka lainanneet.

– Yhtä älytöntä on väittää, että liettualaiset ja latvialaiset olisivat asuneet jo muinoin tässä Baltian rannikolla, kun niillä ei ole mitään merisanastoa. Kun saksalaiset kalparitarit tulivat, niin liettualaiset ja latvialaiset tajusivat kääntyä ja saivat sitten merenranta-asutuksen, kun itämerensuomalaiset oli tapettu ja ajettu orjuuteen.

– Saksalaiset antoivat kaikki niiden paikat balteille. Kuurilaiset tapettiin kaikki, ja maa jäi vapaaksi asuttaa. Latvialaisista on tietoa, että ne pelkäsivät merta eivätkä halunneet rannalle.

– Itämerensuomalaisten kansojen tuhoaminen oli suuri valloitus-ryöstö-murharetki. Tappamista ja tuhoamista. Samoin kuin intiaaneille tehtiin Amerikassa, aivan sama ilmiö. Saksalainen inkvisitio on ehkä kaikkein pahin, vaikka ei espanjalainenkaan ole hellä ollut.

– Meteoriitti putosi, Ikimetsät paloivat. Jysähti. Kesti kauan toipua. Tästä ajasta on vain vähäisiä merkkejä kansanrunoudessa. Mutta viikinkiajalla mentiin itäreittiä etelään.

Selitä vielä sitä Tonava-sekaannusta ja vesireittien merkkitystä!

– Tonavan alkulähteet olivat väärin. Väitettiin ja luultiin, että se lähti Pyreneiltä. Ja samalla kytkettiin kaikki kelttien alkukodit siihen, täysin naurettavasti. Istar = donau = Tonava.

– Nykyliettuan joki Nemunas eli Niemen, sen vanha nimi on Kronos, joka kreikkalaisen tarun mukaan tappoi muut jättiläiset. Vanhin reitti oli Veikselin/Wislan reitti. Väinäjoki oli myös itäinen reitti. Väinäjoki menee ”Valdain vuorille” (Tatra). Kun meri oli korkeammalla 900-luvulla. Mutta 900 vuotta ennen Kristusta on oltu miltei varmasti myös Itämerellä.

– Yleensä vesireitit olivat oleellisia. Ei maata pitkin ole vaellettu tai muutettu ollenkaan.

Matti Klingen kirjan perusidea oli, että vesi yhdisti aina historiallisina aikoina.

– Mytologiat ovat toisin päin. Saksalaisten tiedemiesten käännöksistä tiedetään, että ennen indoeurooppalaisten kielten tuloa löytyy ranskaan asti nimiä, joita ei voi selittää indoeurooppalaisiksi.

Mikä on synkronismin merkitys verrattuna analyysiin?

– Synkronismi on merkityksellisten roolien ja sattumusten käsittäminen tärkeiksi yhdistäviksi tekijöiksi. Synkroninen tarkoittaa myötäsyntyisyyttä, samaan sattuvuutta, myötävirtaavuutta, samaan osuvuutta, myötäkylläisyyttä, mielteisyyttä, myötämielteisyyttä.

– Suomalaiset ovat jämähtäneet jotenkin yleismaailmalliseen pintapuheeseen ja analysointiin, vaikka kielessä on aivan loputtomasti mahdollisuuksia yhtenäisen kuvan luomiseen, siitä mitä tapahtuu ja mitä voidaan tehdä yhdessä, synkronisesti.

Jorge Luis Borgesin Haarautuvien polkujen puutarha kertoo eksymisestä ja uudelleen löytymisestä. Yhtäkkiä löydät oikean väylän jostain rämeestä, lehtien rapinasta. Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa on täynnä tätä kokemusta: vaikka juoksisit kuinka kovaa, niin et pääse ulos. On myös luonnollinen virtaantuminen, veltostuminen. Asioiden läpikäyminen myös silloin, kun olet lepotilassa. Joutomies on tosi veltto (eestin ”jöud” tarkoittaa voimaa).

Mikä on analyysin passivoittava vaikutus?

– Puhun nyt itsestäni: Olen mennyt katkeroitumaan, passivoitunut. Tunnistan sen koko ajan. Raili Kauppi tuli vuonna 1983 esitelmäni jälkeen ja sanoi: ”En ole koskaan kuullut yhtä hyvää filosofista esitelmää. Muistutat nuoruuteni ihastusta Spinozaa.” Näin kehui minua Leibniz-tutkija silloin. Nyt ei kukaan lue, ei kuuntele. Ilo ja onnellisuuden idea on kantanut tänne asti kuitenkin, vaikka olen vetäytynyt julkisuudesta.

Juicelle tuli puhuttua joskus: jumala on, onni on. Onnistua on Suomessa ”on tulossa” eli inessiivi on sisällä futuurissa. ”Tulevaistumassa” (inessiivi) on hyvä väännös. Jungin puheet vertautuvat tähän. Suomi on äärimmäistä primitiivistä peruskieltä. Siinä yhteen sattumiset ja yhdistymiset tuottavat iloisia haarautuvia polkuja ja sanueita.

– Hyvä, että Juice teki runokirjan Jumala on. Sieltä meidän keskusteluista se lähti alkuun.

– Abstraktia synteesiä olisi pitänyt käyttää suomen kielellä eikä alistua henkisesti muille kielille. Tieteessä on antauduttu englannin ja saksan tavalle käyttää kieltä. Väitöskirjat tehdään nykyään suoraan englanniksi.

Onko Freud unohdettu ja yritämmekö kapealla tietoisuudella hallita olemista?

– Synteettistä ei voi koskaan todistaa analyysin keinoin. Tähän voisi kytkeä Nietzschen ”ikuisen paluun”, jonka mukaan ajattomasta holistisesta implikoivasta arkkityyppisestä yli-formaatiosta työntyy ja kurottuu eksplisiittisesti esiin tapahtumia, jatkumoita ja materialisoitumia, jotka ”palaavat ikuisesti”. Synkronisesti oman mielen ja mielekkyyden kokeminen tällä tasolla ja tässä yhteydessä on aina ajatonta ihmeen kokemisen tulevaistumista.

Ehkä synkronistista ilmaisua voikin tuottaa parhaiten taiteessa?

Freud ja Jung sovelsivat sitä kyllä tieteessä, ja on muitakin. Analyyttinen on vain saanut ”muka faktiivisena” tieteenä vallan vähän joka alueella. Matti Luoma, filosofi, psykoterapeutti ja idän uskontojen tuntija ennusti aikanaan, että ”jonain päivänä tajutaan, että Freud on syvällisin kielitieteilijä”.

Eikös kaikki olekin nykyään tietoiseen hallintaan pyrkivää tutkimusta, vaikka suurin osa ihmismieltä on piilotajuista?

Wittgensteinin pohdinnat vapaasta tahdosta käsi ovenkahvalla on tyypillinen esimerkki.

– Äärettömässä avaruudessa vessapaperirullaa koskettaen minäkin pohdin ja visioin tuollaisia. Analyyttisiä selityksiä voi loputtomiin keksiä ihmisen käyttäytymisestä. Mutta mikään tällainen jossittelu ei johda mihinkään, muuhun kuin hallintayritysten tuottamien ristiriitojen loputtoman upottavaan suohon.

– Pohdintaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

* *

Siinä hän on kuin Vaka Vanha Väinämöinen, todellinen tietäjä, ehkä iänikuinen. Nyt Veltto sanoo kärsivänsä synnytystuskia. Toivottavasti hänen mielestään ponnistautuu useampi uusi synkronistinen, shamanistinen teos. Haaroittuvien merkitysten runoilijana Veltto Virtanen on parhaimmillaan maaginen.

Kaikki mahdolliset nimistövirheet menevät haastattelijan piikkiin, koska hän ei kyennyt kaikkia tarkistamaan.