Aasialaiselokuvan nousu jatkuu tämänkin vuoden Oscar-gaalassa – Drive My Car jatkaa Parasiten jalanjäljissä

27.03.2022
drive my car hidetoshi nishijima and toko miura 2

Hidetoshi Nishijima ja Toko Miura elokuvassa Drive My Car. Kuva: Future Film

ELOKUVA | Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa Oscar-palkinnot 94. kertaa. Tänä vuonna jännitetään muun muassa sitä, tuleeko Ryusuke Hamaguchin Drive My Carista toinen aasialainen elokuva, joka voittaa parhaan elokuvan palkinnon.

Eija Niskanen

Eteläkorealaisen Boon Jong-hon ohjaama Parasite (2019) teki sen, mikä oli Oscar-gaalalle tarpeellista: auttoi rikkomaan lasikattoa, joka on estänyt ei-englanninkielisiä elokuvia saamasta palkintoja juuri muissa kuin ”vieraskielisten” elokuvien kategoriassa. Parasite voitti parhaan elokuvan Oscarin ja kolme muutakin palkintoja.

Tänä vuonna samaa tavoittelee Haruki Murakamin novellien pohjalta tehty japanilaiselokuva Drive My Car. Se on ehdolla neljässä kategoriassa: paras elokuva, paras ohjaaja (Ryusuke Hamaguchi), paras vieraskielinen elokuva ja paras sovitettu käsikirjoitus.

Tätä ennen Drive My Car on jo palkittu eri yhteyksissä parhaasta käsikirjoituksesta (mm. Cannes) ja on se voittanut erilaisia Yhdysvaltain kriitikkoäänestyksiä. Lisäksi Drive My Car löytyy ensimmäisenä Barack Obaman listalta hänen vuonna 2021 näkemistään elokuvista. Drive My Car on kahminut viiden tähden arvioita kansainvälisesti – myös Kulttuuritoimituksessa.

* *

En usko, että Drive My Car tulee tekemään ”parasiteja”, koska englanninkielisissäkin elokuvissa on tänä vuonna niin vahvoja ehdokkaita. Mutta jo ehdokkuus näin monessa kategoriassa on osoitus nousevasta mielenkiinnosta aasialaista elokuvaa kohtaan.

Ylipäätäänkin itäaasialainen av- ja populaarikulttuuri on saanut jalansijaa länsimaissa: Squid Game ja muut korealaissarjat ovat Netflixin suosikkeja, ja suoratoistopalveluissa on Japanista nyt jo muutakin kuin animea. Korealainen poikabändi BTS on miljoonien suosikki.

Samalla Japanissa on pohdittu, muuttaisiko Drive My Carin kansainvälinen menestys maan elokuvateollisuutta, joka on tällä vuosituhannella jakautunut mangoihin, tv-draamojen pohjalta tehtyihin hittileffoihin ja kengännauhabudjetilla tehtyihin indie-elokuviin. Niiden välissä muutamat nimet, kuten Hirokazu Kore-eda ja nyttemmin Ryusuke Hamaguchi, ovat pystyneet pyristelemään.

Lista kaikista Oscar-ehdokkaista täällä. Oscar-gaala 2022 Yle Teema & Fem -kanavalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 28.3.2022 klo 03.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua