Parasta juuri nyt (7.1.2022): Politiikka-Suomi, Succession, Ikuisesti Moskova, Nicholas Cage, Eino Ruutsalo, Marcel Dzama

07.01.2022
IkuisestiMoskova

Mikael Karkkonen ja Reetta Koskinen elokuvassa Ikuisesti Moskova. Kuva: Takauma / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eero Lassilan löytyy av-sisältöjä, kuvataidetta ja menetetty karaoketähti.

1

Ylen tuottama Politiikka-Suomi kuvaa suomalaisen politiikan historian käänteitä ja merkittävimpiä tapahtumia rehellisellä ja visuaalisesti monipuolisella otteella. Kymmenenosaisessa sarjassa pureudutaan muun muassa poliitikkojen henkilökohtaisiin kohuihin, puolueskandaaleihin sekä suurvaltapolitiikan kiemuroihin. Sarja on oiva kertaus politiikan lähihistoriasta kiinnostuneille.

Politiikka-Suomi Yle Areenassa.

2

Jesse Armstrongin luoma Succession kuvaa mustan huumorin kautta dramaattista vallanvaihdosta perheomisteisessa mediayrityksessä. Päähenkilöt ovat toinen toistaan kierompia tapauksia, joiden väliset jännitteet saavat pidättämään hengitystä toden teolla. Sarja on siis kaikessa kauheudessaan koukuttavaa katsottavaa ja, mikä parasta, kaukana puisevasta pukumiesdraamasta.

Succession HBO:lla.

3

Yle Areenasta löytyvässä lyhytelokuvassa Ikuisesti Moskova (2020) Timo kyllästyy Tinderiin lukuisten epäonnistuneiden treffien jälkeen. Samassa hän törmää yllättäen baarissa unelmiensa naiseen, joka ei pääse baarista pois.

Virva ja Vuokko Kuntun ohjaaman elokuvan teema reflektoi loistavasti viime aikoina käymiäni keskusteluja, joissa on päivitelty Tinderiin liittyvää dilemmaa: tapaaminen on tehty helpommaksi kuin koskaan, mutta toisaalta Tinderin algoritmi ei ikinä tuo eteen mitään kestävää. Mistä seuraa pitäisi siis etsiä, kun baareissakin käyvät aina ne samat naamat? Tästä selvitään elokuvassa kaurismäkeläisellä satiirilla, jota korostaa kuvauspaikkana toiminut Dubrovnik. RIP!

Ikuisesti Moskova Yle Areenassa.

4

People uutisoi tällä viikolla Nicholas Cagen lopettamispäätöksestä karaoken saralla. Syy siihen oli yksiselitteinen: joku oli vuotanut nettiin karaokevideon Cagesta vuodelta 2019, jossa hän tulkitsee punk-rock-tyylisesti Princen kappaleen Purple Rain.

Oli ilahduttavaa nähdä Cage irrottelemassa, vaikka Cage olisi halunnut pitää sen omana terapeuttisena hetkenään. Karaokemaailma menetti tähden liian varhain.

5

Surrealismin vaietun sankarin Eino Ruutsalon näyttely Ateneumissa sisältää monipuolisen kattauksen taiteilijan parhaista töistä aina kokeellisesta videotaiteesta esinekoosteisiin ja valokineettisiin teoksiin.

Sara Hildénin taidemuseossa sijaitsevan Marcel Dzaman näyttely Tonight we dance on esteettisesti monipuolinen ja värikäs kokonaisuus, joka sukeltaa alitajuisen ja todellisuuden välimaastoon tanssin, mytologian ja satukuvaston kautta.

Eero Lassila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua