Parasta juuri nyt (6.7.2020): Itä-Viro – draamaa ja rosoa

06.07.2020
NarvanLinna2

Narvan linna on remontoitu. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Viroon pääsee taas matkustamaan. Tutun Tallinnan lisäksi Virossa on paljon kiinnostavaa ja jännittävää nähtävää. Mieli avoinna voi lähteä tutkimaan esimerkiksi Itä-Viroa. Tallinnasta pääsee sinne helposti bussilla tai junalla ja tiet ovat hyviä autoilijoille, Sirpa Pääkkönen vinkkaa.

1

Narvassa on jo sijaintinsa puolesta draaman tuntua. Se on rajakaupunki. Narvajoen toisella puolen siintää Venäjä ja Ivangorod. Joen molemmin puolin kohoaa uljas keskiaikainen linna.

Narva oli aikoinaan kaunis barokkikaupunki, mutta se tuhoutui toisessa maailmansodassa. Historialliset rakennukset voi laskea yhden käden sormilla. Tilalla on neuvosto-Viron aikaisia harmaita kerrostaloja ja paljon avaria puistoja. Narvassa on rosoa, ja historian eri kerrokset antavat sille jännittävän leiman. Narvan keskiaikaista linnaa on remontoitu pari vuotta. Sinne on muun muassa rakennettu hissi, joka vie yli viidenkymmenen metrin korkeuteen Pitkän Hermannin torniin ihailemaan maisemia rajan molemmin puolin.

Kreenholmi

Kreenholmin jännittävä tehdasmiljöö.

2

Narvan erikoisuus on Kreenholmin vanha tehdasmiljöö. Puuvillatehdas avattiin Kreenholmin saarella 1850-luvulla. Tehdasmiljöö oli kuin pieni kaupunki Narvan kaupungin sisällä. Tehdasrakennusten lisäksi siellä oli tekstiilitehtaan työntekijöiden asuntoja, kauppoja, kouluja, kulttuuririentoja ja sairaala. Viron itsenäistyttyä puuvillatehtaan tuotanto romahti. Se ajautui konkurssiin vuonna 2010. Talot jäivät seisomaan tyhjillään ja pääsivät rapistumaan. Viime vuosina kulttuuriväki on ottanut aluetta käyttöönsä. Kesäisin siellä on kesäteatteriesityksiä ja elo-syyskuun vaihteessa Narvan oopperapäivät. Sinne on suunnitteilla tekstiilimuseo.

SillamäenKaupunki kopio

Sillamäellä on kiinnostavaa arkkitehtuuria.

3

Jännittävä ja dramaattinen on myös Sillamäen kaupunki, joka oli suljettu kaupunki Viron kuuluessa Neuvostoliittoon. Siellä jalostettiin uraania. Itä-Viro tunnetaan palavasta kivestä energialähteenä. Sillamäe oli niin salaperäinen, ettei sitä merkitty edes Viron karttoihin.

Nykyään kaupunki hämmästyttää hienolla arkkitehtuurillaan. Kun seisoo kulttuuritalon portailla, Meri-puistotie vie suoraan merelle ja sitä reunustavat keltaiset uusklassiset rakennukset. Tyyliä nimitetään myös stalinistiseksi arkkitehtuuriksi, koska sodassa tuhoutunut kaupunki rakennettiin uudelleen 1940-luvun lopussa Stalinin ollessa vallassa.

VironKaivosmuseo

Kaivosmuseossa laskeudutaan maan alle.

4

Palavaa kiveä on Virossa louhittu monissa kaivoksissa, joiden jäänteitä on paljon Itä-Virossa. Louhosten lähellä kohoaa tuhkavuoria, jotka on kasattu jätteistä. Kaivoskaupunki Kohtla-Järvellä on Viron kaivosmuseo. Siellä laskeudutaan maan alle aistimaan, millaista oli kaivosmiesten työ kosteissa ja ahtaissa kaivoksissa. Maan alla risteilee kilometreittäin kaivoskäytäviä. Maan alla pääsee ajelemaan lyhyen matkan kaivosmiesten junalla. Kaivosmuseoon kannattaa tilata suomenkielinen opastus.

KuremäenLuostari

Kuremäen kaunis luostari.

5

Itä-Virosta löytyy myös nunnaluostari. Kuremäen luostari on tavattoman kaunis vierailukohde. Noin sata nunnaa häärii askareissaan luostarin pihapiirissä. Kesällä kukat kukkivat ruskeiden kirkkojen, luostarirakennusten ja asuintalojen välissä. Nunnat kasvattavat vihanneksia ja hoitavat mehiläisiä. Luostarin alueella on pyhä lähde, jonka vedellä uskotaan olevan parantavia ominaisuuksia. Siellä on myös pyhä tammi, jonka kaarnaa pyhiinvaeltajat ovat vuosien saatossa riipineet mukaansa luostarista.

Sirpa Pääkkönen, teksti ja kuvat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua