Parasta juuri nyt (6.4.2023): Upload, Jack Ryan, Star Trek Picard, The Power, Amazonin lisäominaisuudet

06.04.2023
0345e3278ea8e894adc93093199a0c2b83078e54ba703eb37074a68ab9edde08. RI

The Power -sarjan Toni Collette. Kuva: Amazon Prime Video

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Elina Talvio on selannut Amazon Prime Videon sarjatarjontaa.

1

Upload on mielestäni parasta, mitä Amazonissa on. Nathan on koodaaja, joka on suuren keksinnön kynnyksellä. Suuryritysten hallitsemassa maailmassa hänen palvelunsa tekisi kalliista halpaa ja se olisi useamman ulottuvilla. Harmi kyllä Nathan kuolee juuri ennen julkaisuhetkeä, ja hänen tietoisuutensa ladataan pilveen.

Pikseleistä koostuva mies jatkaa elämäänsä pikseliparatiisissa. Sukulaiset voivat vierailla palvelussa virtuaalitodellisuuslasien avulla. Pilvipalvelussa Nathanin tukihenkilö on mukava Nora, ja Nathankin kohta huomaa, että Nora on oikeastaan paljon mukavampi kuin hänen maan päälle jäänyt omistushaluinen tyttöystävänsä Ingrid.

Upload on jännitystä, romantiikkaa ja komediaa sopivassa suhteessa. Nathania näyttelee Robert Amell, jonka isoveli Stephen Amell tunnetaan Arrow-sarjan päähenkilönä.

2

Jack Ryan on ajankohtaisuudessaan hyvä action-sarja, joka tuntuu siltä, että se voisi olla melkein totta. Fiktiotahan se on, mutta auttaa hyvin hahmottamaan ajankohtaisia aiheita.

Sarjan ensimmäisellä kaudella muutama vuosi sitten seikkailtiin Isisin kalifaatissa, toisella kaudella Venezuelassa valtataistelun ytimessä. Tuoreella kolmannella kaudella Venäjä yrittää syöstä maailman kolmanteen maailmansotaan.

Pääosissa ovat John Krasinski ja Wendell Pierce. Sarjassa muuten käydään mukamas Kotkan (Kymin) lentokentällä, mutta paikka on minulle tuttu ja voin kertoa, että siellä ei näytä yhtään samalta kuin kuvissa. Muuten kuvauspaikat taitavat olla aitoja.

3

Star Trek: Picard on Sir Patrick Stewartin pitkät hyvästit Jean-Luc Picardin hahmolle. Eläköitynyt amiraali hoitaa sukunsa viinitilaa Ranskassa, ja kun seikkailu kutsuu, vanhakin nuortuu. Hän käy tapaamassa monia muita Next Generationin hahmoja pyytääkseen apuvoimia tehtäväänsä, joten katsoja näkee, mitä heille nyt ”kuuluu”.

Minuun tekee suuren vaikutuksen se, että Stewart jaksaa näytellä vielä yli 80-vuotiaana. Hiljattain julkaistu kolmas kausi jää sarjan viimeiseksi.

4

The Power on tuore sarja, josta olen ehtinyt katsoa vasta yhden jakson. Siinä kaltoin kohdellut nuoret naiset eri puolilta maailmaa saavat kyvyn puolustautua hyökkääjiään vastaan antamalla heille sähköiskuja. Raivon määrästä riippuu, kuinka suuren tällin setämies milloinkin ansaitsee.

Sarja vaikuttaa olevan hieman synkempää tekoa, mutta perusidea ansaitsee katselun.

5

Oman mainintansa ansaitsee Amazonin X-ray-lisäominaisuus. Amazonin palvelun yksi parhaita puolia on, että hiirtä liikauttamalla saa kuvan reunaan tiedot siitä, kuka näyttelijä ruudulla esiintyy – sitähän me aina mietimme, että kuka ihme tämä tuttu naama taas olikaan – ja mikä musiikki taustalla soi.

Näyttelijän nimeä klikkaamalla tulee esiin lyhyt esittely siitä, mistä hän on tunnettu. Esimerkiksi Jack Ryanin kohdalla mukana on myös triviatietoa kulttuureista, kuvauspaikoista ja Yhdysvaltojen armeijan käyttämästä sanastosta.

Elina Talvio

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua