Parasta juuri nyt (6.4.2020): Eero Milonoff, Modernit miehet, Korona-ajan Decamerone, Raja, Madventures

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kirsi Haapamatin mielestä kaikki asiat kiertyvät nyt Eero Milonoffiin.

1

En viime kaudella syttynyt Ylen Modernit miehet -sarjasta. Liian överiä ja löyhkäävän maskuliinista, eivätkä vitsitkään riittäneet hauskuuttamisekseni. Nyt on toinen ääni kellossa, kun sarjan kakkoskausi viettelee ilta illan jälkeen. Varmasti tämä eristyksissä olo masentaa ihmistä, jolloin hän hakeutuu huumorin ääreen. Ehkä en ollut ykköskaudella riittävän ahdistunut?

Parasta sarjassa on Eero Milonoffin näyttelemä Jarkko. Hän on kovin tunnistettava hahmo, meistä jokainen on varmasti tuntenut jonkun hänenkaltaisensa. Hän on taksikuski olosuhteiden pakosta, oikeasti hän näkee itsensä leffamiehenä, huippuohjaajana. Jarkon höpötys, mumiseva ulosanti ja omaan erinomaisuuteensa sotkeutuminen on parasta, mitä myötähäpeän tunteelle on viime aikoina tapahtunut. Hän on sarjan kiinnostavin hahmo, josta myös paljastuu kakkoskaudella kaikenlaista.

Modernit miehet Yle TV 2:ssa ja Yle Areenassa.

2

Miksipä emme siis jatkaisi Milonoffin häpeän käsittelyä Korona-ajan Decameronessa? Decameronehan on novellikokoelma, jonka kehystarinassa kymmenen ihmistä on mustaa surmaa paossa ja toisiaan viihdyttääkseen keksii erilaisia kertomuksia. Korona-ajan Decameroneja saattaa syntyä eri puolilla maailmaa nyt useita, mutta yksi niistä on Anne Herralan hanke.

”Ajatus uudesta Decameronesta tässä koronaarisessa ajassa ei jättänyt minua rauhaan. Tässä hetkessä on nyt jotain niin erityistä ja historiallista, että se on taltioitava. Boccaccion Decameronessa ihmiset viihdyttivät toisiaan eristyksissä muista ollessaan tarinoiden avulla, ja sama pätee yhä. Ihmiset ovat täynnä tarinoita. Ne yhdistävät meitä”, idean äiti ja koordinaattori sanoo.

Yksi tekeillä olevan kertomuskokoelman teemoista on häpeä. Ajattelen Eero Milonoffin Jarkkoa, joka ei oikeastaan muuta tee kuin häpeää itseään, mutta peittää sen loputtomalla itseriittoisuudella. Kyllä vain, itsensä alentaminen ja ylentäminen voivat ilmetä samassa ihmisessä. Ehkä ne ovat sama asia?

Korona-ajan Decameronen blogisivu ja Facebook-sivu.

3

Nytpä pulpahti taas tuo Milonoffin Eero mieleen ja ihan ilman aasinsiltaa. Hän sai Raja-elokuvasta toisen pääosanesittäjä Eva Melanderin kanssa Guldbagge-palkinnot. Raja pohjautuu ruotsalaisen kauhukirjailija John Ajvide Lindqvistin novelliin ja on outoudessaan erittäin kiehtova. Eero Milonoffin ulkoisiin ominaisuuksiin ihastuneille tiedoksi, että tässä roolissa saatatte pettyä.

4

On Eero Milonoffilla taitavia velipoikiakin. Matkailuohjelma Madventuresia vuosia tehneet Tuomas Milonoff ja Riku Rantala ovat tehneet uuden kauden seikkaillen tapojensa vastaisesti Suomessa. Suomi-kausi on tietenkin kuvattu joskus kuukausia sitten, joten on hämmästeltävä, miten ajankohtaiseen saumaan sen ulosajaminen maaliskuun lopulla osuu. Nythän emme voi matkustella – emme juuri kyllä edes Suomessa.

Nähtäväksi jää, seuraako tästä kaikesta todella se, että alamme nähdä kotimaanmatkailun houkuttelevampana kuin aikaisemmin. Toivottavasti.

5

Äskeinen kohta meni vähän ohi aiheen, joten tässäpä vielä lisää Eero Milonoffia odoteltavaksi. Elokuussa saa ensi-iltansa Jenni Toivoniemen ohjaama ja käsikirjoittama Seurapeli. Milonoffin lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Emmi Parviainen, Laura Birn, Samuli Niittymäki ja Paula Vesala.

Täytyy sanoa, että trailerin perusteella elokuva ei ehkä ole oma kakkupalaseni, mutta onhan se silti haukattava. Nähdään eturivissä!

Kirsi Haapamatti

Pin It on Pinterest

Share This