Parasta juuri nyt (5.9.2020): Covid fan tutte, Laikun kansanlaulut, Georg Ots, Armottoman osa, Tanssii tähtien kanssa

Kansallisoopperan Covid fan tutte -esitys irvailee viiden miljoonan euron suojavälinekaupoille. Blondina loistaa Karita Mattila. Kuva: Suomen kansallisooppera

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila harrastaa todellisuuspakoa hakeutumalla muun muassa erilaisen musiikillisen kulttuuritarjonnan pariin.

1

Musiikki lohduttaa ja vie ajatukset pois arjesta. Kansallisoopperan Covid fan tutte onnistuu tässä loistavasti. Se kääntää korona-ajan kurjan ahdistuksen komeasti ilon ja voiton puolelle.

Oli rentouttavaa katsella sitä tällä viikolla suorana Ylen Areenasta. Ylen Teema-kanavalla se nähdään 4.10.2020. Lisäksi syyskuun ensimmäisen päivän esityksen voi katsoa oopperan omalta sivulta vuoden 2021 helmikuun loppuun asti.

Kynnys tämän oopperan katselemiseen on matala. Oopperataiteelle ominainen pompöösiys on tipotiessään tai sillä jopa pilaillaan. Hetkittäin saa katsoja jopa nauraa.

Minna Lindgrenin libretto sisältää kaiken olennaisen korona-ajasta. Se onnistuu olemaan loukkaamatta sairastuneita tai pahimpiin riskiryhmiin kuuluvia. Karanteeni-mummo (Karita Mattila) hylkää rollaattorin ja karkaa bilettämään.

Sanna-Kaisa Palon rajapintapäällikön puherooli auttaa keventämisessä. Rennoin rantein ottavat myös Johanna Rusanen ja Valtteri Torikka. Mozartkin myhäilee näyttämöllä silmät vilkkuen.

2

Laulattaako? Muistuuko mieleen laulu: ”Yksi ruusu on kasvanut laaksossa, ja se kauniisti kukoistaa. Yksi kulkijapoika on nähnyt sen, eikä voi sitä unhoittaa” ja haluaisitko ehkä jopa vetäistä sen kuten Georg Ots aikoinaan?

Pirkanmaan laulajien jäsenistö järjestää tänään lauantaina 5.9.2020 Laikun Musiikkisalissa kansanlaulutilaisuuden, jossa se on luvattu laulaa. Yhteislauluina aiotaan vetää myös Taivas on sininen ja valkoinen sekä Tammerkosken sillalla.

Sen virus-pirulaisen vuoksi saliin pääsee vain 50 ihmistä. Istuimet on sijoitettu vähintään puolentoista metrin etäisyydelle toisistaan. Tilaisuuden otsikkona on Luullahan jotta on lysti olla, mikä sopiikin mainiosti tähän aikaan. Kuka luulee, kuka ei!

3

Ethän ole unohtanut virolaisbaritoni Georg Otsia? Ylen Areenasta löytyy Tarja Närhen ohjelma Georg Ots – elämän totuuden laulaja. Otsin 100-vuotismuiston kunniaksi keväällä tehty ohjelma on kuultavissa vuoden 2021 maaliskuun loppuun.

Syvälle itäeurooppalaiseen kaihoon upottava ohjelma alkaa kappaleella Leningrad. Se todellakin vie jonnekin kaukaiseen aikaan ja kaihoisaan nostalgiaan. Ots syntyi nykyisin Pietariksi kutsutussa kaupungissa ja kuoli Tallinnassa vain 55-vuotiaana.

4

Tällä viikolla ilmestyi Juha Hurmeen kuudes romaani Suomi, joka jatkaa Finlandia-palkinnon kolme vuotta sitten voittaneen Niemen tarinaa. Hurme keskittyy Elias Lönnrotiin ja Kalevalaan. Se on hieno juttu, koska on jo vihdoin aika nostaa kunnolla näkyviin kaikki se, mitä suomalaisuus juurevimmillaan on.

Muutkin ovat löytäneet Kalevalan. Jotkut näkevät sen tarinassa mahdollisuuden luoda uutta liiketoimintaa ja tehdä rahaa.

Visit Finland järjesti elokuun lopussa webinaarin yhteistyössä Kalevala kartalle -hankkeen ja Kalevala – mytologiasta arvoa liiketoimintaan -hankkeen kanssa. Yli 300 liveosallistujaa kerännyt webinaari selvitti, miten Kalevalan tarinaa voidaan hyödyntää matkailubisneksessä.

Ohjelmaan sisältyi näyte Hollywood-rahoitustakin etsivästä tv-draamasarjasta KALEVALA – The Return of the Golden Age ja musiikkiesitys laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttäriltä. Koko seminaarin voi edelleen katsoa tallenteena.

5

Tänä viikonloppuna se taas alkaa. Nimittäin Tanssii Tähtien Kanssa -tv-ohjelman 13. tuotantokausi. Itse formaatti alkaa olla jo loppuunkaluttu, mutta katsotaan nyt, kuinka paljon tämänkertainen tähtikaarti pystyy puhaltamaan henkeä parketille.

Tanssioppilaina tuttujen opettajien kanssa nähdään Kristiina Halttu, Shirly Karvinen, Sami Sykkö, Janina Fry, Jare Brand, Virpi Sarasvuo, Jesse Markin, Touko Aalto, Miisa Rotola-Pukkila, Niklas Hagman, Minna Parikka ja Jukka Hildén. Tanssilajeina ovat cha cha, hidas valssi, wieninvalssi, tango ja jive.

Joukkoon kuuluu siis näyttelijää, missiä, urheilijaa, poliitikkoa, muotivaikuttajaa, bloggaajaa, räppäriä – ja heidän harteillaan on, miten viihdyttävä kokonaisuudesta tulee.

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This