Parasta juuri nyt (30.11.2022): Suomalainen lastenmusiikki, poraaminen, Kaija Koo, Ronja Ryövärintytär, toimettomuus

30.11.2022
52520431621 5dac37f45a k

Kansallisteatterin Ronja Ryövärintytär. Kuva: Mitro Härkönen

Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petra Stolt on iloinnut muun muassa Ronja Ryövärintyttären satumaisesta maailmasta ja Kaija Koon karismasta.

1

Sain ilokseni kutsun marraskuussa vuosittaiseen Jellonagaalaan, jossa juhlistetaan suomalaisia lastenmusiikin tekijöitä. Koronatauon jälkeen tapasin joukon muusikoita, jotka sävellyksillään ja sanoituksillaan jäävät turhaan ”muun” musiikin varjoon.

Suomalainen lastenmusiikki on saanut viime vuosina paljon uusia tekijöitä ja monipuolistanut kenttää eri musiikkityylein. Kuuntele vaikka 100 lastenlaulua Yle Areenasta!

2

Muutimme keväällä vanhaan taloon, jossa oli seinät remontoitu ja tilkitty neitseelliseen kuntoon. Kun vihdoin muuten alkaa olla asiat melkein paikoillaan, on ollut ilo porailla uusia reikiä seiniin. Omat ruuvit ja omat taulut seinällä tekee talosta oman kodin.

3

Kaija Koon Tuulten viemää -kasetti pyöri aikoinaan ahkerasti stereoissa. Kuka keksi rakkauden oli ensimmäinen biisi, jota melkein menin 15-vuotiaana laulamaan laivan karaokessa – vaan en mennyt. Sittemmin Kaijan levyt ovat omaan korvaan liian väkinäisen voimaannuttavia.

Pari viikkoa sitten Mestarit-konsertissa koin kuitenkin pitkästä aikaa Kaija Koo -elämyksen, kun nelikon konkarein esiintyjä pesi nuorempien sukupolvien mestarit 10–0. Kaijalla on karismaa ja äänialaa, johon ei moni pysty.

4

Olen odottanut 11 vuotta, että lapseni olisi Ronja Ryövärintytär -ikäinen. Hän sai juuri luettua mainion Astrid Lindgrenin kirjan vuodelta 1981, josta on tehty vielä mahtavampi elokuva vuonna 1984. Ronjan ja Birkin maailma on ihanan satumainen ja vie hetkeksi jonnekin ihan muualle.

Ennen kuin siirrymme elokuvan pariin, lähdemme joulukuussa päiväretkelle Helsinkiin katsomaan, millaisen version Kansallisteatteri tekee klassikosta!

5

Viidentenä meinasin kirjoittaa Antin koulumatkasta, kunnes tajusin, että se oli valittu jo kahdesti Parasta juuri nyt -palstalle. Deletoin tekstin ja jäin miettimään, mistä muusta olen innostunut viime aikoina.

Tajusin saman tien, että se, minkä haluan mainita on hiljaisuus ja rauha, toimettomuus ja tylsyys. Ruuhkavuosia elävänä henkilönä en pysty nauttimaan noista neljästä mainitusta asiasta kovinkaan usein. Merkitsen kalenteriin kerran viikossa ”Älä tee mitään” ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin!

Petra Stolt

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua