Parasta juuri nyt (3.8.2022): Love on Spectrum, Jesse Markin, YouTuben opetusvideot, lähimatkailu, Sleepy

03.08.2022
LoveOnSpectrum

Love on Spectrum. Kuva: Netflix

Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petra Stolt on iloinnut muun muassa Netflixin Love on Spectrum USA -sarjasta ja Sleepy-podcastista.

1

Olen katsonut romantiikan nälkääni jo kaikki kiinnostavat brittiläiset epookkisarjat, hollywoodkomediat ja halvat tv-elokuvat. Useimmat vuosien varrella moneen kertaan. Lempeää kesäsarjaa tai -elokuvaa etsiessä huomasin, että Netflixiin oli tullut uusi, yhdysvaltalainen versio Love on Spectrumista (”Rakkautta autismin kirjolla” on ihan ok suomennos – jotain vähän sinne päin).

Normaalia realistisemman tosi-tv-sarjan ensimmäinen, australialainen versio, oli tervetullut vaihtoehto pahasti koukuttavalle 90 päivää morsiamena -humpuukille. Spektrin kirjoon mahtuu monta erilaista deittailijaa ja jos kokemusta ei treffeistä vielä ole, auttaa asiantuntija kokemattomia.

Erityistä kiitosta katsoja kokee hyvin tehdystä castingista – huolella valittujen päähenkilöiden osittain kömpelöihin rakkaustarinoihin voi spektriin kuulumatonkin samaistua.

2

Ylöjärven legendaarisen Räikkärock-festarin jatkumona on toista vuotta Räikänpuistossa järjestettävä Mökkirokki. Rantajätkien lisäksi Ylöjärven kaupunki on mukana tapahtuman järjestämisessä ja päivän pituinen festari onkin koko perheelle suunnattu, ilmainen tilaisuus.

Sunnuntaina 31.7. Orffien ja A. Aallon rytmiorkesterin lisäksi Räikänrannan lavalla sai vuoronsa myös ”Ylöjärven oma poika”, Jesse Markin. Markin on ollut yksi lempiartisteistani ensilevystään lähtien, ja livenä yhdessä bändinsä kanssa Markin on erityisen miellyttävä.

Jos sinulla on neljä minuuttia aikaa, anna Jesse Markinille mahdollisuus ja käytä minuutit Exodukseen.

IMG 9537

Jesse Markin. Kuva: Petra Stolt

3

Käyn joka kesä mato-ongella. Etsin joka vuosi uuden, kauniin paikan eikä saaliilla ole niinkään väliä. Mukavinta on rauhallinen ja lempeä tunnelma. Tänä kesänä ahvensaalis saatiin Jämsän Kuorevedeltä. Poikkeuksellisesti kalat tuotiin rantaan asti, sillä kala-allergikkona minulla ei ole yleensä tapana nauttia saaliista uusien perunoiden tai kananmunakastikkeen kanssa. Ystäväni halusi kuitenkin kokeilla ahventen perkaamista ja vaikka lapsena vietin kaikki kesät veneellä Suomenlahdella, ei perkaaminen onnistunut ihan niin helposti vanhasta muistista.

Mutta hei, kiitos Google, YouTube ja opetusvideot. Meillä kotona -lehden opetusvideon avulla opimme hetkessä nylkemään pikkukaloja.

YouTube on täydellinen paikka etsiä apua erilaisiin ongelmiin, joissa video auttaisi eteenpäin. Oli sitten haasteena bass lesson for dummies tai back post double -silmukka, YouTubesta löytyy apu.

IMG 9473

Matti-pässi. Kuva: Petra Stolt

4

Kun lompakon sisältö, lentomatkailun aiheuttama syyllisyys tai kesäloman pituus ei mahdollista etelänlomaa, antaa lähimatkailu sitäkin enemmän. Pelkästään Tampereella ja ympäryskunnissa on nähtävää useiksi lomaviikoiksi.

Hämeenkyrön puolella on muun muassa kukkoja, kanoja, pupuja ja perheemme suosikkeja, viiriäisiä, vilisevä kesäkahvila Kukkokuppila (Huom! Gluteenittomia vohveleita saatavilla!) ja idyllinen Yrjölän marjatilan kahvila-puoti-eläinpiha.

Toiselta puolen, Pälkäneen Laitikkalasta, huhu kertoo, että Suttisen marjatilalla avautuisi elokuussa jälleen maissilabyrintti! Suttisella on muuten mielestäni monipuolisin lähiruokapuoti. Matkalla Laitikkalaan voi pysähtyä vaikka uimaan Kangasalan Kuohuun!

Ja jos lähialueet alkaa kyllästyttää, voi aina hurauttaa puolitoista tuntia kohti rannikkoa ja viettää landepäivän Koivuniemen herran maatilameiningeissä (terveisiä Matti-pässille!) tai reilu tunti Turun suuntaan, Loimaalle, Alpo Jaakolan extraspesiaaliin patsaspuistoon.

IMG 9385

Alpo Jaakolan patsas. Kuva: Petra Stolt

5

Elämän levottomia hetkiä varten olen jo vuosia harrastanut erilaisia kuunneltavia rentoutuksia (suurin osa keskivertoja, hyviä vain vähän), mindfullness-harjoituksia (ks. edellinen), uneen liittyviä podcasteja (ks. edellinen) ja rauhoittavaa, ambient-henkistä musiikkia (ks. edellinen).

Vasta, kun törmäsin amerikkalaiseen Sleepy-podcastiin, jossa käheä-ääninen Otis Gray lukee vanhoja kirjoja unisaduiksi, löysin sen, mitä olin vuosia kaivannut. Grayn samettisen matala ja tasaisen varma ääni saa minut takuuvarmasti uneen. Aloitan usein seuraavana iltana saman tarinan taas uudelleen alusta nukahdettuani kesken jakson.

Pari vuotta sitten ensilähetyksensä saanut Sleepy saa uuden jakson melkein viikottain, ja luetuissa kirjoissa on ikisuosikkejani, kuten Jane Austenin Emma tai Jules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä – sanakirjaa unohtamatta!

Petra Stolt

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua