Parasta juuri nyt (4.1.2021): Jean-Michel Jarre, pikkuleijonat, Motomaatti, pakkanen, kotona friteerattu ruoka

04.01.2021
Jean-Michel Jarre

Syntsataikuri Jean-Michel Jarre on jo 72-vuotias, mutta yhä kovassa vedossa.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juha Kurkikangas diggailee ranskalaisesta syntikkamusiikista ja seuraa nuorten miesten MM-lätkää.

1

Oscar-palkitun elokuvasäveltäjä Maurice Jarren poika Jean-Michel André Jarre tarjosi faneilleen uuden vuoden aattona virtuaalisen konsertin, mikä striimattiin verkossa. Ympäristönä oli niin ikään virtuaalisesti (sattuneesta syystä) aikaansaatu Notre Damen katedraalin pääsali.

Artisti oli tapahtumaa varten miksannut biisejänsä – ties monennenko kerran – uuteen moderniin kuosiin, ja lopputulosta on voinut 31.12.2020 lähtien kuunnella myös esim. Spotifyssa.

2

Nuorten miesten (tai vanhojen poikasten, ihan miten vaan) lätkän MM-kisojen katselusta on kuin varkain syntynyt perheeseemme uusi uuden vuoden traditio, joka on täysin syrjäyttänyt aikaisemmin töllätyn Keski-Euroopan mäkiviikon. Sorry vaan mäkimiehet, mutta se nyt vaan on niiiiiin paljon mukavampi seurata lajia, missä suomalaisilla on realistiset mahdollisuudet mitaleille. Go pikkuleijonat Go!

3

Normaalisti pyrin tekemään korealaisen ostoskassimme pikkufiksaukset (renkaanvaihto, sisätilojen putsaus jne.) itse, mutta pari viikkoa sitten rupesi laiskottamaan. En millään viitsinyt alkaa nojailemaan kuraiseen peltiin, kun auton toinen ajovalo meni joulun alla pimeäksi. Päätin testata Pirkkalan Motonet-myymälän pihassa sijaitsevaa Motomaattia, jonka drive-in ulkokatoksessa voi teettää menopeliinsä nopeita huoltotoimenpiteitä.

Uusi polttimo löytyi työkalulaatikosta, minkä jälkeen ajelin räntäsateessa pelipaikalle. Pääsin jonottamatta heti käsittelyyn enkä ehtinyt kunnolla edes autosta ylös nousta, kun nuori automekaanikon alku oli jo hoitanut homman. Työpalkkaa kaveri pyysi vitosen. Viisi euroa. Kaljatuopin hinta. Luulin ensin kuulleeni väärin, mutta seinässä ollut hinnasto vahvisti asian. Yllätys oli varsin miellyttävä, sillä olin henkisesti varautunut nelinkertaiseen kustannukseen. Kerran näinkin päin. Saivat samalla uuden vakiasiakkaan.

Kotiin palatessani mietin, miten kyseinen firma kerää työmiehillensä palkan silloin, kun eteen kelkotaan 20 vuotta vanha ranskalaisen autonsuunnittelutaidon helmi, jossa pelkän etuvalon vaihto vaatii lähes koko nokan purkamisen osiin. Ehkä sieltä tiskin alta löytyy niille sitten eri hinnasto.

4

Pysyy. Ei pysy. Pysyy. Ei pysy. Siis, lumi. Suomalaisesta talvesta on viime vuosina muodostunut rasittava kissa ja hiiri -leikki lämpimän ja kylmän kelin välillä. Juuri tätä kirjoittaessa miinuspuoli on onneksi hieman niskan päällä. Mitään -30 asteisia överejä ei kukaan kaipaa, mutta sellainen tasainen pikkupakkanen tuonne maaliskuun loppuun asti olisi tosi kliffa jutska.

5

Joulupukki roudasi keittiöömme laitteen, jonka olemassaolosta en ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut; kiertoilmakypsentimen. Monitoimikoneen näköinen värkki on osoittautunut mainioksi peliksi. Ranskalaiset, wingsit ja kaikki muukin grillikioskista aikaisemmin noudettu ruoka syntyy nyt kotioloissa yllättävän notkeasti. Itse asiassa jopa rapeampana ja maukkaampana kuin mitä moni nakkimaakari kadun varressa tarjoaa. Ja mikä parasta – ilman kärisevää ja epäterveellistä rasvaa. Nam.

Juha Kurkikangas

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua