Parasta juuri nyt (29.11.2023): Norsu Hämeensillalla, Suuri Buster, Monty Pythonin maailma Monty Pythonin mukaan

29.11.2023
KUVA1 Norsu Hämeensillalla (kopio)

Norsu Hämeensillalla. Piirros: Joona Kukkola

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Johanna Peltolan listalla on podcastia, dokumenttia ja elämäkertaa.

Päivä on lyhimmillään ja vitsit välillä vähissä. Juuri maahan tullut lumi ja pakkanen tosin piristävät mieltä. Iloa pimeneviin iltoihin voi etsiä vaikkapa lempikoomikoiltaan.

1

Norsu Hämeensillalla -sirkuspodcast ei käsittele suoranaisesti komediaa vaan sirkusta. Piia Karkkola ja Lari Aaltonen ovat tehneet mielenkiintoisen, sirkusta eri näkökulmista käsittelevän podcastin. Jaksot kestävät vain puoli tuntia, joten niiden kuuntelu on helppoa ja vain vähän aikaa vievää. Podcastin sirkusmaiseen tunnelmaan virittävät musiikit ovat Joona Kukkolan käsialaa.

Kuuntele podcastia Spotifyssä.

2

Näyttelijän ja koomikon ammatit ovat usein periytyneet vanhemmilta lapsilleen. Näin kävi myös Buster Keatonille.

Keaton esiintyi aivan pikkupojasta asti vanhempiensa kanssa ja teki temppuja, jotka ovat nykypäivänä ja olivat omana aikanaankin hieman kyseenalaisia. Keatonin päätähuimaavat temput vaativat fysiikkaa, taitoa ja rohkeutta.

Dokumenttielokuva Suuri Buster (The Great Buster: A Celebration, 2018) on katsottavissa Yle Areenassa.

3

Taiteilijoiden elämäkerrat ovat kiinnostavia. Suosittelenkin, että otat luettavaksesi lempiartistisi elämäkerran tai valitset jonkin yllättävän taiteilija, jonka työstä et välttämättä tiedä juuri mitään.

Tällä hetkellä omalta yöpöydältä löytyy Bob McCaben toimittama Monty Pythonin maailma Monty Pythonin mukaan (2005), joka kertoo brittikoomikkoryhmään kuuluneesta Graham Chapmanista.

Johanna Peltola

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua