Parasta juuri nyt (29.10.2023): Oho-kirjat, Jukka Itkonen, Soiva syli, Koko Britannia leipoo, James Blake

29.10.2023
OhoKannet

Kuvat: WSOY

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aino Louhi on syventynyt taaperokirjallisuuteen sekä Jukka Itkosen runoihin, ahminut leipomisrealityä ja kuunnellut James Blakea.

1

Kirjoitin Parasta juuri nyt -palstalle viimeksi yli puolitoista vuotta sitten helmikuussa. Sittemmin maailma on mullistunut muun muassa lapseni syntymällä, joka tuntui ravistelevan koko aiemman elämäni osaset suloisesti sekaisin. Hidas jälleenrakentaminen on käynnissä.

Lapsi on tuonut mukanaan heti alusta asti uusia kulttuurikokemuksia. Vaikka olen työskennellyt jonkin verran lastenkulttuurin parissa aiemminkin, vasta tämä elämänvaihe on antanut tilaisuuden syventyä esimerkiksi omaa lapsuuttani tuoreempaan kuvakirjallisuuteen.

Viimeisen parin kuukauden aikana lapsi on toden teolla kiinnostunut kuvista ja kuvakirjoista, ja erityisesti kuvittaja Liisa Kallion ja kirjailija Eppu Nuotion pahvikantiset Oho-kirjat (WSOY) ovat olleet kovassa huudossa. Kirjoissa taapero nimeltä Oho puuhailee sitä mitä taaperot nyt puuhailevat: maistelee (kaikkea), kiukuttelee (kaikesta), oppii (nopeasti) ja niin edelleen. Taustalla häärii isä, jonka syliin on hyvä aina palata. Kirjat resonoivat meissä kummassakin, niin tuttuja ja lohdullisen samastuttavia ovat niiden tuokiokuvat.

Kun yhtä ja samaa kirjaa tulee tankattua kymmenisen kertaa päivässä, on tärkeää että ne muutamat lauseet ja melko pelkistetyt kuvat ovat just eikä melkein; että kirjassa on ihan oikea tarinankaari, joka kuljettaa alusta loppuun. Tässä Nuotio ja Kallio onnistuvat taiten.

2

Lapsen nukuttaminen on toistaiseksi ollut yksi haastavimmista – tai ainakin puuduttavimmista – vanhemmuuden velvollisuuksista. Menemättä sen syvemmälle aiheeseen annan palstan sisältöön sopivan kulttuurivinkin: illan nukutusrutiinimme valopilkku ja lohtu on jo vuoden ajan ollut Yle Areenasta löytyvä Soiva syli -muskarisarja ja sen ”unimuskari”-jakso Uinu uinu untuvainen.

Tamperelaismuusikkojen Petra ja Pekko Käpin esittämä viiden tuutulaulun kimara antaa kauniin ja rauhoittavan hetken lapsen kanssa ennen kuin varsinainen nukutushelvetti alkaa – jos alkaa. Välillä nimittäin saattaa käydä niin, että lapsi ihan oikeasti simahtaa Tuu tuu tupakkarullan jouhikkoversion tahtiin.

Soiva syli Yle Areenassa.

3

Nukutusrumban jälkeen pieni rentoutumishetki on tarpeen. Tällä hetkellä oman eskapismintarpeeni täyttää parhaiten The Great British Bake Off eli Koko Britannia leipoo, tuo leipomisrealityjen kuningatar, jonka 13. kausi pyörii parhaillaan MTV3:sen ohjelmistossa.

Hulvattomat juontajat Noel Fielding ja Matt Lucas sekä tiukat mutta lämpimät tuomarit Prue Leith ja Paul Hollywood luotsaavat taitavia amatöörileipureita hikisissä telttaolosuhteissa (teltta toki sijaitsee keskellä englantilaista kartanopuutarhaa ja on huippuvarusteltu). Jotain oudosti tyydyttävää ja tyynnyttävää on katsoa heidän vatkaamistaan, vaivaamistaan ja jännittämistään uunien ääressä, lopputuloksista puhumattakaan. Fieldingin ja Lucasin absurdi ja hetkittäin alakoulun iltapäivähepuleita muistuttava huumori tarjoillaan sopivan kokoisina annospaloina leipomishommien lomassa.

4

Jukka Itkonen (1950–2021), arvostettu runoilija, näytelmäkirjailija, sanoittaja, muusikko ja monta muuta asiaa, ehti elää ja luoda koko elämänsä ilman että noteerasin hänen työtään. Mutta nyt, asemoiduttuani uusien hyllyjen väliin kirjastossa hänen mahtavat runonsa ovat tulleet tietoisuuteeni kertaheitolla. On hieman haikeaa löytää itseään koskettava tekijä ja hänen tuotantonsa postuumisti, mutta onneksi luettavaa on paljon.

Useita Itkosen runokokoelmia on kuvittanut Matti Pikkujämsä ja he ovatkin olleet oiva parivaljakko. Kummallakin on taito yhdistää sielua puhutteleva kauneus ja lämmin huumori toisiinsa. Viimeiseksi yhteistyöksi jääneen Kultapöllö-kokoelman (Lasten Keskus, 2021) aloittava Säkeiden siivin olkoon tässä näytteenä Itkosen suloisista loppusoinnuista:

Niin se on täällä
ihmisen laita,
vaikka olisi yllä heliumpaita,

ihminen ei luonnostaan lennä.

Hän ei omin avuin
voi ilmaan mennä.

Huidoin taikka räpyttelin,
pompin taikka hiivin,

lentoon voin päästä
vain säkeiden siivin.”

5

James Blaken notkea enkelinääni on ihanaa mutta minulle hetkittäin jopa liian hunajaista kuultavaa. Uusimmalla, syyskuussa ilmestyneellä levyllään Playing Robots Into Heaven (UMG, 2023) hän säännöstelee lauluaan viisaasti ja päästää tuottaja-dj -roolinsa vaihteeksi pääosaan.

Tuloksena on hyytäviin myöhäissyksyn päiviin sopivaa jäänkirkasta elektronista musiikkia, jossa Blaken ääni on yksi instrumenteistä, usein vahvasti efektoituna ja luuppaavana. Levyllä on tekno- ja ambientvaikutteiden lisäksi toki myös yllin kyllin blakemaista haikeutta ja kauneutta. Tykkään!

Aino Louhi

* *

Äänestä meitä!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys. 

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua