Parasta juuri nyt (28.6.2024): Naivistit Iittalassa, Eino Leino, Mikko Huoviala, Vanhasta uudeksi

28.06.2024
Juice stage 51

Mikko Huoviala ja Lauri Mikkola Juice Leskisen roolissa. Kuva: Daniel Paul

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Heli Mustonen on ihastellut kuvataidetta ja käynyt katsomassa Juice-musikaalin.

1

Pipo löystyy ja elämässä on taas värejä. Liki 50 naivistin yhteisnäyttely Iittalassa 100-vuotiaassa puukoulussa on jotakin sellaista, jota ei kannata jättää väliin.

Tuttujen taiteilijoiden joukossa on tänä kesänä yhdeksän uutta nimeä. Heistä etenkin tamperelaiset kuvataiteilijat Emmi Kallio ja Hannamari Matikainen tärähtivät itselleni tajuntaan.

Vanhoista takuuvarmoista Iittalan naivisteista näyttelyssä on muun muassa Eino Viikilän teoksia. Ihmettelen, elleivät edes hänen humoristiset keramiikkaveistoksensa tuo iloa ihmisen pääkoppaan.

Ankara suositus siis Iittalan naivisteille tänäkin kesänä. Ei kai tuota puhdasta ja miellyttävän hulluakin mielihyvää ole liikaa tarjolla.

Naivistit Iittalassa: Keltainen talo -kesänäyttely avoinna 1.9.2024 asti joka päivä klo 10–19. Puukoulu/Hollaajantie 2, 14500 Iittala.

2

Nostalgia, tuo iki-ihana muistoissa möyrimisen aatesuunta. Nostalgian nimissä kaivoin levyhyllystä Vesa-Matti Loirin levyttämän Eino Leino -levyn vuodelta 1978. Ostin sen itselleni 15-vuotiaana synttärilahjaksi. Siinä menikin sitten äitimuorin kanssa koko juhannus itkiessä. Levy on niin loistava, että voi vain ihmetellä, miksi tällaisia runolevyjä ei enää synny.

Eino Leinon päivää, runon ja suven päivää, vietetään taas 6. heinäkuuta. Pirkanmaalla järjestetään tuona päivänä Eino Leino 110 vuotta -konsertti, jossa ennakkotietojen mukaan kirjailija Hannu Mäkelä puhuu Leinon runoista ja hänen viettämästään kesästä Kukkialla. Paikkana on Rautahovi Rautajärvellä. Kyllä sinne on mentävä, kun Suomen paras Eino Leino-asiantuntija puhuu.

Eino Leino 110 vuotta -konsertti Rautajärven Rautahovissa 6.7.2024 asti.

3

Joskus käy niin, että takuuvarma resepti ei enää toimikaan. Suomen Kesäteatterin Juice-musikaali asuinkaupungissani Valkeakoskella ei rynninyt maaliin, mutta siitä huolimatta valkeakoskelainen saa lähteä näytöksen jälkeen kotiin rinta rottingilla. ”Oman kylän poika” Mikko Huoviala vetää pisteet kotiin niin vastaanpanemattomalla Juice-karismalla, että melkein jo originaalikin jää kakkoseksi.

Mikko Huoviala on pitkän linjan harrastajanäyttelijä, joka on kuin puolihuomaamatta siirtynyt taustalta tähdeksi näinä vuosina. Vaatimaton mies, joka ei tee itsestään numeroa, on saanut kypsyä kuin teatteriyleisöltä salaa. Niin odotan seuraavia koitoksia, sillä Mikko on vaan niin hyvä lavalla.

Lue Kati Eskolan Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio Juice-musikaalista täältä.

4

Että piti tämäkin päivä nähdä. Olen kuvitellut, että netissä julkaistavien juttujen kommenttikentät ovat yhtä soopaa, mutta taas kuvittelin väärin. Yle julkaisi 21. kesäkuuta toimittaja Sari Casalin jutun, jossa Stiginä tunnetuksi tullut muusikko Pasi Siitonen ja tuottaja Matias Melleri kertovat kokeiluistaan tekoälymusiikin ihmeellisessä maailmassa.

Jutussa olevalla videolla näytetään, kuinka ihmisen tekemältä kuulostava kappale syntyy 25 sekunnissa. No, ihan täydellinenhän se ei ole, ei likimainkaan. Juttu kertoo tekoälyn hyödyntämisestä musiikinteossa, ja myös siitä, mihin tekoäly muusikon mielestä sopii ja mihin ei.

Ja tadaa – sitten alkaa kiivas keskustelu kommenttiosiossa. Parin päivän aikana puolensataa kommenttia, jotka ovat enimmäkseen pitkiä, perusteltuja ja asiallisia. Kommentit ovat puolesta ja vastaan ja ne ovat faktoiltaan kuin hyvä lisäartikkeli aiheeseen.

Olen hämmentynyt. Suomalainen osaa yhä keskustella ja kirjoittaa.

5

Välillä netissä on näitä testejä, että oletko kateellinen ihminen. Myönnetään, että ainakin tanskalaisten taidot kierrättää ja tuunata tekevät vähän kateelliseksi. Tanskassa on sellaisia mahtavia kivijalkamyymälöitä, joissa kierrätettyjä ja tuunattuja esineitä myydään tyylikkäästi ja taidolla.

Yle näyttää parhaillaan tanskalaista ohjelmaa Vanhasta uudeksi – kierrätysvinkkejä. Olen siitäkin kateellinen. Miten kierrätysyrittäjät, kierrätysmateriaaleja käyttävät taiteilijat ja kierrätysbloggaajat saavatkin homman näyttämään niin leppoisalta ja mukavalta. Olen päättänyt seuraavassa elämässä syntyä tanskalaiseksi, piste.

Jaksoja on nähtävissä Yle Areenassa ainakin vielä syksyyn saakka.

Heli Mustonen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua