Parasta juuri nyt (28.1.2022): Kot-kat, Doris, Hulda Huima, Majid Bekkas, Taide elää Tampereella

28.01.2022
154702615 1814363348718337 2018617809703683677 n

Kuva: Kot-Kat-yhtyeen Facebook-sivu

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juhani Koivisto kehuu musiikkia meiltä ja Marokosta sekä intoilee tulevan viikonlopun taidetapahtumasta Tampereella.

1

Kot-kat on tamperelainen avantgardistinen rock’n’roll-yhtye, jonka rosoinen, särisevä ja rämisevä musiikki suodattuu kuin ihmeen kaupalla aina jokaisessa biisissä jonkinlaiseksi pieneksi pophelmeksi. Nerokkaan rankkaa ja kevyttä musiikkia samaan aikaan. Sellaistahan elämä on.

Kot-kat -yhtyeeltä on tullut viimeisen parin vuoden aikana muutamia singlejä sekä EP-levyjä, kaikki loistavia.

2

Vieraillessani viime viikolla Laukontorin Antikvariaatissa paikan pyörittäjä Nike Sarapohja laittoi soimaan Doriksen Manse by Night -kasetin ja kysyi olenko kuullut sitä. En ollut tietoinen edes koko bändistä. Ensimmäisenä lähti soimaan albumin nimikkobiisi ja sehän oli aivan välitön hitti.

”Ei mikään voita näitä öitä
kerrostaloja ja tietöitä

En voi parempaa mää löytää
kuin Manse by Night”

Doris ei ole rockia vaan jotain woudemaista poppia. Silti voi sanoa, että manserock voi 2020-luvun alussa paremmin kuin koskaan.

3

Hulda Huiman albumi Ilma (Helmi Levyt, 2021) ilmestyi viime vuoden lokakuussa ja se on jälkimmäinen osa kahden levyn kokonaisuutta. Ensimmäinen osa Maa ilmestyi vuonna 2019. Yhdessä levyt muodostavat ”Maailman”.

Hulda Huimalta on tullut nyt yhteensä neljä albumia. Rakastan niitä kaikkia. Jostain syystä otin tämän uusimman levyn kuunteluun vasta pari viikkoa sitten. Jo ennen kuin kävin kääntämässä vinyylin puolta tajusin, että tässähän soi Hulda Huiman paras levy!

Levyllä yhdistyvät Hulda Huimalle tyypilliset elementit, kuten kauneus, melankolisuus ja toiveikkuus, mutta nyt ne on puettu mukaan tuotuihin elektronisiin äänimaailmoihin. Hitaahkot folkrock-laulut soljuvat käsittämättömän hyvin yhteen Samuli Tannerin luomien elektronisien äänien kanssa.

Hulda Huiman yhtye Hitaat sekunnit eli kitaristi Juuso Paaso, basisti Ville Laurila ja rumpali Aleksi Karppinen on loistovireessä läpi koko levyn.

4

Marokkolainen Majid Bekkas esiintyi viime vuonna Tampere Jazz Happeningissä Magic Spirit Quartet -nimen alla. Keikka oli kaikessa loistavuudessaan hypnotisoiva.

Vuonna 2020 ACT-levy-yhtiö julkaisi albumin Magic Spirit Quartet. Bekkas soittaa levyllä oud-luuttua, harvemmin kuultua bassoluuttua guembria ja sähkökitaraa, minkä lisäksi hän laulaa. Levy on hyvinkin perinteistä jazzia, mutta koko ajan mukana on vahva spirituaalisuus.

Muut soittajat tanskalainen rumpali Stefan Pasborg, ruotsalainen kosketinsoittaja Jesper Nordenström ja ruotsalainen trumpetisti Goran Kajfeš luovat Bekkasin kanssa ihmeellisen ja kiehtovan keitoksen. Levyä kuunnellessa oikein odottaa kuinka joku soittajista vähän yllättäen aloittaa soolonsa, joka saattaakin jatkua sitten siitä laululla.

5

Tulevana viikonloppuna Tampereen G Livelabissa tapahtuu. Se on ihmeellistä näinä aikoina.

Kyseessä on Taide elää Tampereella -pop-up. G Livelabissa on useiden toimijoiden, kuten Eclipse Musicin, Rockadillo Recordsin, Folk Extremen, Tampereen levyjen ja Hiljaisten levyjen myynti- ja esittelypisteitä. Dj:t Janne Laurila, Pauli Kallio ja Jukka Junttila soittavat musiikkia, ruokaa on saatavilla ja kaikkea sellaista. Kollegani Tampereen kaupunginkirjastolta tuovat paikalle sunnuntaina Liikkuvan kirjaston.

Kohti parempia aikoja, ja isoa kättä G Livelabille ja muille kulttuurialan toimijoille!

Juhani Koivisto

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua