Parasta juuri nyt (27.11.2020): Karjalan kielen päivä, Joulutori, Thelma ja Louise, Semmarit, Suomen ilmanlaatu

Loimolan Voima eli Mika (vas.) ja Niko Saatsi elvyttävät karjalan kieltä musiikillaan. Kuva: Aila-Liisa Laurila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila viettää karjalan kielen päivää ihailee Semmareita ja henkäilee Euroopan puhtainta ilmaa.

1

Hyvää karjalan kielen päivää! Sitä vietetään tänään perjantaina 27.11.2020. Päivää on juhlittu vasta vuodesta 2016 alkaen. Karjalan kieltä on kylläkin puhuttu Suomen alueella yhtä kauan kuin suomeakin.

Vuonna 2009 tasavallan presidentti Tarja Halonen allekirjoitti asetuksen, jossa karjalan kieli mainitaan ei-alueellisena vähemmistökielenä. Suomessa puhuttu karjala otettiin tuolloin Euroopan neuvoston alueellisia tai vähemmistökieliä koskevan peruskirjan piiriin.

Elvytystyötä on tehty lujasti viime vuosina. On valmistettu oppi- ja sanakirjoja, tehty musiikkia, kokoonnuttu seminaareihin ja vaalittu hiukan perinteitäkin. Hienoa esimerkkiä näyttää duo Loimolan Voima, joka julkaisi tänä vuonna karjalankielisen albumin Ruttomužikan kyynäl (Loimola Lo-Fi).

Karjalassa on useita murteita ja omassa perheessäni se on livvinkarjala: ”Dai meile valgei nouzou vie, se tulou, vaigu pidäy uskuo hyväh!”

2

Tampereen Joulutorin avautumista pitää odottaa vielä kokonainen viikko, vaikka mökit sun muut tarpeelliset tavarat näyttävät jo seisovan paikoillaan. Tavarataloissa mennään jo joulua täysillä.

Torimökkien luukut pysyvät kiinni, mutta avataan 4. joulukuuta aamupäivällä. Glögiravintola on luvattu pitää päivittäin auki 22. joulukuuta kello 20 asti. Saas nähdä.

Jos kaikki jaksavat muistaa koronarajoitukset, voidaan nauttia joulutunnelmasta, vaikka kaikki onkin tänä vuonna supistetussa muodossa.

Uskon, että melko turvallisesti voi kaupungilla kierrellä katsomassa 75:ää jouluikkunaa, joista kauneinta voi myös äänestää.

2..Joulutori 7379

Joulupukki, joulupukki, tuletko meille myös tänä vuonna? Todennäköisesti tämä vanha ukko alkaa taas hiippailla viikon kuluttua Tampereen Joulutorilla. Kuva: Event Company Oy

3

Ikisuosikit Thelma ja Louise ovat täällä taas! Lähes 30-vuotias klassikkoelokuva kertoo naisten todellisuudesta, rehellisyydestä ja vapaudesta. Se muutti tavan nähdä maailmaa.

On suorastaan hämmentävää, miten Callie Khourin kirjoittamassa ja Ridley Scottin ohjaamassa road moviessa riittää analysoitavaa loputtomiin.

Kokemuksia ja kommentteja elokuvasta kannattaa katsoa dokumentista Thelma ja Louise, yhä sydämissämme (Catching Sight of Thelma & Louise, USA 2017). Se löytyy Ylen Areenasta.

Ylen Teema-kanavan elokuvafestivaali on tuonut ruutuun elokuvia, joista ei Suomessa ole koskaan kuultukaan. Thelma & Louise (USA, 1991) on kaikkea muuta kuin sellainen, mutta totta kai katson taas. Se näkyy Teemalla lauantaina 28.11. kello 21.30 ja löytyy Areenasta viikon ajan.

3.Thelandlou1

Thelma ja Louise eli Geena Davis (oik.) ja Susan Sarandon muistetaan ikuisesti 30 vuotta sitten kuvatusta elokuvasta. Kuva: MGM

4

Sain taannoin lahjakortin, jolla ostin liput muistaakseni viiteen eri konserttiin. Yksi valinnoista oli Semmarit. Nyt ei ole lahjakorttia, mutta Semmarit olisivat jälleen Tampereella.

Tänä perjantai-iltana 27.11.2020 on tarjolla Semmarien eli alkuperäisesti Seminaarimäen Mieslaulajien 30-vuotiskeikka Tullikamarin Pakkahuoneella. World Tour 30!

Luvassa on parikymmentämiehisen a cappella -ryhmän show, johon kuuluu aina iso pläjäys huumoria. Ryhmä perustettiin muuten jo vuonna 1989.

4.Semmarit @ Lahden sibeliustalo © Ville Huuri @huuricreative

Semmarit vie 30-vuotisjuhlakiertueellaan muun muassa ranskalaisiin tunnelmiin. Kuva: Ville Huuri

5

Covid-19 niittää tylysti ihmissatoaan pitkin maailmaa, mutta kaikki toivo ei ole mennyt. Jotkut asiat kehittyvät parempaan suuntaan. Sellainen on esimerkiksi ilman laatu Euroopassa.

Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) raportissa kerrotaan, että vain neljässä Euroopan maassa eli Irlannissa, Islannissa, Virossa ja Suomessa pienhiukkaspitoisuudet jäivät viime mittauksessa alle Maailman terveysjärjestön (WHO) tiukkojen ohjearvojen.

Viime kevään liikkumisrajoitusten aikaan ilman epäpuhtaudet vähenivät arviolta jopa 60 prosenttia monissa Euroopan maissa.

Aila-Liisa Laurila

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua