Parasta juuri nyt (27.10.2022): A Tribe Called Quest, Brooklyn Nine-Nine, Jyrki, Chrono Trigger, Twenty Thousand Hertz

27.10.2022
BrooklynNine

Brooklyn Nine-Nine. Kuva: Netflix

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä on tapittanut poliisisarjaa, muistellut Jyrkiä ja nautiskellut 1990-luvun alun hiphop-klassikosta.

1

1990-luvun alkupuolella hiphopissa muotia olivat jazz-vaikutteiset biitit, yhteiskunnallinen kantaaottavuus sekä selkeä artikulointi. Kukaan ei noudattanut näitä doktriineja paremmin kuin A Tribe Called Quest, jonka kolmas albumi Midnight Marauders juhlii pian 30-vuotispäiviään. Itärannikon skenen kirkkaimpiin jalokiviin kuuluva boom bap -pläjäys kuulostaa edelleen yhtä raikkaalta kuin vuonna 1993.

2

Yläasteella historian opettaja totesi usein kadehtivansa meitä nuoria, sillä hän itse oli jo kuulemma lukenut kaikki maailman lukemisen arvoiset kirjat, mutta meillä oppilailla olisi vielä lukemattomia antoisia lukukokemuksia edessämme.

Hyviä kirjoja löydän edelleen tuon tuostakin, mutta välillä tuntuu, että televisio (varsinkin lineaarinen) on pelattu loppuun ja kaikki hyvät sarjat on jo katsottu. Onneksi joskus kuitenkin vastaan tulee vielä tv-viihdettä, joka tempaa mukaansa ja täyttää tyhjiön ainakin muutaman tuotantokauden verran. Viimeisin sarjakatsonnan kohdesarjani on Brooklyn Nine-Nine, joka tarjoilee upeaa Office-tyylistä työpaikkahuumoria newyorkilaisen poliisiaseman kontekstissa.

Brooklyn Nine-Nine Netflixissä.

3

Mullistava nuoriso-ohjelma vai työilmapiiriltään myrkyllinen burnout-tehdas? MTV3:n Jyrki (1995–2001) oli näitä molempia.

Ennätin vasta nyt Juuso Määttäsen ja Joonas Hytösen oivallisen aiheesta kertovan kirjan Jyrki 1995–2001 (Johnny Kniga, 2021) äärelle, ja sen myötä olen sukeltanut YouTube-kurimukseen. Take That -fanien haastattelu vuodelta 1996 kouraisee joka kerta yhtä syvältä.

4

Muutaman vuoden välein on hyvä tarkistaa, onko Chrono Trigger edelleen maailman paras videopeli. No onhan se! Tällä kertaa tahkoan läpi RPG-klassikon Nintendo DS -versiota, joka saattaa olla pelin definitiivinen laitos tarkastettuine käännöksineen ja animetyylisine cutscene-videoineen. Isolla ruudulla pelattuna PSX-versio tarjoaa parasta vastinetta rahalle pitkistä latausajoistaan huolimatta.

5

Miten McDonald’sin I’m Lovin It -jingle sai alkunsa? Millä tavoin Windows-käyttöjärjestelmän käynnistysääni on kehittynyt vuosikymmenten varrella? Kuinka syntyi Seinfeldin ikoninen bassointro?

Kaikkiin näihin kysymyksiin vastaa uusi lempipodcastini Twenty Thousand Hertz, joka on kaltaiselleni äänien ja äänisuunnittelun ystävälle pakollista kuunneltavaa viikosta toiseen.

Arttu Rantakärkkä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua