Parasta juuri nyt (25.5.2020): Puutarhapuuhastelu, Mrs. America, banaanikakku, REKO-myynti

25.05.2020

Cate Blanchett tekee Mrs. America -sarjassa upean roolisuorituksen Phyllis Schalflyna,

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Terhi Skaniakos on innostunut TikTokin käsityöläisvideoista ja HBO:n Mrs. America -sarjasta.

1

Kevät on viherpeukaloiden aikaa ja viimeistään alkava kesä innostaa aina puutarhapuuhasteluun. Jos ei ole pihaa, voi kasvien kasvatusta harrastaa ihan pienelläkin parvekkeella. Kukkien lisäksi erilaiset hyötykasvit ovat suosittuja ja niitä voi kasvattaa paitsi ruukuissa, myös amppeleissa tai vaikka kynttilälyhdyn sisällä! Itse kasvatettu ruoka on aina jotenkin erityisen hyvää. Kivoja vinkkejä parveke kasvatukseen löytyy muun muassa tästä ja tästä Ylen jutusta.

2

HBO:lla esitettävästä, 1970-luvun naisliikkeestä kertovasta Mrs. America -minisarjasta julkaistaan ensi viikolla viimeinen osa. Sarja on sekä sisällöltään että tuotannoltaan vakuuttava ja suorastaan koukuttava. Löyhästi todellisuuteen perustuva, naisten vapautusliikkeen ja sen konservatiivisen vastaliikkeen ympärille rakennettu sarja perustuu vahvoihin naisprofiileihin.

Näyttelijäkaarti on vaikuttava, muun muassa Cate Blanchett tekee sarjassa upean roolisuorituksen Phyllis Schalflyna, eivätkä muutkaan hänen varjoonsa jää. Jos aihe innostaa, suosittelen pariksi Caroline Criado Perezin kirjaa Näkymättömät naiset. Siitä saa hyvää mittaria sille, minkälaisessa maailmassa elämme nyt.

3

Helppo ja hyvää ilman lisättyä sokeria: banaanikakku.

Viimeisten kuukausien aikana on yhdelle jos toisellekin päässyt kertymään muutama ylimääräinen koronakilo. Samaan aikaan vaikuttaa siltä, että sosiaalinen media on saturoitu leivontakuvilla ja hapanjuurileivän resepteillä. Tämä banaanikakku maistuu hyvälle ja on todella helppo ja vaivaton valmistaa. Sopii myös meille ”ei niin käteville emännille”.

4

TikTok ei ole pelkästään nuorisolaisten juttu – se on osoittautunut myös tällaiselle keski-ikäiselle ihmiselle oivaksi ajanvietteeksi. Kuten muussakin sosiaalisessa mediassa, on TikTokissakin monenlaista sisältöä, mutta joukossa on myös mukavia vinkkivideoita ja käsityöläisten taidonnäytteitä. Päivää voi tauottaa vaikka katsomalla minivideoita siitä, miten näppärästi tehdään puusalvoksia!

5

Keväällä on ihan parasta, kun saa ensimmäisen kerran uutta satoa lautaselle! Luomu- ja lähiruoan suoramyynti on kasvanut viimeisten vuosien aikana kaikissa kaupungeissa. Esimerkiksi REKO-myynti (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) on oiva tapa ostaa tuotteita suoraan tuottajilta. Viime viikolla myyntiin tulivat ensimmäiset vihannekset, salaatit, retiisit ja ruohosipulit – suoraan lähiluomutilalta. Tämä on pelkkää nannaa ja yhtä juhlaa pitkälle syksyyn saakka!

Terhi Skaniakos

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This