Parasta juuri nyt (24.10.2020): Yökävely, matkojen muistelu, runot, paksut kirjat, luova kirjoittaminen

24.10.2020
2017 04 13 12.07.37

Triacastela, Calicia, Espanja. Kuva: Maarit Saarelainen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Maarit Saarelainen kaipaa Santiago de Compostelan caminolle, jossa ymmärsi kävelemisen kauneuden ja sielun lennon.

1

Yöllä on helppo kävellä. Mikä vapaus! Ja mikä ihmeellinen määrä happea, raikasta yöilmaa. Eikä ketään näy mailla eikä halmeilla.

2

Matkakuume on kova. Ja koska korona edelleen jäytää, muistelen niitä lukuisia matkoja joita olen vuosien varrella saanut tehdä. Ne ovat ehtymätön muisto varasto. Elämyksiä, sattumia ja kohtaamisia.

Kun ajattelen reissujani, tulee mieleeni taianomainen Machu Pichu, jonka korkeimmalle huipulle kipusin ”vahingossa”, koska lähdin kävelemään väärää polkua. Churissa varaamani yhden hengen huoneen oven takaa löytyi yllättäen seitsemän miestä ja kerrossängyt. Madridissa opin ensimmäisen espanjankielisen sanani, murciélago, kun kielikurssia edeltävänä yönä lepakko lensi hiuksiini.

Juuri nyt kaipaan Santiago de Compostelan caminolle, jossa ymmärsin kävelemisen kauneuden ja sielun lennon.

3

Nyt voin käpertyä sohvan nurkkaan. Ottaa pinon runokirjoja ja antaa palaa. Erilaisia runoja, uusia, vanhoja, outoja, tuttuja, klassikoita. Yllätä itsesi. Runo illassa pitää pään pimeänä.

Tässä ote Ilpo Tiihosen kokoelmasta Largo (2004). Se on kevätruno, mutta runon alku on mitä osuvin tähän lokakuun loskaan.

Se sataa

”Jos mättää märkää rättiä,
ei syytä säätä sättiä,

sää syytön on, vain säädytön
se on kuin sänky päädytön,

ja maahan kun jäät makaamaan
saat nähdä: taivaan siivoojat
tanssivat, säteilevät.”

4

Parasta juuri nyt on paksujen kirjojen lukeminen. Uppoutuminen niihin maailmoihin mihin halajaa.

Pascal Mercier: Yöjuna Lissaboniin (2010). Berniläinen latinanopettaja Raimund Gregorius poistuu kesken oppitunnin luokasta, jättää vakiintuneen elämänsä ja nousee Lissabonin yöjunaan. Matkalukemisena hänellä on Amadeu de Pradon kirja, joka vie hänet huikealle matkalle. Filosofinen teksti, jonka lopetettuaan tekee mieli aloittaa kirja alusta. Sivuja 611.

Haruki Murakami: Tanssi, tanssi, tanssi (2019). Taattua murakamilaista surrealismia, jännitystä ja outoja mysteerejä. Kiehtovia leikkauksia, leikkiä ajassa ja paikassa. Mikään ei ole lopulta sitä miltä alussa näyttää. Sivuja 561.

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin (2013). Inspiroiva, hauska, intiimi matkakertomus, jossa kirjailija lähtee jäljittämään sielunsisarekseen kokemaansa tuhat vuotta sitten elänyttä hovinaista Sei Shónagonia. Kirjaa on lajityyppejä sekoittava matkakirja, tietokirja ja päiväkirja. Sivuja 380.

5

Ota kynä ja paperia valmiiksi. Kyllä, kuulit oikein ihan tavallista paperia ja ihan tuiki tavallinen kynä. Valitse lehdestä ensimmäisen lause johon sormi osuu. Tai ota kirjahyllysi ensimmäisen rivin neljäs teos. Avaa. Lauseesi on kirjan ensimmäinen lause. Kirjoita se paperille ja jatka kirjoittamista viisi minuuttia, ilman että nostat kynää paperista. Älä ajattele, vaan kirjoita.

Maarit Saarelainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua