Parasta juuri nyt (22.6.2020): Sijoiltaan, kesänäyttelyt, mansikanpoiminta, urheilukilpailut, aamu-uinti

22.06.2020
Mansikka 1920

Mansikat kypsyvät nyt avomailla ja näitä kesän herkkuja pääsee vaikka ihan itse poimimaan marjatiloille.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila toipuu juhannuksesta lähtemällä liikkeelle. Koronavirus ei pystynyt viemään iloa kesästä.

1

Luulitteko, että tänä kesänä ei ole mitään eikä pääse mihinkään. Väärin! Pääsee vaikka mihin – ja voi mennä jopa sellaisiin paikkoihin, joihin et ikinä edes ajatellut lähteä.

Lappeenrannan taidemuseossa (Kristiinankatu 8–10) ja Etelä-Karjalan museossa (Kristiinankatu 15) esillä olevat kaksi Sijoiltaan-näyttelyä on toteutettu uudenlaisessa yhteistyöprojektissa, jossa tutkijat ja taiteilijat ovat saaneet asioita aikaan yhdessä. Työryhmä on löytänyt yhteistä ääntä vuoropuhelulla akateemisen ja taiteellisen tutkimuksen välillä.

Kyse on evakkoudesta ja pakolaisuudesta. Siitä, miten toisen maailmansodan pakolaiset ja evakot ovat tulleet hyväksytyiksi tai torjutuiksi uusissa yhteisöissään, millainen prosessi pakolaisuus on yksilöiden ja yhteisöjen elämässä ja miten vaikutus etenee seuraaviin sukupolviin.

Avajaispäivänä kävivät dosentti, FT Seija Jalagin ja kuvataiteilija Mika Karhu keskustelun, jonka voi katsoa Youtubesta

Sijoiltaan Antero Kahilan teos Aino

Antero Kahilan maalaus Aino, Suistamosarja, 2019–2020, öljy kankaalle on esillä Lappeenrannan taidemuseossa.

2

Mäntyharjun taidekeskus Salmela on täynnä elämää tänäkin vuonna ja kesän näyttelyyn voi tutustua myös virtuaalisesti. Virtuaalinäyttelyyn on myytävänä lippuja yhdeksi tai kahdeksi päiväksi.

Joskus on kiva matkustaa paikan päälle, mutta usein on mukavaa, kun ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään. Vähän matkan päähän pääsee aina helpommin kuin kauas. Joskus lähellä on yhtä kaukana kuin lähin verkkoyhteys.

Oriveden Purnu on kiinni, muuta sen sijaan voi suunnistaa katsomaan taidetta vaikkapa Längelmäellä Lahnajärven rannalla sijaitsevaan Leporannan Taidekeskukseen (Vinkiäntie 745). Kuvataiteilija Jaana Pärssinen on koonnut pari päivää sitten avautuneen kesänäyttelyn luonnon helmaan. Läs-nä on Leporannan 49. kesänäyttely.

Toinen, mihin voi mennä, on Keramiikkataiteen suurnäyttely Ceramega 2020 Valkeakosken Sääksmäellä sijaitsevassa Voipaalan taidekeskuksessa. Kolmas on naivistien näyttely Villi, vapaa ja värikäs! Hämeenlinnan Iittalassa.

Iittalassa on mahdollista lisäksi osallistua omakuvatyöpajaan (15–30 euroa/henkilö) ja ainakin mukana jo olleiden kertomien kommenttien perusteella kokemus on ollut rentouttava ja vähän opettavainenkin.

Myös Laukon kartanon näyttelyt ovat nyt avoinna. Teokset on sijoitettu ilmavasti eri rakennuksiin kuuden hehtaarin pääsymaksullisella puistoalueella.

3

Kesän ensimmäiset mansikat on poimittu ja mansikkakesä on jo täällä, mutta ei kai vain osa sadosta uhkaa jäädä keräämättä, kuten uutisissa on kerrottu? Jospa kerrankin lähtisi poimimaan omat mansikkansa…

Retkikohteeksi sopivia marjatiloja löytyy joka puolelta, esimerkiksi Mattilan Marjatila Huittisista (Krhiniementie 353), Yrjölän tila Hämeenkyrön Mahnalassa (Maisematie 642), Niitty-Seppälän tila Pälkäneeltä (Pälkänevedentie 135) tai MarjaPuntari Kuhmalahdella (Pohjantie 507).

Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa päivän tilanne verkkosivuilta tai puhelimitse. Ja mansikoita kannattaa ehdottomasti syödä, koska niillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia.

4

On asioita, joita alkaa kaivata vasta silloin, kun niitä ei missään ole. Onneksi Manse PP pelaa nyt ja pesistä ja yleisö pääsee katsomaan Kaupin hienolle pesäpallostadionille Tampereella. Rajoituksia on toki näyttävä lista.

Lippuja on myytävänä vaikkapa 26.6.2020 pelattavaan naisten Superpesiksen Tampere–Lappeenranta-peliin. Manse PP on sijoitettu lohkoon A eli Etelälohkoon, jossa pelaavat myös Hyvinkään Tahko ja Lappeenrannan Pesä Ysit.

Heinäkuussa pelaavat myös miehet. Lohkossa pelaavat Hyvinkään Tahko, Kankaanpään Maila, Kouvolan Pallonlyöjät ja Manse PP.

5

Keskikesä on nyt saavutettu ja siitä kannattaa nauttia. Mikään ei ole virkistävämpää kuin pulahtaa järveen, jokeen tai mereen heti ensimmäiseksi aamulla.

Avantouimarien mielestä vedet ovat tietenkin jo lämmenneet liiaksi, mutta ohutturkkisemmille tilanne alkaa nyt olla juuri ja juuri siedettävä. Molskis ja loiskis!

Aila-Liisa Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua