Parasta juuri nyt (21.7.2021): Hapanjuuricroissantit, Armi Aavikko -kuunnelma, Aavikko, vesi, opastetut kävelykierrokset

21.07.2021

Minka Kuustonen on Armi Aavikko. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petra Stolt on iloinnut hapanjuuricroissanteista, yöuinneista ja erilaisista Aavikoista.

1

Ensimmäinen asia, mikä Turusta tulee mieleen, ei ole välttämättä kaupungin kulinaristiset ilot. Onhan siellä toki monta hyvää ravintolaa, mutta en tekisi pyhiinvaellusta sinne ruoan perässä. Kesälomareissun yksi, nyt raksitettu käyntikohteeni oli kuitenkin turkulainen Bageri Å, joka on tunnettu erityisesti hapanjuurituotteistaan.

Hyvin paistettu croissant on aina ollut minun juttuni. Myös maalaiscroissant, jonka pinta muistuttaa brezeliä, kelpaa! Bageri Å:n croissantit ovat kuitenkin ihan jotain muuta. Yksi hapanjuuricroissant tekeytyy kolme päivää ja on mehevä, rasvainen eikä muistuta lainkaan hotellin aamupalapöydän kuivuneita känttyjä. Menkää Turkuun!

2

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa on kekseliäästi tuotettu kuunnelmasarja yhdestä kuuluisimmista Miss Suomista. Armi Aavikkoa esittää Minka Kuustonen, mutta mukana on myös vanhoja haastattelupätkiä niin Armilta kuin hänen perheeltään ja tuttaviltaan. Minka Kuustosen hahmo johdattaa 20 jakson pituista tarinaa eteenpäin ja palaset loksahtelevat kohdilleen. Toimii erityisesti pitkillä automatkoilla!

Ps. Areenasta löytyvät myös podcastit Kikka – tarina tähteydestä ja Kummeli elää!

3

Päivän toinen Aavikko, yli 20 vuotta yhdessä soittanut siilinjärveläislähtöinen elektronista muysicia esittävä orkesteri, soitti viime viikon perjantaina vuoden ensimmäisen keikkansa Tampereen G Livelabissa. Se oli ihanaa, mutta outoa. Katsojat istuivat paikallaan ja vatkasivat jalkojaan. Olisi tehnyt mieli nousta, mutta sittenhän olisin ollut jonkun edessä. Voi tätä suomalaista kohteliaisuutta!

Ja koska ympäri mennään ja yhteen tullaan, on bändin rumpali Tomi Leppänen suunnitellut myös aiemmin mainitun Bageri Å:n visuaalisen ilmeen.

4

Vesi vanhin voitehista jnejnejne. Kuluneen hellejakson aikana olen iloinnut vedestä. Juomavedestä, vissyvedestä, järvivedestä, merivedestä. Ilman vettä ei viimeisestä kuukaudesta olisi tullut mitään. Kesän tavoitteena onkin ollut käydä mahdollisimman monella rannalla, nyt taitaa luku huidella 14:ssä. Yöuinnit virkistävät ihanasti ylikuumentuneita aivoja.

5

Opastetut kävelykierrokset ovat mahtavia. Niitä vetää aina joku, joka on imenyt intensiivisesti tietoa juuri kyseisestä paikasta ja osaa vastata kinkkisiinkin kysymyksiin.

Tänä kesänä olen käynyt muun muassa Milavidan puutarhakierroksen, Werstaan Pumpuliplikkain jalanjäljillä ja Aleksanterin kirkkopuiston hautausmaakierroksen. Pikkurahalla (tai ilmaiseksi) kuulee tarinoita ihmisistä ja menneestä, johon ei ole mitään omaa sidettä. Suosittelen muillekin tamperelaisille, jotka haluavat tutustua omaan kaupunkiinsa eri näkökulmasta.

Petra Stolt

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua