Parasta juuri nyt (2.6.2021): Hortoilu, Måneskin, First Day, kesäretket, The Ark

02.06.2021

Voikukan nunnut tykkäävät etikasta. Kuva: Petra Stolt

Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista aiheista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petra Stolt on iloinnut euroviisuista, nuortensarjoista sekä villivihannesten huumaavasta maailmasta.

1

Kuulun ihmisryhmään, joka ennemmin ostaa mansikkansa ja suppilovahveronsa valmiiksi kerättynä torilta. Elämys on kokonaisvaltainen, kun samalla nauttii kahvin ja kananmunatäytteisen sämpylän väistellen yli-innokkaita varpusia.

Poikkeuksellisesti sain henkilökohtaista opastusta villivihannesten maailmaan Niemen uimarannan lähimetsissä ja pienesti innostuin. Keräsin kassin täyteen maahumalaa, villiä vadelmaa, voikukan nuppuja ja litulaukkaa. Kotona kuivasin maahumalan kukat ja vadelman lehdet teeksi oman mustaviinimarjapensaan lehtien kanssa. Tuoksu oli huumaavan kukkea. Litulaukkaa käytin sellaisenaan – se tuo mietoa valkosipulin makua ruokiin. Voikukan nunnut (kyllä – törmäsin tähän hellyttävään nimitykseen resepteissä) säilöin etikan, sokerin ja suolan kanssa. Odotan tätä kaprismaista makuyllätystä!

Nyt on täydellinen aika kerätä vehreät villiyrtit tai -vihannekset ja kuivata tai säilöä talven varalle. Täytyy vaan muistaa, ettei koskaan kerää mitään, mitä ei tunnista.

Lisää hortoilusta täällä.

2

Euroviisukuplani ei ole vieläkään puhjennut. Nautin edelleen suunnattomasti Måneskinin menestyksestä. Euroviisujen tuoma suurin ilo on se, kun sieltä tamppaavien tahtien alta löytää uusia suosikkeja. Tämän vuoden voittajakappaleen Zitti e buoni lisäksi on soittolistalleni päässyt vuosien varrella niin norjalaisia kuin unkarilaisiakin finalisteja.

Mutta nyt päiväni piristyy, kun selaan Spotifyssa Måneskinin lyhyttä, mutta vakuuttavaa soittouraa läpi. Italiankielinen rokki ei koskaan aiemmin ole kuulostanut yhtä tuoreelta! Noi siamo diversi da loro!

3

First Day on kuin mikä tahansa nuortensarja, jossa varhaisteini-ikäiset koululaiset ovat törmäyskurssilla keskenään.

Australialaisen, neliosaisen minisarjan pääosassa on Evie MacDonald. Kotimaassaan MacDonald oli ensimmäinen transsukupuolinen päähenkilö, joka 11-vuotiaana esitti transtyttö Hannahia koulumaailmaan sijoittuvassa draamassa. Sarjassa käsitellään teinien iloja, suruja, ihastumisia – ja päähenkilön transsukupuolisuutta, joka tuntuu kuuluvan kaikille.

Kouludraamat on vedonneet lapsiin ja nuoriin jo pitkään. Moni muistaa klassikot, kuten Tarkkis, Isojen poikien leikit (Boy Meets World) ja Niin sanottu elämäni (My So-Called Life). Suoratoistopalveluiden myötä on tullut uusia nuorten draamoja, ja aiheiden käsittely on laajentunut. Netflixin 13 Reasons Why -sarjassa käsitellään muun muassa itsemurhaa ja Atypical-sarjan päähenkilö on autismin kirjon henkilö.

First Dayn aihe on ajankohtainen, varsinkin nyt kuntavaaliaikoina, kun seurailee ehdokkaiden lupauksia ja teesejä.

First Day Yle Areenassa.

4

Olen vuosia kirjoittanyt ylös listaa paikoista, joissa haluaisin joskus käydä. Suomessa on niin älyttömän paljon nähtävää, ettei sitä kaikkea ole mahdollista toteuttaa, mutta tänä kesänä aion ainakin:

  • ihastella 1700-luvun henkeen tehtyä puutarhaa Mannerheimin synnynkodissa, Louhisaaren kartonolinnassa Askaisissa
  • syödä pullaa Liutun maalaistalon kahvilassa Teiskossa
  • kuvata itseni siinä samassa kohdassa Kolin vaaramaisemaa kuin kaikki muutkin
  • paijata kanoja Koivuniemen Herran farmilla Merikarvialla
  • juoda afternoon tean puolisoni kanssa Turun Apteekkimuseon kahvilassa
  • syödä töttöröjätskiä, juoda skumppaa puistossa, käydä kesäteatterissa ja vaikka mitä!

5

Ruotsalaisen The Arkin piti tehdä vuonna 2020 kesäkiertue vanhojen hittien hengessä. Ola Salon orkestroiman glamrockyhteen kiertue olisi ylettynyt Ruisrockiin asti. No, korona tuli väliin emmekä päässeet kuulemaan menestyskappaleita Suomen suvessa.

Fanien iloksi The Ark avaa treenikämpän ovet ja järjestää treenisession, joka striimataan ympäri maailmaa. Odotan menevää hittikimaraa, sillä ns. hautajaiskiertueella vuonna 2011 Keskustorin teltassa olin hyvin tukevasti raskaana ja jouduin lähinnä nojailemaan tolppaan. Olen kutsunut keikkailtana kylään ystäväni, joten oletan, ettei nojailu ole tällä kertaa vaihtoehto, vaan tanssi ja laulu raikuu naapuriin asti!

Petra Stolt

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua