Parasta juuri nyt (19.5.2021): Horizon Zero Dawn, ARK: Survival Evolves, Assasin’s Creed Valhalla, Astro Playroom, Cities: Skylines

19.05.2021
PJN zero dawn

Kuvakaappaus Horizon Zero Dawn -pelin trailerivideosta.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Läärän viikoittainen rutiini on käynnistää sulavalinjainen PS5, joka hehkuu lohdullista sinistä valoa.

1

Suuri ja lämmin kiitos kansainväliselle pelijätti Sonylle, joka on korona-aikana avannut lukuisia suosikkipelejä maksutta saataville. Yksi näistä on keväällä ilmaiseksi jakoon tullut Horizon Zero Dawn, joka sijoittuu sivilisaation jälkeiseen futuristiseen aikaan, jossa koneet laiduntavat ja ihmiset pakenevat. Peli on alkujaan julkaistu PS4-konsolille, mutta uuden PS5:n kyky luoda visuaalista ilmettä on ilahduttavaa katseltavaa.

Alkuun peli etenee turhan hitaasti. Uudelle pelaajalle toiminnot tuntuvat olevan väärien nappuloiden takana. Miksi tämä on näin kankeaa, kyselen itsekseni. Kun alun pitkäveteinen intro ja opetteluvaihe on saatu suoritettua, huomaan pelin vievän mennessään. Taistelut eivät ole aivan nynnyille, vaikka pelaan peliä helpoimmalla tasolla. Visuaalisesti peli on kaunis, ja mielenkiintoinen juoni alkaa kutkuttaa. Laatuviihdettä harjaantuneemmille pelaajille.

Varoitus, alku on todella puiseva ja pitkä. Kärsimys kuitenkin palkitaan myöhemmin.

Erityinen piristys on PS5:n uudistetussa ohjaimessa olevan kaiuttimen käyttö. Sen kautta äänimaiseman erilaisia efektejä on jaettu toistettavaksi joko näyttönä toimivan television tai ohjaimen kautta.

2

Heräät haaksirikkoutuneena paratiisisaarelta, ylläsi kasvikuiduista kootut alusvaatteet. Kuuma on, ja kohta auringon laskettua pimeä ja kylmä.

ARK: Survival Evolves koettelee pelaajan selviytymistaitoja ja nokkeluutta. Peli ei neuvo eikä ohjeista pelaajaa. On keksittävä itse keinot tai otettava Google avuksi.

Pelin ideana on kehittää selviytymistaitoja kesyttämällä dinosauruksia, joissa osassa on robotiikkaa ja metalliosia. Scifi on oleellinen osa juonta. Juuri kun luulet päässeesi pälkähästä, puskee puskasta esiin T-Rex ja syö vaivalla kesyttämäsi dinosaurukset sekä toki pelihahmosi. Uusia pettymyksiä kohti!

3

Assasin’s Creed -salamurhaajapelisarjan uusin julkaisu Valhalla sijoittuu viikinkien aikaan. Ensin tutustutaan kylmään Norjaan, minkä jälkeen matkustetaan muinaisen Englannin maisemiin.

Pääjuoni sisältää kutkuttavia siirtymiä pelitodellisuuden ja pelimaailman tulevaisuuden välillä. Aikamatkailu on tuttu elementti aiemmista sarjan peleistä.

Taidot karttuvat, peli antaa vinkkejä ja hiiviskellessä historiallisen Lontoon katuja voi hyvin ihastella vaivalla tehtyjä yksityiskohtia. Ehdottomasti ajan arvoinen peli!

4

Astro Playroom on PlayStation 5 -konsolin ja -ohjainten uusien ominaisuuksien ilotulitusta. Ideana on tasohyppelypelin avulla esitellä, mihin uudesta konsolista oikein on. Ominaisuudet yllättävät, ihastuttavat ja kirvoittavat yllättyneitä ähkäisyjä – ai tämä toimiikin näin!

Pelinä Astro Playroom ei ole kovin kummoinen, mutta toimii loistavana johdatuksena uuden laiteyhdistelmän mahdollisuuksiin. Jopa niin hyvin, että PS5:n pelejä pelatessa huomaa harmittelevansa, ettei kaikkia ominaisuuksia olekaan joka uutuuspelissä hyödynnetty.

5

Kun ei voi matkailla, voi rakentaa oman kaupungin. Tampereella erityisesti ratikan odottaminen on saanut rakentamaan sujuvia joukkoliikenneyhteyksiä jo aiemmalta PS-konsolilta tuttuun Cities: Skylines -peliin.

Tamperelaislähtöisen Colossal Orderin julkaiseman pelin juonena on rakentaa oma kaupunki ja huolehtia kaavoituksesta, infrasta sekä muista asukkaiden ja yritysten viihtyvyyteen vaikuttavista kaupunkirakenteista. Erilaisia maastoja ja sijainteja oman kaupungin pohjaksi voi valita, aina luonnonvaroja myöten.

Ehdoton ykköspeli kaikille, jotka ovat vähääkään kiinnostuneita siitä, miten kaupunkia suunnitellaan ja mitkä tekijät vaikuttajat sujuvaan elämiseen. Toimii hyvin PS5:llä, vaikka peli on julkaistu aiemmin PS4-konsolille.

Kaisa Läärä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua