Parasta juuri nyt (19.11.2021): Linnasta ei luovuta, Hullu – hullumpi – yläaste, Ilonen Talo, We Are Lady Parts, @pikakahvimemegirl

19.11.2021
hullu kopio

Tuomas Toivaisen Hullu – hullumpi – yläaste. Kuva: Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eli Harju on ihaillut yliopistodemokratiaa ja meemejä sekä harrastanut sarjasprinttejä.

1

Juuri kun etäopetuslimbon loppu näytti häämöttävän, kävi ilmi, että Tampereen yliopisto haluaa vähentää tilojaan. Kampuskehitysohjelmassa pyrittiin myymään kiinteistöjä erityisesti keskustakampukselta, ja taustalla kerrottiin olevan sekä taloudellisia että ekologisia syitä. Yhtenä ensimmäisistä taseviivan väärälle puolelle olisi joutunut Linna-rakennus, jossa sijaitsee muun muassa yliopiston keskustakampuksen kirjasto.

Suurta osaa opiskelijoista ja henkilökunnasta tämä ei ilahduttanut. Syntyi meteliä sekä Linnasta ei luovuta -kansanliike, joka järjesti kaksi mielenosoitusta ja yhden valtaamistempauksen.

Toisin kuin Eppu Normaalin kappaleessa Vanha Kellarissa valittaa, ei ainakaan vielä ole tullut vallankumousta Alakuppilassa. Päätöstä tilojen hallinnasta on kuitenkin lykätty ja yliopistoyhteisön valitukset luvattu kuulla.

2

Hullua on opiskelu, hullumpaa politiikka, ja sitten on yläaste.

Animaatiosarja Hullu – hullumpi – yläaste näki viidennen kautensa marraskuun alussa. Käsikirjoittaja-ohjaaja-animaattori-multihenkilö Tuomas Toivaisen yläasteajoista on kulunut alle vuosikymmen, mutta sarja naurattaa kyllä vähän varttuneempaakin katsojaa. Teinit saattavat vaihtua muutaman vuoden välein, mutta eivät he siitä merkittävästi muutu. Lakoninen huumori kommentoi itseään ja lainailee muualta niin paljon, että popkulttuuriin hampaankoloon menee kornin siemen ja metatasoihin tulee reikä.

Koko kauden pituus on noin puolitoista tuntia. Sen siis katsoo yhteen putkeen helposti ja mielellään, eikä tätä voi edes nimittää sarjamaratoniksi.

Hullu – hullumpi – yläaste Yle Areenassa.

3

Siinä missä yläasteen väen sekoilu on nopeasti ahmaistavaa hyvän mielen katsottavaa, on Kreetta Onkelin kirjoihin perustuva Ilonen Talo kolmella tunnin mittaisella jaksollaan kyllä vielä ahmittavissa kerralla, mutta hyvälle tuulelle siitä ei varsinaisesti tule.

Tomperin perheen talossa asuvat alussa äiti, isä, isosisko Birge ja kuopus Ruut. Kaikki on välillä kunnossa, mutta jokin vetää painovoiman lailla asiat aina laskusuhdanteeseen ja yksi kerrallaan asukkaat katoilevat. Joskus he tulevat takaisin. Joskus olisi parempi, etteivät olisi tulleet.

Kertojana toimivan Ruutin toteava tapa katsoa maailmaa piirtää hyytävän elävästi hiljaisen maaseudun, järkkymättömän epätoivon, ja halun päästä pakoon molempia.

Ilonen Talo Yle Areenassa.

4

Putkeen katsottavien sarjojen joukossa We Are Lady Parts on jotakin kahden edellisen väliltä. Ajoittain sen joutuu laittamaan pauselle kestääkseen kaiken, mutta kaikki kuusi jaksoa yhdessä päivässä kitusiinsa vedettyään janoaa silti lisää.

Lady Parts on punkbändi, jonka soittajat ovat musliminaisia. Päästäkseen urallaan eteenpäin he päättävät hankkia soolokitaristin. Rooliin löytyy sattuman, lahjonnan ja kiristyksen kautta Amina, mutta tämä kompastelee kiltin tytön roolin ja sairastuttavan esiintymiskammon kourissa.

Matkalle kohti mainetta mahtuu tuskallisen surullisia hetkiä, nolostumista, raivoa ja oksennusta, mutta sarjan kärkiviisikolla on upeaa räjähtävää voimaa ja keskinäistä kemiaa. Ja musiikki on repäisevää!

We Are Lady Parts Yle Areenassa.

5

Vaikka olisi kuinka punkkia asiaa, kaikilla ei ole varaa soittimiin. Kaikilla ei ole varaa edes kahvinkeittimeen. Muun muassa siksi meillä on nimimerkki @pikakahvimemegirl Instagramissa.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön girl with ⚡fast⚡ coffee (@pikakahvimemegirl) jakama julkaisu

Tilin anonyymi luoja pitää pikakahvin lisäksi päärynäpastasta, seuraajien osallistamisesta storyjensa kautta ja toisiaan tsemppaavista naisista. Hän ei pidä ainakaan patriarkaatista, kapitalismista eikä eriarvoisuutta luovista digitaalisuusvaatimuksista, joita kritisoi blingbling-estetiikalle ja sliipattujen julkkisnaisten kuville rakennetuissa meemeissään.

Pikakahvimemegirlin sisällöt sekä huvittavat että sanovat asioita niin nokkelasti, että kommenttikentässä kuhisee. Niillä on varmasti vaikutuksensa ainakin suomalaiseen meemikulttuuriin, vaikka yliopiston Alakuppila tuntuukin edelleen todennäköisemmältä paikalta vallankumoukselle.

Eli Harju

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua