Parasta juuri nyt (19.1.2022): Kuninkaallinen salaisuus, Syyttömästi tuomittu, Muistojen bulevardi, keittokirjat, valo

19.01.2022
syyttömästi tuomit 61e5a7be1768f

Syyttömästi tuomittu -sarjassa nähdään Katherine Kelly. Kuva: Steffan Hill / ITV

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko on rakastunut uudelleen Muistojen bulevardiin ja huomannut kevään olevan jo melkein täällä.

1

Asuin aikoinaan pitkään Ruotsissa. Maan kirjallisuus, kulttuuri, media ja kieli ovat siitä asti olleet tuttuja ja mukavia asioita. Kuuntelen ruotsalaisia äänikirjoja, ja nyt olen myös oppinut käyttämään Ruotsin yleisradioyhtiön palvelua VPN:n kautta.

Ruotsin TV osoitti aivan omanlaistaan ajattelua julkaistessaan juuri joulunpyhinä sarjan nykyisen kuninkaan isoisän seikkailuista. Eletään aikaa, jolloin homoseksuaalisuus on rikos, kaikki on hys-hys.

Kuninkaallinen salaisuus näkyy nyt myös Yle Areenassa. Hienoa ajankuvaa, hienoa näyttelijäntyötä.

2

Miten britit osaavatkin! Mutta sen he tekevät. Kaikki tuntuu aina olevan kohdillaan näissä lukuisissa tv-sarjoissa; käsikirjoitus, ohjaus, näyttelijäntyö. Syyttömästi tuomittu on esimerkki tästä osaamisesta.

Sarjassa jokainen tuntuu olevan ihan oikea ihminen siinä, mitä esittää. Mikä sen tekee, kysyy katsoja eikä osaa vastata.

Syyttömästi tuomittu Yle Areenassa.

3

Radionkuunteluni on jäänyt viime vuosina lapsipuolen asemaan, koska olen addiktoitunut äänikirjoihin. Helsingin Sanomat kertoi hiljattain radio-ohjelmasta, josta tuli suursuosikki vastoin odotuksia. Juttu oli hyvä muistutus siitä, miten hieno ohjelma nyt 10-vuotias Muistojen bulevardi on.

Ja onneksi tätäkin ohjelmaa voi nykyään kuunnella ihan milloin haluaa.

Muistojen bulevardi Yle Areenassa.

4

Kuulun siihen osaan kansasta, joka ei ole koskaan kerännyt kirjoja. Pitkinä ulkomaanvuosinani en koskaan oppinut nauttimaan englanniksi lukemisesta eikä suomalaisia tai ruotsalaisia kirjoja juuri ollut Lähi-idässä tarjolla. Niitä tuotiin lomilta Suomesta ja laitettiin kiertoon; sen koommin en ole ajatellutkaan, että kirja pitää omistaa.

Mutta on poikkeus: keittokirjat. Ne pitää omistaa, koska niitä on kiva hipelöidä ja lukea illalla ennen nukahtamista.

Nyt olen lukenut uudelleen vuonna 2010 Vuoden tiedekirjapalkinnon saanutta Helena Hallenbergin ja Irmeli Perhon teosta Ruokakulttuuri islamin maissa (Gaudeamus). Sitä voi suositella kaikille ruoan kulttuurihistoriasta kiinnostuneille, mutta myös sen reseptit ovat hyvin toimivia. Lisäksi kirja on ilo silmälle.

5

Parasta juuri nyt on lisääntyvä valo. Pidän syksystä ja sen pimeydestä, mutta aivan omanlaisensa into tulee mielialaan, kun yhtäkkiä aamu onkin jo melko valoisa siinä kahdeksan korvilla.

Parasta juuri nyt on myös puutarhan miettiminen, siementen tilaus, uusien viljelykokeilujen aloittaminen.

Eteenpäin kohti valoa!

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua