Parasta juuri nyt (17.5.2022): Contra, Juliana Hatfield, 33 ⅓, Tähdet ja avaruus, Blues Brothers

17.05.2022
belushi 62834e690854e

John Belushi. Kuva: Richard McCaffrey

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä pelannut Nintendo-klassikkoa ja katsonnut maailman kolmanneksi parhaan elokuvan.

1

”Eiväthän ne nyt niin vaikeita olleet?” Tätä harha-ajatusta/valemuistoa mutustelin, kun tein ostopäätöstä Contra Anniversary Collectionin hankkimisesta Nintendo Switchille. No, kyllä olivat.

Lapsena tahkosin Super Nintendolla Contra III: The Alien Wars -peliä sormet rakoilla aamuyön pikkutunneille, ja onnistuin lopulta selättämään pelin jopa Normal-vaikeusasteella (Hardin nimi pitäisi oikeasti olla Impossible). Ilokseni havaitsin, että lihasmuistissa on edelleen joitakin jippoja liki 20 vuoden tauon jälkeenkin, mutta tästä huolimatta Easy on minulle nykyään Hard ja ohjaimen seinään heittäminen lähempänä kuin koskaan aiemmin tällä vuosituhannella.

2

On suuri mysteeri, miksei Juliana Hatfield koskaan saavuttanut samanlaista megasuosiota kuin esimerkiksi Smashing Pumpkins, PJ Harvey tai Pixies – musiikin laadusta sen ei ainakaan pitäisi olla kiinni.

Julianan 1990-luvun levyt maistuvat meikäläiselle aina keväisin, etenkin Only Everything ja Bed ovat käytännössä täydellisiä kiteytymiä aikansa alternative rockin parhaista puolista.

3

Tampereen pääkirjasto Metsosta löytyy ilahduttavan kattava otos 33 ⅓ -kirjasarjan teoksia, joista jokainen käsittelee yksittäistä populaarimusiikin klassikkoalbumia. Alkuvuoden aikana olen tankannut tiukkaa asiaa mm. Beastie Boysin Paul’s Boutiquesta, Black Sabbathin Master of Realitysta sekä Lou Reedin Transformerista, mutta 164-osaisessa sarjassa riittää vielä kahlattavaa.

4

Ursan jäsenyyden paras etu on upea Tähdet ja avaruus -lehti, joka yllättää kerta toisensa jälkeen häkellyttävän korkealla laadullaan ja kiinnostavilla jutuillaan. Pakollista luettavaa, jos olet koskaan edes vilkaissut tähtitaivasta!

5

Maailman kolmanneksi paras elokuva tuli jälleen telkkarista oivallisen John Belushi -dokkarin kyytipoikana, ja pakkohan se oli taas katsoa alusta loppuun. Laskeskelen nähneeni Blues Brothersin reilusti yli 40 kertaa elämäni aikana, eikä pienintäkään kyllästymistä ole toistaiseksi havaittavissa.

Belushi ja Blues Brothers Yle Areenassa.

Arttu Rantakärkkä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua