Parasta juuri nyt (17.5.2021): Sosiaaliset kontaktit, wavetable-synteesi, dubstep, Pyynikinharju, Kotus

17.05.2021
Vital kopio

Siniaaltojen pulputusta.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pekka Ohtokangas on kaivannut ihmisen luo, tutustunut wavetable-synteesiin ja syönyt jäätelöä luonnossa.

1

Maaliviivan (toivottavasti) häämöttäessä koronapandemia on alkanut toden teolla ottaa aivoon, joten mikä tahansa sosiaalinen kontakti on ehdottomasti parasta juuri nyt. Oli se sitten ynseä kohtelu kaupan kassalla, pyytämättä saatu väärä mielipide rokotteista tai peukkuviesti ystävältä, it’s all good. Näillä kanssakäymisen rapeilla papanoilla sosiaalinen kameli elää kesän yli.

2

Viimeiset eristäytymisen hetket voi käyttää opettelemalla jotain uutta. Minä olen koittanut perehtynyt wavetable-syntetisaattoriin ilmaisen Vital-pluginin avulla. Wavetable-synteesillä käsitellään siniaaltoa tai kanttiaaltoa monimutkaisempia aaltomuotoja. En vieläkään tiedä miksi, tai mitä se edes tarkoittaa, mutta hauskaa on.

Plugarilla voi tehdä kammottavan paljon erilaisia pulputuksia ja muokata parametrejä mielin määrin. Olen käyttänyt sitä myös musiikin tekemiseen.

3

En ole ollut järin sisällä elektronisessa musiikissa. Tiedän, että elektroninen musiikki sisältää liikaa erilaisia tyylilajeja, ja että yksi niistä tyylilajeista on dubstep. Dubstep on yhtä kuin sivukalju, Skrillex, bass drop, bowwowwowwoww ja skriik skrääk.

En tiedä mikä sai minut klikkaamaan Youtubessa videota All My Homies Hate Skrillex, mutta niin vain klikkasin. Youtube-esseeisti Timbah.On.Toastin tekemä, miltei tunnin mittainen introspektiivinen katsaus dubstepin vaiheisiin nappasi mukaansa ja avasi silmäni ja korvani tälle urbaanille ja paikoin hienostuneelle musiikkityylille.

4

Joskus on ihmisen hyvä mennä ulos. Olen onnellisessa asemassa: kun astun ulos, olen hyvin lyhyen kävelymatkan päässä Pyynikinharjusta. Vaikka nousu ottaakin pumpun päälle, voi perillä nautiskella jäätelöstä tai niistä kuuluisista munkeista. Jonottaminenkaan ei käy tylsäksi autoja ja pyöräilijöitä väistellessä.

Se onkin mukavaa, kun munkkijono pitää tulla citymaasturilla tarkistamaan ja kääntää hyrysysy kaksi jonoa lanaten. Mutta jos näistä selviää, panee Pyynikinharju parastaan maiseman ja tunnelmansa puolesta. Voi pojat, kuinka kaunista!

5

Kun mieleen juolahtaa jokin Aku Ankan sivuilta luettu sana, jota haluaisi käyttää lauseessa, mutta ei aivan muista tarkoittaako se juuri sitä mitä haluat, tulee Kotimaisten kielten keskus apuun.

Kotus.fi auttaa kielenhuollossa, virkakielessä, sanoissa ja nimissä. Se on jokaisen kirjoittajan paras ystävä ja silti liian harvoin käytetty apuväline. Saat itse arvata minkä tässä listassa esiintyneen sanan minä sieltä tarkistin ja myös arvuutella käytinkö kielenhuoltoa.

Pekka Ohtokangas

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua